Vlad Țurcanu: Adunarea Centenară - o compensație pentru lipsa de voință a autorităților de a omagia făptuitorii Unirii (Ora de Vârf)

  • 22 Martie 2018 16:45
Vlad Țurcanu: Adunarea Centenară - o compensație pentru lipsa de voință a autorităților de a omagia făptuitorii Unirii (Ora de Vârf)

Adunarea Centenară care va avea loc duminică, 25 martie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, pe lângă faptul că este o acțiune de  aniversare a Unirii de la 1918 – eveniment istoric fără precedent pentru acest teritoriu – este și o compensație pentru lipsa de voință a autorităților actuale de a omagia făptuitorii actului Unirii, a membrilor Sfatului Țării, în primul rând, consideră analistul politic Vlad Țurcanu.

Acesta a declarat în emisiunea Ora de Vârf de la Radio Chișinău că actuala clasă politică se revendică din trecutul sovietic și cel imperial țarist, dar în continuare refuză să-și asume unul din momentele rare de grație, de înaltă înțelepciune politică. Noua clasă politică, stabilită după 1991, s-a preocupat de îmbogățirea sa. Și aproape că nu au existat partide care să fi făcut excepție de la această regulă, a mai subliniat Vlad Țurcanu.

„Ce vor să spună oamenii? Că RM este un stat eșuat… că sunt deranjați de antiromânismul grobian, de grotă, adus la nivel de politică de stat. Oamenii sunt răniți în sentimentele lor naționale. 

Oamenii au încercat să-și exprime opțiune proromânească pe un al ton, în toți acești ani din urmă. Dar n-au fost auziți. Când nu ești auzit, reflexul este de a vorbi mai tare. Ceea ce oamenii și fac.

De ce trebuie Marian Lupu, fruntaș în cadrul partidului de guvernare să spună că Unirea nu va avea loc niciodată? Știe el ceva mai mult decât știm noi? Este vizionar? Ce-a făcut Marian Lupu câtă vreme a deținut funcții importante ca cetățenilor să le fie mai bine? Ca să existe încredere în acest stat?

Manifestanții de duminică vor spune că lor și s-a furat visul din 1991, când au sperat că țara lor, tocmai devenită independentă, va avea un traseu european. Improvizațiile care au urmat, orchestrate în dispreț față de Declarația de Independență, au însemnat cu totul altceva.

Iată de ce oamenii au dreptul moral, pe 25 martie, să mărșăluiască pe străzile Chișinăului și altor localități.”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău