Volodimir Groisman, la Chișinău: Ucraina nu va ceda presiunilor externe în privința noii Legi a educației

  • 06 Octombrie 2017 19:22
Volodimir Groisman, la Chișinău: Ucraina nu va ceda presiunilor externe în privința noii Legi a educației

Ucraina respectă minoritățile etnice și limbile vorbite de acestea dar nu va ceda presiunilor din exterior în privința noii Legi a educației, a declarat astăzi la Chișinău premierul ucrainean Volodimir Groisman.

Autoritățile de la Chișinău se arată mulțumite de atitudinea Kievului față de minoritățile din Ucraina, iar peste două săptămâni va avea loc o întrevedere a miniștrilor Educației din cele două state. 

Premierul ucrainean se află astăzi într-o vizită oficială la Chișinău unde a avut mai multe întrevederi cu demnitari din Republica Moldova și a participat la un for de afaceri. Printre discuțiile cu premierul moldovean Pavel Filip a fost și noua Lege a educației adoptată recent, care a provocat mai multe critici la nivel internațional. Volodimir Groisman a dat asigurări că autoritățile de la Kiev vor respecta drepturile și limbile minorităților naționale, dar, în același timp, vor promova dezvoltarea limbii ucrainene. El consideră că Ucraina nu a încălcat nici un drept internațional și nu va ceda presiunilor din exterior. 

 

Pavel Filip a exprimat îngrijorările Chișinăului ca toți moldovenii și românii din Ucraina să poată studia în limba română, dar a menționat că a primit asigurări din partea Kievului că drepturile minorităților naționale vor fi respectate. Pavel Filip a declarat că înțelege interesul Kievului de a asigura învățământul în limba ucraineană în contextul războiului hibrid din regiune, dar a adăugat că discuțiile la acest subiect vor continua inclusiv în timpul vizitei de peste două săptămâni la Kiev a ministrului moldovean al Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc. 

Printre alte subiecte discutate de cei doi premieri la Chișinău au fost crearea posturilor comune de control la punctele de trecere a frontierei, dezvoltarea relațiilor comerciale și reglementarea conflictului transnistrean.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
15 °C
cer senin
Umiditate:41 %
Vint:6,7 m/s
Tue
4 °C
Wed
3 °C
Thu
5 °C
Fri
8 °C
Sat
8 °C

Curs oficial BNM 30 Martie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.9118 0.1358
USD 18.0877 0.0431
RON 4.1184 0.0270
UAH 0.6461 0.0056
RUB 0.2313 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău