Vitalie Călugăreanu: ”Nebunia asta cu sacii cu varză abia începe. Sunt încă trei luni până la alegeri” (Revista presei)

  • 30 Noiembrie 2018 09:48
Vitalie Călugăreanu: ”Nebunia asta cu sacii cu varză abia începe. Sunt încă trei luni până la alegeri” (Revista presei)

Ziarul de Gardă publică o investigație despre companiile care beneficiază de bani de la buget pentru construcția Arenei Chișinău.

Oficial, „Arena Chișinău” este construită de compania turcească „Summa”. În realitate, în proiect sunt implicate și mai multe companii din R. Moldova. Autoritățile, dar și compania turcească, nu au făcut publice numele subcontractanților, pe conturile cărora ajung milioane de lei din bugetul de stat”, scrie Ziarul de Gardă.

Una dintre companii, „Frai Construct”, este fondată și administrată de Alexandru Frai, nepotul vicepreședintelui Parlamentului, deputatul PPEM, Valeriu Ghilețchi. Acesta recunoaște că firma nepotului său i-a finanțat campania electorală atunci când a candidat pentru prezidențiale, dar spune că nu are nicio atribuție la implicare acestei companii în proiectul Arena Chișinău.

O altă investigație a Ziarului de Gardă arată că Publicația Periodică „Revista Odorașul”, care îi aparține soției lui Victor Osipov, fost consilier al liderului Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc, actualul ambasador al R. Moldova în Austria, a câștigat licitația organizată de Ministerul Sănătăți pentru livrarea a 2842 de cutii cu produse pentru nou-născuți. Pentru asta, în conturile companiei vor intra 1,9 milioane de lei. Firma a fost implicată anterior și în campania similară „O nouă viață”, implementată de Fundația „Edelweiss” a lui Vlad Plahotniuc, mai notează Ziarul de Gardă.

Cotidianul îl citează pe președintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, care a declarat la TVR Moldova că liderul PD, Vladimir Plahotniuc va candida în circumscripția Nisporeni, în timp ce premierul Pavel Filip va alege Strășeniul, „dacă va decide să o facă”. Mai mult, Diacov spune că legea i-ar permite lui Filip să rămână și în funcția de premier. În privința spicherului Andrian Candu lucrurile sunt mai puțin clare, Diacov menționând că nu s-a discutat despre acest subiect.

Și tot în Cotidianul, Vitalie Călugăreanu se referă la acțiunile electorale ale partidelor, înaintea campaniei pentru parlamentare. ”Nebunia asta cu sacii cu varză abia începe. Sunt încă trei luni până la alegeri. Doritorii de a ferici poporul moldovenesc „sortuiesc” merele, mai șantajează niște producători agricoli cerându-le să „contribuie” cu câte o remorcă cu morcov la victoria partidului… Altul se „înarmează” cu tușonkă, iar al treilea – pune la bătaie pensia părinților pentru afișe electorale. Aceste grupări împart acum Moldova în sectoare și micro-sectoare și se pregătesc să pornească „lucrul cu alegătorii” indeciși. (…) Se vede asta din hârtiile pe care le-am obținut de la o soră medicală dintr-un sat din Fălești, care s-a pomenit, fără voia ei, „responsabilă” de un micro-sector din sat, iar partidul i-a cerut să facă, deocamdată, pe acest micro-sector, un „sondaj”, scrie Vitalie Călugăreanu.

 Lidera PAS, Maia Sandu, afirmă că „poliția pedepsește cetățenii pentru că citesc”, notează Adevărul. Potrivit ei, după ce reprezentanții formațiunii sale au vorbit cu oamenii din piața de la Sângerei, s-a aflat că, imediat după plecarea echipei PAS, piața a fost luată cu „asalt” de polițiști. Oamenii legii ar fi cerut ziarele PAS înapoi de la cetățeni și le-ar fi interzis acestora să le citească.

 Portalul Moldova.org, publică istoria unui fost hoț de buzunare. „Eu duceam un mod de viață criminal, credeam atunci că sunt cel mai șmecher”, povestește un tânăr de 36 ani.

”Eroul nostru era acel om care intra în scara blocurilor, amenința oamenii cu cuțitul și-i jefuia de tot ce aveau de preț. Nu pare deloc mândru și fericit de acest lucru acum. Prima dată când a fost condamnat la închisoare avea 21 ani. A petrecut după gratii cinci din cei șapte ani”, scrie Moldova.org, subliniind că ”în copilărie, acesta a avut libertatea de a petrece timpul în curte cu băieții. A început să fumeze la vârsta de șapte ani. Pe la treisprezece ani, asculta fascinat poveștile băieților mai mari, care se lăudau cu faptul că au furat bani, lucruri de preț. I se părea atunci că băieții aceștia sunt cei mai șmecheri, că au descoperit secretul îmbogățirii rapide și că el neapărat trebuie să fie ca ei”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău