Vizita regală, marcată de un incident jenant (Adevărul)
-
09 Octombrie 2013 09:24
REVISTA PRESEI DIN 9 OCTOMBRIE
Șefa Biroului Migrație și Azil, Olga Poalelungi, explică în Adevărul de ce a fost nevoie să fie instalate și cum vor funcționa cele șase oficii teritoriale din Zona de Securitate. Este vorba de extinderea posibilităților de luare la evidență a cetățenilor străini care intră în Republica Moldova din Ucraina, prin segmentul moldo-ucrainean al frontierei de stat, necontrolat de autoritățile moldave. Procedura de luare la evidență a străinilor există în Republica Moldova din a doua jumătate a anilor ’90. Actualmente, există circa 42 de asemenea oficii. Evidența străinilor se face în toate țările lumii. Este o regulă absolut normală pentru fiecare stat care controlează regimul de ședere a străinilor pe teritoriul său. Locuitorii din raioanele de Est care dețin acte de călătorie eliberate de autoritățile competente ale altor state nu sunt obligați să fie luați la evidență, scrie Adevărul.
Vizita regală, marcată de un incident jenant, comentează Adevărul protestul unui grup de persoane care i-a împiedicat pe principesa Margareta și principele Radu să depună flori la monumentul lui Ștefan cel Mare. Cei care au fost acolo au dat dovadă de lipsă de bun simț, s-au comportat ca niște bădărani, a comentat directorul executiv al Asociației pentru Politică Externă, Victor Chirilă. Acesta a adăugat că, indiferent dacă vizita musafirilor de peste Prut a fost una oficială sau informală, Ministerul de Interne trebuia să prevină apariția unor asemenea incidente.
O coproducție moldo-română, în cursa pentru Oscar. Adevărul notează că filmul „Toți copiii Domnului“ regizat de românul Adrian Popovici, o coproducție a studioului Moldova-Film – Artis Film din România, figurează în lista celor 76 de pelicule înscrise în competiție pentru premiile Oscar la categoria „cel mai bun film într-o limbă străină“.
Publicistul Petru Bogatu scrie în Ziarul Național că după mai multe declarații belicoase, soldate cu boicotarea vinului moldovenesc, Kremlinul brusc a bătut în retragere. Autorul se întreabă dacă rușii s-au speriat de amenințările cu boicotul Olimpiadei de la Soci și Campionatul mondial de fotbal. Mai mulți comentatori, experți, vedete ale sportului și oameni politici afirmau la unison că Putin a obținut dreptul de a le organiza prin mișmașuri și corupere și îndemnau la boicotarea internațională a celor două mari acțiuni sportive. Tapajul din mass-media a stârnit o adevărată panică la Moscova. Însă, de îndată ce Kremlinul a lăsat-o mai moale, dând de înțeles că va renunța la embargouri, s-a domolit întrucâtva și campania pentru boicotarea Olimpiadei și Campionatului Mondial de Fotbal, observă autorul.
Timpul scrie că Europa pregătește „o revoluție a gazelor de șist”, după ce SUA a înregistrat succese mari în exploatarea acestor zăcăminte. Cele mai mari rezerve de gaz de șist se află în Polonia și Ucraina care au început deja forarea solului. Gazul dobândit va fi transportat prin rețeaua existentă de conducte prin care este livrat gazul rusesc. Desigur, pentru „Gazprom” asta înseamnă sfârșitul oricăror speranțe, scrie publicația.