Volodimir Groisman, la Chișinău: Ucraina nu va ceda presiunilor externe în privința noii Legi a educației

  • 06 Octombrie 2017 19:22
Volodimir Groisman, la Chișinău: Ucraina nu va ceda presiunilor externe în privința noii Legi a educației

Ucraina respectă minoritățile etnice și limbile vorbite de acestea dar nu va ceda presiunilor din exterior în privința noii Legi a educației, a declarat astăzi la Chișinău premierul ucrainean Volodimir Groisman.

Autoritățile de la Chișinău se arată mulțumite de atitudinea Kievului față de minoritățile din Ucraina, iar peste două săptămâni va avea loc o întrevedere a miniștrilor Educației din cele două state. 

Premierul ucrainean se află astăzi într-o vizită oficială la Chișinău unde a avut mai multe întrevederi cu demnitari din Republica Moldova și a participat la un for de afaceri. Printre discuțiile cu premierul moldovean Pavel Filip a fost și noua Lege a educației adoptată recent, care a provocat mai multe critici la nivel internațional. Volodimir Groisman a dat asigurări că autoritățile de la Kiev vor respecta drepturile și limbile minorităților naționale, dar, în același timp, vor promova dezvoltarea limbii ucrainene. El consideră că Ucraina nu a încălcat nici un drept internațional și nu va ceda presiunilor din exterior. 

 

Pavel Filip a exprimat îngrijorările Chișinăului ca toți moldovenii și românii din Ucraina să poată studia în limba română, dar a menționat că a primit asigurări din partea Kievului că drepturile minorităților naționale vor fi respectate. Pavel Filip a declarat că înțelege interesul Kievului de a asigura învățământul în limba ucraineană în contextul războiului hibrid din regiune, dar a adăugat că discuțiile la acest subiect vor continua inclusiv în timpul vizitei de peste două săptămâni la Kiev a ministrului moldovean al Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc. 

Printre alte subiecte discutate de cei doi premieri la Chișinău au fost crearea posturilor comune de control la punctele de trecere a frontierei, dezvoltarea relațiilor comerciale și reglementarea conflictului transnistrean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chişinău
27 °C
Câțiva nori
Umiditate:65 %
Vint:4,1 m/s
Vin
22 °C
Sâm
23 °C
Dum
22 °C
Lun
23 °C
Mar
23 °C

Curs oficial BNM 20 Iulie 2018

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3301 -0.0438
USD 16.6631 -0.0076
RON 4.1508 -0.0109
UAH 0.6307 -0.0015
RUB 0.2622 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău