Volumul creditelor bancare scade, iar ponderea celor neperformante crește

  • 22 Mai 2017 12:57
Volumul creditelor bancare scade, iar ponderea celor neperformante crește

Dobânzile la creditele bancare au scăzut cu aproximativ o treime față de acum un an, dar în pofida acestei diminuări, scade și volumul împrumuturilor, în timp ce portofoliul creditelor neperformante crește. Aceste evoluții demonstrează că lucrurile în economie merg prost, iar sistemul bancar este supus în continuare unor riscuri, consideră experții economici.

În luna aprilie rata medie a dobânzii la creditele noi acordate în lei a fost de aproximativ 10,6%, fiind mai mică cu aproximativ o treime față de acum un an. Totuși, în pofida acestui lucru, volumul creditelor este în continuare scădere. În luna aprilie, acesta reprezenta aproximativ 34 de miliarde de lei, față de 34,8 miliarde la sfârșitul anului trecut, peste 38 de miliarde în 2015 și aproape 41 de miliarde în 2014. În această perioadă a crescut volumul de credite acordate persoanelor fizice, dar a scăzut cel al creditelor acordate în economie.

Scăderea numărului de credite este efectul crizei economice și financiar bancare din 2015, atunci când Banca Națională a fost nevoită să majoreze rata de bază pentru a stopa inflația, susține analistul economic Sergiu Gaibu. Problema a fost că intervenția BNM a durat prea lung, a menționat Sergiu Gaibu.

„Apetitul de credite a fost diminuat semnificativ. Multe proiecte de business care necesitau finanțe au fost stopate și relansarea lor necesită timp. În plus, o serie de afaceri au suferit din caua dobânzilor înalte și au fost nevoite să-și retragă sursele financiare. Pe de altă parte, însuși sistemul bancar face o curățare a activelor”, a declarat Sergiu Gaibu.

Băncile au exces de bani în condițiile în care economia duce lipsă, ceea ce demonstrează că lucrurile merg prost, a comentat la rândul său expertul Veaceslav Ioniță. Înplus, deși volumul creditelor scade,cel al creditelor neperformante – crește. În luna aprilie, ponderea acestora din totalul de credite era de 17,7%, față de 16,3% la sfârșitul anului trecut și de 10-12 la sută în anii precedenți. Aceasta înseamnă un risc mare pentru sistemul bancar și dificultăți pentru economie, susține Veaceslav Ioniță.

„Aceasta înseamnă un risc mare pentru sistemul bancar și costuri enorme pentru noi. Deoarece toate aceste credite neperformante sunt niște pierderi ale băncilor pe care ni le vor pune în spate prin dobândă ridicate la credite. Altfel spus, agenții economici de bună credințe sunt nevoiți să ducă povara erorilor băncilor comerciale”, a spus Veaceslav Ioniță.

Potrivit datelor BNM, ponderea creditelor neperformante la unele bănci ajunge la 30%, iar Veaceslav Ioniță susține că cea mai gravă situație este în domeniul construcțiilor și serviciilor, unde împrumuturile dubioase și compromise reprezintă peste 40%.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău