Vlad Țurcanu: Nu toți basarabenii recunosc că ziua de 1 decembrie este și ziua lor națională. Deși este! (Revista presei)

  • 01 Decembrie 2019 12:45
Vlad Țurcanu: Nu toți basarabenii recunosc că ziua de 1 decembrie este și ziua lor națională. Deși este! (Revista presei)

„În multe privințe, relația basarabenilor cu România se aseamănă cu raporturile unor adolescenți turbulenți cu părinții lor. Mânați de o energie specifică vârstei, ei pretind că sunt atât de speciali, încât nimeni din familie nu-i mai înțelege, scrie Vlad Țurcanu, într-un editorial pentru Podul.ro.

Mergând împotriva curentului, sfârșesc prin a-și părăsi, la un moment dat, căminul părintesc, în mod benevol sau „ajutați” de vreun terț care susține că le vrea binele… Majoritatea părinților se arată îngăduitori cu asemenea odrasle, așteptând să le treacă fumurile tinereții și să prindă la minte. Însă simpla așteptare bazată pe încrederea în ereditate și ideea că "sângele apă nu se face" nu este întotdeauna suficientă. Dacă trece prea mult timp, firele care îi leagă se pot subția. Lăsați pe mâna altora, copiii cedează unor influențe externe care se dovedesc mai puternice decât ereditatea, atenționează autorul. De aceea nu toți basarabenii recunosc că ziua de 1 decembrie este și ziua lor națională. Deși este!” subliniază Vlad Țurcanu.

„Pe 1 Decembrie, Basarabia, alături de toată România, va trăi sentimentul Slavei. E Ziua Națională a României. Cântecele care ne-au însoțit Istoria vor răsuna de 1 Decembrie nu doar la Alba-Iulia, în capitala Mari Uniri. Alba-Iulia, de 1 Decembrie, va fi peste tot, în spațiul românesc. Da, nu va fi ca în 1918, dar nici cum a fost până în 1991. Și nici cum vrea Dodon să fie după venirea lui Putin la Chișinău, scrie Petru Grozavu, în Ziarul de Gardă. Autorul remarcă faptul că problema transnistreană, intrată în impas, reapare ca prioritate pe ordinea zilei în relațiile Moscovei cu Chișinăul, după ce Putin, asistat de PDM, reușește să-l facă, în 2016, pe Dodon președinte. Moscova avansează și mai mult pe această idee după ce, pe 12 noiembrie, reușește, tot cu sprijinul PDM, să dea jos Guvernul Maiei Sandu și să numească un nou Cabinet de Miniștri cu Ion Chicu premier, total controlat de Dodon.

Având de partea sa și Președinția, și votul decizional din Parlament, și Guvernul, Moscova trece la ofensivă. Și, în acest sens, vizita lui Lavrov la Chișinău nu este o vizită în sine. Lavrov vine la Chișinău să pregătească vizita lui Putin în R. Moldova, pe care Igor Dodon, după ce a așteptat-o tot anul, – zice într-un interviu pentru Unimedia, a transferat-o pentru 2020. E clar că Putin nu vrea să vină în R. Moldova în musaferie. Putin vrea să intre în R. Moldova pe cal alb, ca un cuceritor și să își ia revanșa pentru eșecul din 2003 când, peste noapte, V. Voronin, președinte pe atunci, a dat peste cap semnarea Memorandumului Kozak de federalizare a R. Moldova. Va fi de data asta altfel? Dacă vizita lui Putin în 2020 reușește, asta ar putea însemna începutul sfârșitului pentru R. Moldova. În ce variantă? Contează cum vom reacționa și acționa. S-ar putea să cădem pradă unei recolonizări rusești, cum a fost până la 1991, dar s-ar putea ca Prutul să treacă pe Nistru și R. Moldova să se rupă definitiv în două”, scrie autorul.

Și comentatorul politic Nicolae Negru se referă la problema transnistreană. Într-un editorial din Ziarul Național el atenționează că „Carul neutralității este pus înaintea cailor prezenței militare ruse”. El se referă la declarațiile noului ministru de Externe Aureliu Ciocoi, care declară pentru „Europa Liberă” că, „odată cu consolidarea statutului de neutralitate, se deschid porțile pentru reglementarea politică definitivă a conflictului transnistrean și – atenție! – retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova, împreună cu munițiile”. Autorul scrie că noul ministru „tehnocrat” de Externe trișează, căci altfel ar trebui să credem că nu-și dă seama ce vorbește. Cum să cerem să fim recunoscuți ca „neutri”, având armată străină pe teritoriul nostru? Nu ar fi logic să obținem mai întâi retragerea acesteia? Cum să accepte Ucraina, de exemplu, o asemenea „neutralitate” cu cuțit rusesc înfipt în coasta ei? Sau Ucraina nu contează? De ce puneți carul neutralității înaintea cailor prezenței militare ruse, dle ministru? Dacă acceptați o bază militară rusă pe teritoriul nostru, până se găsește soluția plăcută Rusiei pentru conflictul transnistrean, de ce pretindeți (împreună cu Dodon, ale cărui idei le repetați) că sunteți neutru și cereți recunoașterea acestui fals statut? Să fie aceasta o „șmecherie” prin care vă camuflați trădarea? E clar de ce dorește Moscova sincronizarea retragerii trupelor sale cu găsirea unei soluții politice pentru conflictul transnistrean. Fiindcă își va putea mai lesne promova o rezolvare favorabilă ei. Dar de ce am accepta noi această sincronizare?”- se întreabă autorul.

Căderea Guvernului condus de Maia Sandu a adus „dezamăgire și îngrijorare” partenerilor externi ai Republicii Moldova, declară Ambasadorul UE la Chișinău, Peter Michalko, apreciind că Executivul Sandu a fost „cel mai pro-reformist Guvern din Republica Moldova”. În cadrul unui interviu acordat pentru Cotidianul.md, Michalko atrage atenția că nevoia de reforme nu a plecat împreună cu Guvernul Sandu, iar procesul trebuie să continue. „După cum știți, și asta a fost exprimat de către UE la un moment dat, căderea Guvernului Maiei Sandu, care a fost un Guvern foarte pro reformist a adus dezamăgire și îngrijorare în același timp, pentru că Guvernul a fost demis pe un punct principial, în ceea ce privește reforma justiției. Reforma justiției este o prioritate pentru Republica Moldova și UE, și în același timp este parte prioritară a cooperării noastre. Așteptam ca procesul de reforme început în luna iunie, în mod foarte decisiv și care ne-a dat posibilitate de a sprijini Republica Moldova și prin asistența noastră, nu se va opri. Nevoia de reforme nu a plecat împreună cu Guvernul Sandu și trebuie să continue. Acesta așteptăm de la actualul Guvern, condus de domnul Chicu și vom face evaluarea pe baza celor ce se vor face”, a declarat Ambasadorul.

Cotidianul preia și declarațiile ambasadorului american la Chișinău Dereck J. Hogan despre riscul sistării ajutorului financiar pentru Chișinău și așteptările de la Guvernul Chicu. Dereck J. Hogan afirmă că Guvernul Chicu se va bucura de susținerea SUA, dacă este gata să realizeze toate reformele lansate de executivul precedent. „Noi am fost dezamăgiți de ceea ce s-a întâmplat, pentru că noi consideram că coaliția dintre PSRM și blocul ACUM avea un potențial mare pentru a implementa reformele necesare. Din păcate, s-a destrămat această coaliție și acum noi așteptăm acțiuni și implementarea acestor reforme de la actualul Guvern”, a notat Dereck J. Hogan la postul RTR Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:2,06 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău