Vladimir Putin: Dreptul republicilor sovietice de a se separa de fosta URSS, stipulat în Constituția promovată de Lenin, a fost o bombă cu efect întârziat

  • 05 Iulie 2020 16:23
Vladimir Putin: Dreptul republicilor sovietice de a se separa de fosta URSS, stipulat în Constituția promovată de Lenin, a fost o bombă cu efect întârziat

Dreptul republicilor sovietice de a se separa de fosta URSS, stipulat în Constituția din 1922 promovată de Vladimir Ilici Lenin, a fost o bombă cu efect întârziat care a permis dezintegrarea Uniunii Sovietice în 1991, a declarat duminică președintele Rusiei, Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului de televiziune Rossiya 1 și citat de EFE, potrivit AGERPRES.

Președintele rus a amintit că această "bombă cu efect întârziat amplasată (de Lenin) în 1922 în timpul creării Uniunii Sovietice" s-a menținut și în modificările ulterioare ale Constituției, survenite în 1924, 1936 și 1977. "Acest lucru este total inadmisibil (...) este ceva ce trebuie să evităm", a subliniat Putin.

"Sunt absolut convins că am făcut bine să adoptăm modificări ale Constituției. Ele ne vor întări statul, vor crea condiții pentru o dezvoltare în creștere a țării noastre în următoarele decenii", a insistat șeful statului rus, referindu-se la modificările constituționale aprobate prin referendumul care s-a încheiat la 1 iulie.

Putin a evidențiat în mod special modificarea care interzice cedarea de teritorii rusești. "Nu exista ceva asemănător (în Constituție) și este ceva ce trebuie să existe", a subliniat el.

Modificările care îi permit lui Putin să rămână la Kremlin dincolo de anul 2024, când îi expiră actualul mandat prezidențial, au intrat în vigoare sâmbătă, după ce au fost votate de aproape 78% dintre alegătorii ruși, potrivit numărătorii oficiale. Rata de participare a fost de 67,97%, adică 109.190.337 de cetățeni.

Noua Constituție mai conține o serie de prevederi - 206 modificări în total - privind viața politică și socială a țării.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
2,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Wed
5
Thu
5
Fri
5
Sat
7
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău