Vlad Țurcanu: Andrei Năstase și Blocul ACUM s-au aliat cu PSRM, imaginându-și că pot îmblânzi fiara neo-sovietică printr-un pact cu ea. De fapt, este o rătăcire (Revista presei)

  • 05 Noiembrie 2019 09:55
Vlad Țurcanu: Andrei Năstase și Blocul ACUM s-au aliat cu PSRM, imaginându-și că pot îmblânzi fiara neo-sovietică printr-un pact cu ea. De fapt, este o rătăcire (Revista presei)

Editorialele publicațiilor din R. Moldova au încă ecoul rezultatului alegerilor locale de duminică.

Cotidianul titrează că alegerile din municipiul Chișinău câștigate de Ion Ceban au de fapt doi mari câștigători: pe Ion Ceban și pe Igor Dodon. Primul, pentru că intră acum în politica mare și devine principal aspirant la succesiunea titlului de lider pe stânga, după ce Dodon va dispărea din peisaj,

Autorul editorialului consideră că prin victoria lui Ceban, Igor Dodon și-a consolidat și mai mult puterea, iar Maiei Sandu îi va fi și mai dificil să poată drege acum cumva imensa gafă pe care a făcut-o comisia de selectare a candidaților la funcția de procuror general. În aceste condiții, pentru Maia Sandu urmează o perioadă foarte dificilă, în care va trebui să facă față unui Igor Dodon tot mai bine consolidat și cu o poftă și mai mare de putere, reține Cotidianul.

Șefa Guvernului poate însă ieși bine din această situație. În primul rând pentru că a rămas singurul lider pe dreapta care contează, iar multe decizii în ACUM vor putea fi luate mai ușor, potrivit aceleași publicații. 

Liderul Partidului Popular Românesc, Vlad Țurcanu, observă într-un comentariu că „ de vreo 30 de ani ne iluzionăm că ne putem bate cu hidra rusească cu mâinile goale și fără ajutor din afară – în primul rând din România”. Andrei Năstase și Blocul Acum au mers mai departe, imaginându-și că pot îmblânzi fiara neo-sovietică printr-un pact cu ea”. El califică aceste acțiuni drept o rătăcire.

Vlad Țurcanu consideră că Blocul ACUM și PSRM, care s-au aliat pentru a-l da jos pe Plahotniuc, și-au prelungit lunile de miere cu socialiștii în loc să declanșeze alegeri anticipate. El consideră că astfel, blocul ACUM le-a permis să-și lingă rănile și să-și strângă rândurile.

Într-un editorial pentru deschide.md, Iulian Chifu vorbește despre schimbările pe care le presupune victoria socialistului Ion Ceban la Primărie. El vorbește despre montarea de statui ale lui Lenin, Stalin și Putin peste tot prin oraș, dacă nu în inimile și mințile chișinăuenilor, îngroparea simbolisticii naționale românești și distrugerea a ceea ce a mai rămas din cultura și spiritualitatea românească la Chișinău și în Republica Moldova. Analistul de la București consideră că e un imperativ național ca Ion Ceban să fie îndiguit, constrâns, limitat și controlat strict de către un Consiliu Municipal pro-european și românesc. Care să reunească toate forțele politice pro-occidentale de la Chișinău.

Într-un editorial pentru agenția de presă IPN, analistul Dionis Cenușă face o paralelă între R. Moldova și Serbia în aspirațiile europene ale celor două state. Autorul subliniază că „îndeplinirea strictă a agendei europene și promovarea unor relații ambițioase cu UE poate remedia și diminua înclinațiile euroasiatice, inspirate de președintele Igor Dodon. Durabilitatea vectorului european în Moldova, dar și în toată regiunea, este o construcție reversibilă, mai ales dacă UE se distanțează de Balcanii de Vest, iar Rusia, din contra, avansează integrarea euroasiatică”, notează autorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău