Vitalie Ciobanu: Actuala guvernare începe să comită erori care o vor costa pe ea, dar și pe noi, cetățenii (Revista presei)

  • 11 Iulie 2022 10:15
Vitalie Ciobanu: Actuala guvernare începe să comită erori care o vor costa pe ea, dar și pe noi, cetățenii (Revista presei)

Revista presei - 11 iulie 2022.

Vitalie Ciobanu constată în editorialul său din DW că din păcate, actuala guvernare începe să comită erori care o vor costa pe ea, dar și pe noi, cetățenii. Autorul subliniază că nu e vorba de efectul crizelor provocate de factori externi – consecințele pandemiei, războiul din Ucraina și scumpirile în trombă –, ci de propriile greșeli neforțate, greșeli provocate de proasta comunicare, care nasc suspiciuni și tensiuni sociale gratuite.  Reprezentanții puterii nu dialoghează, nu fac consultații publice, iau decizii abrupte, observă publicistul de la DW . Cel mai mare scandal e anunțata reformare a învățământului superior, prin lichidarea mai multor universități și institute de cercetare care vor fi absorbite de câteva universități mari. Discuțiile de până acum, protestele, declarațiile structurilor amenințate, ba chiar apelurile Academiei Române, care a avertizat asupra pericolului desființării institutelor de cercetare basarabene, n-au dus la nimic. Lupta cea mare pare să se dea în jurul Universității Agrare din Chișinău, care dispune de un teren de 33 ha, sunt speculații că vizate sunt proprietățile acestei instituții, nicidecum îmbunătățirea procesului de învățământ prin absorbția studenților și corpului profesoral de alte entități. Zvonurile, teoriile conspirației sunt alimentate și de demiterea intempestivă a ministrului Agriculturii, Viorel Gherciu, motivele demiterii n-au fost explicate. Astfel, potrivit lui Vitalie Cibanu, guvernarea PAS își ruinează imaginea prin acest stil arbitrar, netransparent de a proceda, pe care îl acuza la predecesorii săi. Forțează o reformă în învățământul public, necesară, dar care nici pe departe nu constituia o prioritate. Nu acum, nu așa. Tensiuni inutile, ce vor spori avalanșa de probleme din toamnă: criza energetică, scumpirea vieții, riscurile de securitate. Va crește în schimb ratingul partidelor rusofile și oligarhice – după cum se și vede în sondaje – într-o societate profund divizată pe criterii geopolitice. Lumea simplă, sărăcii de rând, își vor aștepta „eliberatorii”, intelectualii își vor face bagajele, este concluzia DW.

 „Decârtițizarea”, cum numește Nicolae Negru de la Ziarul Național, procesul de a-i scoate din „circuit”  pe cei care activează în interese străine nu este mai puțin necesară decât dezoligarhizarea. Banii străini și banii furați de la cetățenii noștri nu ar trebui excluși din circuitul politic? Se întreabă ziaristul.  Dodon, Șor, Platon și-au unit eforturile împotriva Maiei Sandu și, în mod ciudat, campionii luptei antioligarhice au tăcut, de parcă odată cu fuga lui Plahotniuc ei și-au încheiat misiunea. Cât se mai poate tolera ca politicienii de la Chișinău, Comrat să sonorizeze texte scrise la Kremlin? Presa a dezvăluit că unele luări de cuvânt ale lui Dodon, ale lui Vlah au fost redactate de serviciile rusești, s-a schimbat ceva de atunci?
PAS dispune de toate pârghiile - guvernamentale, prezidențiale, legislative, pentru a reconstrui „sistemul” în așa fel, încât să nu se admită publicitate electorală, candidați și formațiuni finanțate din fondurile FSB sau din miliardul furat. O lege în acest sens a fost adoptată, trebuie să se obțină respectarea ei. Ca să nu scrie presa după alegerile parlamentare viitoare că a câștigat Rusia sau marionetele sale.

În pofida războiului împotriva Ucrainei, Rusia pompează bani grei, fie direct, fie prin intermediul partidelor-marionete, într-un domeniu în care încă poate concura cu Uniunea Europeană în Republica Moldova, și anume cel informațional, scrie G4Media.ro. Cotată cu cea mai slabă reziliență în fața propagandei ruse, Republica Moldova este pe cale să-și modifice acest statut, susține portalul G4Media. Legea securității informaționale adoptată de Parlamentul de la Chișinău și promulgată de către șefa statului, Maia Sandu, răspunde unei necesități de securizare a spațiului informațional, în special după invazia rusă în Ucraina începută pe 24 februarie.

Șefa Consiliului Audiovizualului Liliana Vițu  admite că adoptarea legii securității informaționale nu înseamnă nici pe departe că nu există dezinformare în conținuturile media produse în Republica Moldova și că percepția publică nu se „schimbă de azi pe mâine”. Însă experții media de la Chișinău susțin că o astfel de reglementare era absolut necesară pentru igienizarea spațiului informațional din Republica Moldova de dezinformare și știrile false, în special pe tema invaziei din Ucraina a Rusiei.

SISTEMUL ELECTRONIC DE REPARTIZARE A DOSARELOR, „SPART” DE ANGAJAȚI CU INTERESE!? apare întrebarea pe portalul anticorupție.md. Repartizarea aleatorie a dosarelor de integritate devine o problemă cronică la Autoritatea de Integritate (ANI). După scandalul din anul 2021, atunci când au fost depistate breșe serioase în funcționarea sistemului, în primul trimestru al anului 2022 au fost identificate alte decalaje în volumul de lucru primit spre examinare de către inspectorii de integritate. La această etapă, instituțiile responsabile sunt în căutarea unei soluții care ar asigura gestionarea corectă a procesului. Totul, după procedura de audit care ar trebui să scoată la iveală eventualele abuzuri de care a fost învinuită în repetate rânduri fosta președintă Antoci și care acum are statutul de învinuit într-un dosar penal de depășire a atribuțiilor de serviciu, scrie anticorupție.md.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău