VIDEO | Manifestații de 1 Mai în Franța: 25 de persoane reținute în timpul marșului de la Paris

  • 01 Mai 18:19
VIDEO | Manifestații de 1 Mai în Franța: 25 de persoane reținute în timpul marșului de la Paris

Mii de persoane manifestează miercuri în Franța pentru a marca ziua de 1 Mai, cu o gamă largă de revendicări sindicale pentru salarii, pace, Gaza și o Europă „mai protectoare”, transmite boursorama.com. Potrivit France Info, în cadrul marșului de la Paris, care a pornit din Place de la République la ora locală 14.00, 25 de persoane au fost deja arestate și 917 au fost verificate.

La Marsilia, Lyon, Rennes și Toulouse, primele procesiuni, care poartă adesea steaguri palestiniene pe lângă cele ale sindicatelor, au pornit dimineața.

În perspectiva alegerilor europene din 9 iunie, au participat mai mulți lideri politici, printre care Fabien Roussel (PCF) la Lille și Manon Aubry (LFI) la Lyon. La Saint-Etienne, Raphaël Glucksmann, cap de listă al PS și Place publique, a fost împiedicat să se alăture marșului după ce s-a aruncat cu vopsea în el și zeci de militanți i-au strigat injurii. Liderul La France insoumise, Jean-Luc Mélenchon, a declarat că dezaprobă „total” aceste acțiuni.

Printre primele procesiuni, cea de la Marsilia a adunat aproximativ 3.000 de persoane, potrivit poliției, și 8.000 potrivit marelui sindicat CGT, sub un cer cenușiu, în spatele unui banner care proclama: „Mobilizați pentru pace și progres social”.

La Rennes, manifestația a atras 1.400 de manifestanți, potrivit prefecturii, în timp ce la Nantes au fost între 4.000 și 5.000, potrivit unui jurnalist AFP. La prânz, primele pagube au fost făcute.

Și la Lyon au mărșăluit între 6.500 (prefectura) și 13.000 (CGT). Cel puțin 17 persoane au fost arestate după ce au fost provocate pagube și au existat tensiuni cu poliția.

La Toulouse, au fost 3.000 de manifestanți, potrivit prefecturii, și 8.000, potrivit organizatorilor. Marșul, care a avut loc pe ploaie, s-a desfășurat în mijlocul unor steaguri sindicale și palestiniene. Pe pancarte se putea citi „Opriți războiul, măriți salariile” și „Împotriva nesiguranței locurilor de muncă”.

 
 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
33,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:2,57 m/s
Mon
32
Tue
33
Wed
34
Thu
32
Fri
28
Arhivă Radio Chișinău