Vizita secretarului general al NATO în România. Surse diplomatice: Dezvoltarea scutului antirachetă de la Deveselu continuă

  • 08 Octombrie 2017 07:47
Vizita secretarului general al NATO în România. Surse diplomatice: Dezvoltarea scutului antirachetă de la Deveselu continuă

Prezența secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care va efectua luni o vizită oficială în România, dovedește importanța scutului antirachetă de la Deveselu pentru Alianța Nord-Atlantică, au declarat surse diplomatice pentru Calea Europeană.

Acestea au subliniat că discuțiile din SUA privitoare la modul în care americanii doresc să se implice în dezvoltarea de la Deveselu vizează modalitățile de protejare a scutului, nu capabilitățile sale operaționale.

”Dezvoltarea scutului de la Deveselu merge înainte, mai ales în contextul evoluțiilor internaționale -amenințarea balistică și nuceleară a Coreei de Nord ar putea duce chiar la o adaptare a sistemului NATO antirachetă la această amenințare. Prezența secretarului general al NATO luni la București și la Craiova, la brigada multinațională, va putea arăta importanța scutului și a sistemului Aegis Ashore pentru Alianța Nord-Atlantică. Discuțiile din SUA sunt legate de găsirea celei mai bune soluții pentru protejarea fizică a scutului de la Deveselu de eventuale atacuri aeriene, ceea nu are legătură cu capabilitățile sale operaționale”, au declarat sursele pentru Calea Europeană

Precizările vin în contextul în care presa a publicat unele informații potrivit cărora Senatul SUA ar urma să limiteze capabilitățile de la Deveselu.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, efectuează luni o vizită oficială în România cu prilejul Adunării Parlamentare a NATO, găzduită de Parlamentul României, dar și pentru întrevederi cu președintele Klaus Iohannis și pentru vizitarea sediului brigăzii multinaționale aliate de la Craiova.

Precedenta întâlnire Iohannis-Stoltenberg a avut loc la Adunarea Generală a ONU de la New York. Jens Stoltenberg a fost prezent în România și la inaugurarea Unității NATO de Integrare a Forțelor și la activarea scutului antirachetă de la Deveselu.

Mai multe detalii despre vizita sa sunt disponibile aici.

Ce este Aegis Ashore?

Sistemul de Apărare Anti-Rachetă Aegis Ashore (AAMDS) deține majoritatea componentelor utilizate în marina militară cu care sunt echipate distrugătoarele și crucișătoarele, însă a fost adaptat pentru a performa în cadrul misiunilor terestre de apărare anti-balistică. Sistemul de Apărare Anti-Rachetă Aegis Ashore este parte a componentei europene a sistemului american de apărare antirachetă (US European Phased Adaptive Approach – US EPAA), creat pentru apărarea aliaților europeni din NATO și a trupelor americane trimise în regiune, împotriva amenințărilor balistice actuale și potențiale din Orientul Mijlociu. Amenințările balistice din regiune se intensifică atât cantitativ, cât și cantitativ. Scopul EPAA este să sprijine la descurajarea unor viitoare conflicte, în special cele venite din partea unor actori statali și non-statali și pentru a apăra aliații NATO în cazul în care procesul de descurajare eșuează.

Cum funcționează Aegis Ashore?

Capabilitatea sistemului de apărare împotriva rachetelor balistice va folosi un sistem defensiv aproape identic cu cel utilizat de crucișătoarele și distrugătoarele marinei americane. Sistemul este conceput pentru a detecta, urmări, implica și distruge rachetele balistice aflate în zbor.

a) În cazul în care este lansat, un interceptor va zbura deasupra atmosferei și va distruge în zbor focosul rachetei balistice.

b) Rachetele interceptoare de la Deveselu, de tipul SM-3, sunt arme defensive. Ele nu poarte focoase de niciun fel explozibil și se bazează pe energia lor kinetică de a intra în coliziune și a distruge focoase balistice inamice.

c) Sistemul din România va fi conectat cu celelalte componente antibalistice ale EPAA pentru a-și maximiza eficacitatea.

d) Componentele EPAA și apărarea anti-rachetă sunt strict defensive. Interceptorii nu sunt armați cu niciun fel de explozibil. Prin coliziunea dintre interceptor și racheta inamică, amenințarea va fi neutralizată. Interceptorii nu au capabilitate ofensivă.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău