UE și Fundația Soros Moldova susțin consolidarea cadrului de protecție a consumatorilor în R.Moldova. Directorul Expert-Grup: „Reforma domeniului de protecție a consumatorilor ține nemijlocit de angajamentele țării în procesul de integrare europeană”

  • 30 Aprilie 19:50
UE și Fundația Soros Moldova susțin consolidarea cadrului de protecție a consumatorilor în R.Moldova. Directorul Expert-Grup: „Reforma domeniului de protecție a consumatorilor ține nemijlocit de angajamentele țării în procesul de integrare europeană”

Centrul Analitic Independent „Expert-Grup”, în parteneriat cu Delegația Uniunii Europene în Republica Moldova, Fundația Soros Moldova și Institutul pentru Politici și Reforme Europene, a organizat astăzi, 30 aprilie, evenimentul de lansare a proiectului „Consolidarea cadrului de protecție a consumatorilor în Republica Moldova”. Un proiect de importanță majoră pentru țara noastră, dat fiind faptul că acest domeniu este indispensabil pentru asigurarea unei concurențe sănătoase și a unei economii de piață funcționale și integre, dar și datorită faptului că protecția consumatorilor este o componentă-cheie a procesului de integrare europeană, informează Expert-Grup.

În deschiderea evenimentului, Janis MAŽEIKS, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, a spus:„O politică eficientă de protecție a consumatorilor asigură funcționarea corectă a pieței unice. Normele de protecție a consumatorilor pot stimula rezultatele pieței în general. Împuternicirea consumatorilor și protejarea intereselor acestora sunt obiective cheie ale politicii UE. Prin urmare, consolidarea capacităților instituțiilor moldovenești care se ocupă de protecția consumatorilor este crucială pentru procesul de extindere. Prin acest proiect, UE va sprijini crearea de instrumente digitale ușor de utilizat pentru consumatori și va contribui la creșterea nivelului de educație al consumatorilor din Moldova, ducând la decizii de cumpărare mai informate.”

De asemenea, cu un cuvânt de salut a venit Daniela VIDAICU, Directoare Executivă a Fundației Soros Moldova, care a subliniat importanța creării sistem puternic de protecție a drepturilor consumatorilor în contextul integrării europene a Republicii Moldova. „Un sistem puternic de protecție a consumatorilor este absolut necesar pentru o societate deschisă. Implementarea aqcuis-ului comunitar în acest domeniu, va contribui la alinierea la cele mai bune practici europene, dar și la îmbunătățirea mai multor aspecte ale vieții moldovenilor. Protecția drepturilor consumatorilor nu doar că sporește încrederea între consumatori și furnizori, dar contribuie semnificativ la creșterea calității vieții și asigură o concurență loială în piață, elemente cheie în atragerea investițiilor și susținerea dezvoltării economice durabile.” 

Cristina CEBAN, Secretară de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării, a declarat: „În calitate de țară candidată cu aspirații ferme de a deveni membru al familiei Uniunii Europene, recunoaștem importanța protecției consumatorilor pe piața UE. Înțelegem că măsurile solide de protecție a consumatorilor și alinierea politicilor și practicilor la standardele UE sunt acțiuni esențiale pentru bunăstarea persoanelor și pentru consolidarea și integritatea pieței unice în care vrem să ne integrăm. În contextul în care tehnologiile avansează rapid și relațiile comerciale devin tot mai complexe, protecția consumatorilor este mai importantă ca niciodată. De la achiziționarea unui produs de zi cu zi până la semnarea unui contract de credit, consumatorii se confruntă cu numeroase provocări și riscuri. În acest context, similar spațiului Uniunii Europene, Republica Moldova tinde spre asigurarea unei legislații robuste și a unor mecanisme eficiente de protecție a consumatorilor, esențială pentru a evita abuzurile, înșelăciunile și practicile comerciale neloiale. Astfel, ne angajăm să asigurăm că produsele introduse pe piața noastră îndeplinesc standarde stricte de siguranță, în conformitate cu reglementările UE; să recunoaștem și sprijinim drepturile fundamentale ale consumatorilor; ne angajăm să implementăm măsuri pentru a preveni practicile comerciale neloiale; să înțelegem importanța educației și conștientizării consumatorilor întru luarea unor decizii asumate și, nu în ultimul rând, subliniem importanța cooperării transfrontaliere în eforturile de protecție a consumatorilor.”

„Cadrul de protecție a consumatorului în Republica Moldova este foarte crâmpoțit. În afară de inspectorat, avem și alte autorități care, pe lângă mandatul de bază, au și rolul de implementare a legislației aferente protecției consumatorului. În acest context, este important să ne asigurăm că acest mandat nu este unul secund pe agenda autorităților responsabile. Preocuparea noastră este să putem asigura sinergia instituțiilor abilitate cu această funcție și să contribuim, cu adevărat, la consolidarea cadrului de protecție a consumatorului în Republica Moldova”, susține Sergiu DĂRĂNUȚĂ, Șef, Inspectoratul de Stat pentru Supravegherea Produselor Nealimentare și Protecția Consumatorului.

În context, Adrian LUPUȘOR, Director Executiv, Expert-Grup a spus: „Reforma domeniului de protecție a consumatorilor ține nemijlocit de angajamentele țării în procesul de integrare europeană, fiind dedicat un capitol aparte (capitolul 28) în cadrul negocierilor de aderare care urmează să înceapă curând. În acest sens, proiectul lansat astăzi vine să susțină aceste eforturi prin îmbunătățirea cadrului de reglementare în domeniul protecției consumatorilor, promovarea drepturilor consumatorilor prin intermediul mass-media și crearea Centrului European al Consumatorilor care urmează să fie principala instituție non-guvernamentală focusată pe promovarea și protecția drepturilor consumatorilor în Republica Moldova.”

Obiectivul general al proiectului urmărește creșterea gradului de înțelegere și aplicare a drepturilor consumatorilor în Republica Moldova, care va fi atins în baza a două obiective specifice.

Primul obiectiv specific vizează sporirea capacităților Guvernului și a autorităților cu competențe în domeniul drepturilor consumatorului de a aplica prevederile legale și de a asigura respectarea drepturilor consumatorilor. Realizarea acestui obiectiv specific va fi asigurată, în principal, prin intermediul asistenței tehnice, oferită de către echipa de experți din cadrul proiectului, care va permite Guvernului și Ministerului Dezvoltării Economice și Digitalizării (MDED) să accelereze procesul de armonizare cu acquis-ul UE în domeniul protecției consumatorilor și să îmbunătățească cadrul de protecție a consumatorului. Iar, în scopul oferirii consultanței pentru consumatori, atât la nivel național cât și în contextul disputelor transfrontaliere, proiectul prevede crearea Centrului European pentru Protecția Consumatorilor.

Cel de-al doilea obiectiv specific urmărește sporirea cunoștințelor consumatorilor cu privire la drepturile pe care le au și acțiunile pe care le pot întreprinde în cazul în care aceste drepturi le-au fost încălcate. Pentru realizarea acestui obiectiv, consorțiul va susține implementarea unei ample campanii de popularizare a drepturilor consumatorilor. Suplimentar, vor fi identificate 5 organizații media cărora le vor fi furnizate sub-granturi pentru elaborarea investigațiilor jurnalistice, articolelor, emisiunilor radio și TV pe subiecte aferente drepturilor consumatorului și acțiunile pe care consumatorii le pot întreprinde atunci când aceste drepturi le sunt încălcate. În plus, va fi lansat și Centrul European al Consumatorului - organizație non-guvernamentală independentă care va promova drepturile consumatorilor și va ajuta consumatorii să-și revendice drepturile. 

În cadrul panelului de discuții despre reforma cadrului de protecție a consumatorului din Republica Moldova conform standardelor și practicilor Europene, vorbitorii - reprezentanți ai Guvernului, ai autorităților cu atribuții de protecție a consumatorilor, ai Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și societății civile au subliniat necesitatea reformei menționând faptul că aceasta poate aduce câștiguri semnificative pentru societate și mediul economic. Totodată, au accentuat faptul că protecția consumatorilor, în echilibru cu protecția și dezvoltarea antreprenorilor, este un element indispensabil pentru promovarea unei concurențe sănătoase și a unei economii de piață funcționale și integre, precum și faptul că este unul din domeniile prioritare de armonizare la acquis-ul comunitar în contextul procesului de integrare europeană. Proiectul „Consolidarea cadrului de protecție a consumatorului în Republica Moldova” este implementat de către Centrul Analitic Independent Expert-Grup în calitate de lider de consorțiu, în parteneriat cu Institutul pentru Politici și Reforme Europene (IPRE),  finanțat de către Uniunea Europeană și Fundația Soros Moldova, în perioada ianuarie 2024 - iunie 2026.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Nori împrăștiați
Umiditate:69 %
Vint:5,14 m/s
Mon
22
Tue
22
Wed
25
Thu
21
Fri
20
Arhivă Radio Chișinău