Volodimir Zelenski, despre informațiile privind intenția regiunii transnistrene de a cere alipirea la Rusia: Nu sunt sigur că Tiraspolul va recurge la acest pas

  • 26 Februarie 09:58
Volodimir Zelenski, despre informațiile privind intenția regiunii transnistrene de a cere alipirea la Rusia: Nu sunt sigur că Tiraspolul va recurge la acest pas

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că nu este „sigur” dacă administrația separatistă de la Tiraspol va cere ca regiunea transnistreană să se alipească la Rusia.

Nu sunt sigur că săptămâna viitoare transnistrenii, sau oricine se va reuni acolo, vor recurge la acest pas (solicitarea alipirii regiunii transnistrene la Rusia – n. r.). Nu sunt sigur de asta din informațiile pe care le am”, a declarat Zelenski, potrivit NewsMaker.

Declarația a fost făcută la o conferință de presă din cadrul forumului „Ucraina. Anul 2024”, pe 25 februarie.

Întrebat de un jurnalist român dacă Ucraina va oferi asistență militară în eventualitatea în care regiunea transnistreană va cere alipirea la Rusia, Volodimir Zelenski a răspuns că Republica Moldova nu a înaintat astfel de solicitări.

 „În primul rând, avem un război în desfășurare. În al doilea rând, suntem în război cu Federația Rusă. În al treilea rând, Republica Moldova nu ne-a abordat cu astfel de solicitări”, a subliniat președintele Ucrainei.

În context, amintim că, anterior, Serviciul militar de informații al Ucrainei (GUR) a transmis că „nu deține informații” care ar confirma planurile administrației de la Tiraspol de a cere alipirea la Rusia.

Totodată, Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu crede că intențiile Tiraspolului se vor materializa.

Rusia a activat așa-zise referendumuri, complet ilegale și fictive, în Transnistria, în Abhazia și Osetia și după ce au anexat o parte din estul Ucrainei. Ceea ce înțeleg că se va întâmpla, va fi mai degrabă anunțul unor noi acorduri comerciale între Rusia și regiunea transnistreană. Și ele sunt ilegale, iar referendumul deja s-a produs acum câțiva ani de zile”, a spus Geoană.

De asemenea, Biroul de Reintegrare al Guvernului Republicii Moldova s-a arătat convins că „Tiraspolul e conștient de consecințele pe care și le asumă în cazul unor pași negândiți”.

Citiți și: 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,57 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău