Vom avea un președinte ales onest sau unul căruia Ilan Șor îi va cumpăra fotoliul de președinte? (Revista presei)

  • 25 Octombrie 09:48
Vom avea un președinte ales onest sau unul căruia Ilan Șor îi va cumpăra fotoliul de președinte? (Revista presei)

„De ce nu pot să-l votez pe Alexandru Stoianoglo”, spune astăzi, într-un editorial publicat în Ziarul Național, analistul Nicolae Negru. Dincolo de faptul că nu cunoaște limba de stat bine, dă dovadă de relativism moral în ceea ce privește războiul din Ucraina, fără să fi condamnat până acum agresiunea rusă, candidatul socialiștilor apără interesele marilor corupți ai Rep. Moldova, potrivit lui Nicolae Negru.

„Cât de mult ar trebui s-o urăști pe Maia Sandu, ca să-l preferi pe Stoianoglo, în spatele căruia stau Dodon cu punga burdușită de valută, Platon cu schemele sale frauduloase și spălătoria de bani murdari din Rusia, Șor cu miliardul furat, pe care îl investește, o parte, în cumpărarea alegătorilor… Iar în spatele acestui trio criminal se vede umbra sinistră a FSB.

Să-l votezi pe Alexandru Stoianoglo trebuie să fii la fel de „sincer”, să relativizezi adevărul, să jonglezi la fel de abil cu valorile morale, cu demnitatea de om, cu libertatea noastră și independența Republicii Moldova. Într-un cuvânt: să fii un potențial trădător”, concluzionează în articolul său din Ziarul Național, analistul Nicoale Negru.

Pe urmele moldovenilor instruiți de ruși în Balcani- Statele Unite cred că tabăra se află în Republica Srpska din Bosnia și Herțegovina, scrie astăzi, într-un articol, Europa Liberă.

„Ambasada SUA în Bosnia-Herzegovina spune că autoritățile bosniace trebuie să „investigheze minuțios” existența unei tabere semnalate de autoritățile de la Chișinău, unde grupări militare private rusești ar fi antrenat moldoveni pentru destabilizarea Republicii Moldova.

Într-o declarație făcută Europei Libere, ambasada americană de la Sarajevo a sugerat că tabăra se află în Republika Srpska, entitatea sârbă a Bosniei-Herzegovina, și a descris drept „profund îngrijorătoare” relatările că instructori ruși pregătesc acolo oameni pentru a periclita procesele democratice în altă țară candidată la aderarea la UE” potrivit articolului publicat de Europa Liberă.

Jurnaliștii amintesc despre anunțul autorităților de la Chișinău că au reușit să rețină mai multe persoane dintr-un grup de cel puțin 100 de tineri  care ar fi fost antrenați în Bosnia-Herzegovina de grupările militare rusești Wagner și Ferma pentru a destabiliza R. Moldova după alegerile prezidențiale și referendumul din 20 octombrie. Anterior aceștia fuseseră antrenați în Rusia de organizații ale oligarhului fugar Ilan Șor.

Vom avea un președinte ales onest sau unul căruia Ilan Șor îi va cumpăra fotoliul de președinte?- se întreabă într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook, președintele Asociației WhatchDog, Valeriu Pașa.

„138 de mii de oameni au fost beneficiarii schemei de cumpărare a voturilor pusă la cale de Federația Rusă, prin intermediul lui Ilan Șor. Cifra reprezintă peste 10% dintre cei care au venit la vot în interiorul Republicii Moldova. În septembrie și octombrie pe cardurile acestor oameni au ajuns în jur de 39 de milioane de dolari. Asta este echivalent cu bugetul municipiului Bălți pe un an de zile. Din acești bani se poate acoperi bugetul municipiului Cahul pe vreo 6 ani de zile. Însă amploare fraudei este de fapt mult mai mare” scrie analistul.

Toate cele 138 de mii de persoane al căror nume îl știe poliția riscă amenzi între 25 de mii de lei și 37.500 de lei, unii - închisoare.

Pot scăpa de amenzi numai cei care vor merge singuri la poliție și vor colabora cu anchetatorii. Nu există temei legal de anulat scrutinul precedent, însă prin vot conștient și asumat alegătorii în data de 3 noiembrie vor demonstra dacă vom avea un președinte ales onest, sau unul căruia Ilan Șor îi va cumpăra fotoliul de președinte” concluzionează președintele WhatchDog, Valeriu Pașa în mesajul său.

 „Faptele documentate subliniază încercările masive de influențare a votului cetățenilor”- titrează într-un articol Ziarul de Gardă, făcând trimitere la constatările observatorilor după alegerile din 20 octombrie.

„Organizațiile care au monitorizat alegerile din 20 octombrie denunță amploarea implicării ingerințelor externe și utilizarea masivă a resurselor ilegale în scrutinul prezidențial și referendumul constituțional privind aderarea la Uniunea Europeană. Acestea enumeră „existența unor scheme complexe de spălare de bani și finanțare ilegală din surse externe, în special din Federația Rusă, incluzând transferuri de milioane de dolari”. Prin acestea, instituțiile observatoare explică discrepanța dintre sondajele preelectorale  și rezultatele scrutinelor din 20 octombrie” 

„Dacă pentru luna septembrie, oamenii legii au documentat transferul a circa 15 milioane de dolari, în luna octombrie ar fi vorba despre peste 24 de milioane de dolari pentru influențarea rezultatelor scrutinului electoral de către condamnatul Ilan Șor, majoritatea banilor venind în perioada 14-17 octombrie. Din luna aprilie a acestui an, în R. Moldova aproape 140 de mii de persoane și-au făcut conturi la o bancă rusească de stat, dar banii ar fi ajuns la mult mai multe persoane, utilizatorii conturilor fiind și intermediari”. Întregul articol îl puteți citi pe site-ul Ziarului de Gardă.

La același subiect Deutsche Welle informează că Poliția a  publicat schema fraudării alegerilor din Rep. Moldova. Rusia a transferat, în ultimele două luni, 39 de milioane de dolari pentru coruperea alegătorilor din Republica Moldova prin intermediul grupării criminale Șor.

Numai în cadrul perchezițiilor efectuate miercuri în 19 raioane ale țării, au fost ridicate plicuri cu 175.000 de lei moldovenești. Banii urmau să ajungă la curatorii locali ai grupării criminale, iar ulterior la cei care și-au vândut votul. Fiecare coordonator local al rețelei Șor primea de la „Promsveazbank” transferuri unice de 250.000 de ruble rusești - echivalentul a 2.500 de euro. Asta înseamnă plăți a peste 100 de euro pentru fiecare vot fraudat. Cei mai mulți bani rusești pentru cumpărarea voturilor au venit în Moldova în perioada 14-17 octombrie”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
1,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0 m/s
Sun
12
Mon
13
Tue
13
Wed
11
Thu
14
Arhivă Radio Chișinău