Vioara lui George Enescu va ajunge în Turcia
-
25 Octombrie 2017 01:57
Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul organizează un concert extraordinar susținut de doi violoniști de excepție: Gabriel Croitoru și Simina Croitoru, tată și fiică, doi muzicieni cu zeci de premii naționale și internaționale.
În data de 7 noiembrie 2017, de la ora ora 20.00, în sala de concerte a Centrului Cultural Ahmed Adnan Saygun din Izmir intră în scenă vioara, cunoscută și sub numele de „Catedrala” pentru acordurile sale impunătoare, un instrument care datează din 1731, creat de Giuseppe Antonio Guarnieri (del Gesù) și care i-a aparținut marelui compozitor George Enescu. Gabriel Croitoru va interpreta pe vioara Guarnieri del Gesù, care se află în prezent în administrarea Muzeului Național „George Enescu” din România, scrie Rador.
Dacă ar fi să răspundem provocării unui joc de imaginație, am spune că vioara lui Guarnerius este cel de-al treilea personaj principal al concertului extraordinar de la Izmir.
Patrimoniul cultural al României deține două dintre cele mai valoroase viori ale omenirii: Stradivarius și Guarneri. Conform cataloagelor internaționale, în lume există mai puțin de 400 de viori Stradivarius și aproape 200 făcute de Giusseppe Guarneri. Însuși George Enescu spunea despre instrumente: “Dacă aș face o comparație, Stradivarius l-aș putea compara cu o soprană lejeră, iar Guarnerius cu o mezzosoprană dramatică.”
De aproape sapte ani cele mai valoroase instrumente muzicale pe care le are România pot fi văzute și ascultate în concerte. Doi violoniști au ales să aducă în fața publicului sunetul perfecțiiunii al cărui secret nimeni nu a reușit să îl deslușească până acum.
Violonistul Gabrıel Croitoru este câștigătorul Premiului I al Concursului Internațional de vioară Henryk Wieniawski de la Lublin, Polonia, 1979 și al Concursului Internațional de vioară Pablo Sarasate, de la Pamplona, Spania, 1991, precum și al Premiului pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate. Este de asemenea câștigătorul multor altor premii importante, printe care: Premiul al-II- lea (premiul întâi neacordat) la Concursul Internațional de vioară “Tibor Varga” de la Sion, Elveția, Premiul al-III-lea la Concursul Internațional de vioară “N. Paganini” de la Genova, Italia, Premiul special al juriului la Concursul Internațional de vioară “Fritz Kreisler”de la Viena, Austria și a fost catalogat de către presa franceză de specialitate, ca “un violinist excepțional, având o tehnică impecabilă”, după ce violonistul român a câștigat Premiul al-II-lea (premiul I neacordat) la Concursul Internațional de vioară “ Zino Francescatti” de la Aix-en-Provence, Franța – 1987.
Gabriel Croitoru a înregistrat pe CD în anul 1988, având alături Orchestra Filarmonicii din Nisa, dirijată de Claude Bardon, Concertul nr.1 de N. Paganini, precum și Concertul pentru vioară și orchestră de P.I.Ceaikovski. În 1994, Orchestra Simfonică din Malaga (Spania), dirijată de Jacques Bodmer, l-a acompaniat pe Gabriel Croitoru, atunci când pentru prima oară a fost realizată pe CD, atât în Spania, cât și în întreaga lume, Integrala lucrărilor pentru vioară și orchestră ale lui Pablo Sarasate, rezultând un set de 3 CD-uri. De asemenea, a realizat în compania Orchestrei Filarmonice din Târgu-Mureș, dirijate de Romeo Rîmbu, un CD cu Concertul de Luciano Simoni. Alte două apariții pe CD au fost realizate în trio-ul de Valentin Gheorghiu, compozitorul fiind la pian, iar la violoncel, Marin Cazacu, precum și o imprimare din concertul susținut alături de Corul ”Madrigal”, unul dintre colaboratorii fideli.
Gabriel Croitoru și-a făcut apariția ca solist cu orchestra în peste 1.000 de concerte publice, atât în Asia, cât și în Europa, în compania unor orchestre importante, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Monte-Carlo Symphony, Lyon Symphony, Gewandhaus Leipzig Orchestra, Galicia Symphony, Queen Sofia Chamber Orchestra, String Festival of Lucerne Chamber Orchestra și multe altele.
Gabriel Croitoru a susținut recitaluri în numeroase țări: Franța, Spania, Germania, China, Bulgaria, U.S.A., Rusia, Ungaria, România etc. și a luat parte la două cursuri de măiestrie și perfecționare: unul cu prestigiosul violinist Salvattore Accardo, în 1982 și celălalt, cu Zino Francescatti, în 1988.
Gabriel Croitoru și-a făcut studiile muzicale ca violonist în România, unde a absolvit Liceul de Muzică din București în 1983, la clasa Prof. Mihai Constantinescu și Conservatorul de Muzică din București, în 1987, la clasa Prof. Modest Iftinchi. În paralel a lucrat și cu prof. Ștefan Gheorghiu.
Gabriel Croitoru este în prezent solist concertist al Filarmonicii “Paul Constantinescu” din Ploiești, din anul 1987, este de asemenea membru al Cvartetului de Stat “Transilvan” al Filarmonicii Transilvania din Cluj, având calitatea de solist cvartet și în același timp este profesor univ. dr. la Universitatea de Muzică din București. Din anul 2006, a obținut titlul de Doctor în muzică la aceeași Universitate, avându-l ca îndrumător pe prof. Octavian Lazăr Cosma, cu tema „Pablo Sarasate – Virtuozitate interpretativă și fantezie componistică”. Concertele anuale ale lui Gabriel Croitoru ating cu ușurință 50, depășind de cele mai multe ori această cifră.
În 1998, Gabriel Croitoru a câștigat Concursul organizat de Ministerul Culturii, în colaborare cu Fundația Internațională ”I. Voicu”, pentru atribuirea dreptului de folosință asupra singurei viori Stradivarius (supranumită Elder), vioară ce a fost cântată în ultimele decenii de cunoscutul violinist Ion Voicu.
În 2008, violonistul a câștigat dreptul de folosință asupra viorii construite de celebrul lutier Joseph Guarnerius, în anul 1730, vioară ce a aparținut celebrului muzician român George Enescu, Gabriel Croitoru devenind astfel singurul violonist român ce a câștigat dreptul de a utiliza ambele viori. În prezent, violonistul cântă pe acest faimos instrument, care este supranumit și ”Catedrala”, datorită sunetului său.
De-a lungul anilor, Gabriel Croitoru a participat ca membru în juriu la multe concursuri naționale și internaționale. Printre premiile obținute reținem: 1979, Premiul I la Concursul Internațional de vioară “Henryk Wieniawski“, Lublin, Polonia, 1983, Premiul special al juriului la Concursul Internațional de vioară “Fritz Kreisler”, Viena, Austria, 1984, Premiul special al juriului și Bursa Fundației Samson-Francois la Concursul Internațional de vioară “Jacques Thibaud”, Paris, Franța, 1985, Premiul al-II-lea la Concursul Internațional de vioară “Tibor Varga”, Sion, Elveția, 1985, Premiul al-III-lea la Concursul Internațional de vioară ”Niccolo Paganini”, Genova, Italia, 1987, Premiul al-II-lea la Concursul Internațional de vioară “Zino Francescatti”, Aix en Provence, Franța, 1991, Premiul I și Premiul special pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Sarasate la Concursul Internațional de vioară “Pablo Sarasate”, Pamplona, Spania.
A cântat ca solist cu orchestre internaționale, ca: London Royal Philharmonic (Marea Britanie), Gewandhaus Leipzig Orchestra (Germania), Queen Sofia Chamber Music Orchestra (Madrid, Spania), Festival Strings of Lucern Chamber Orchestra (Elveția), Monte-Carlo Symphony (Monaco), Salonic Symphony (Grecia), Malaga Orchestra (Spania), Sevilla Symphony (Spania), Galicia Symphony (Spania), Pamplona Symphony (Spania), Cannes Symphony (Franța), Marseille Orchestral Ensemble (Franța), Nice Philharmonic (Franța), Lyon Symphony (Franța), South-west Symphony (Florida-U.S.A.); dar și orchestre românești (Filarmonici): București, Bacău, Brașov, Botoșani, Cluj-Napoca, Craiova, Sibiu, Constanța, Iași, Ploiești, Timișoara, Târgu-Mureș, Târgoviște, Oradea, Satu-Mare, Arad, Râmnicu-Vâlcea, Galați, precum și Orchestra Națională Radio.
A colaborat cu numeroși dirijori: Leopold Hager, Jacques Bodmer, Odon Alonso, Arturo Tamayo, Emanuel Krivinne, Rudolf Baumgartner, Jean Leber, Michel Tabachnik, Paul Nadler, Hiroaki Masuda, Claude Bardon, Alan Tongue, Cem Mansur, Horia Andreescu, Ion Baciu, Ludovic Baci, Iosif Conta, Cristian Brâncusi, Paul Popescu, Ovidiu Bălan, Romeo Râmbu, Gheorghe Costin, Vlad Conta, Petre Sbârcea, Dorin Frandeș, Camil Marinescu, Modest Cichirdan, Alexandru Iosub, Emil Simon, Emanuel Elenescu, Valentin Doni, Ilarion Ionescu – Galați și mulți alții.
Gabriel Croitoru a suținut recitaluri solo sau în formații de cameră în: Franța, Spania, Germania, Belgia, Olanda, China, Italia, Bulgaria, Ungaria, U.S.A., Rusia, Republica Cehă, România.
Repertoriul său cuprinde o serie vastă de compoziții: J.S. Bach- Concertul pentru vioară no.1 în la minor, Concertul pentru vioară no.2 în Mi Major, Concertul în re minor pentru 2 viori; L.W. Beethoven- Concertul în Re Major pentru vioară,op.61, Triplu concert pentru vioară,violoncel și pian; J.Brahms – Concertul în Re Major pentru vioară,op.77, Dublu concert pentru vioară și violoncel; Berger – Concertul pt.vioară; M. Bruch – Concertul nr.2 în sol minor pentru vioară, Fantezia Scoțiană; Capoianu – Concertul pentru vioară; P. Constantinescu – Concertul pentru vioară, Triplu concert pentru vioară,violoncel și pian; Didu – Concertul pentru vioară; A. Dvorak – Concertul pentru vioară în la minor; Elgar – Concertul pentru vioară; E. Glasunow – Concertul pentru vioară; E. Lalo – Simfonia Spaniolă pentru vioară; Mendelssohn – Concertul în mi minor pentru vioară; W.A. Mozart – Concertele pentru vioară nr.1,2,3,4,5, Simfonia concertantă pt.vioară și violă; Paganini – Concertele pentru vioară nr.1.și nr. 2.; S. Prokofiev – Concertul nr.2 în sol minor pentru vioară; C. Saint-Saens – Concertul nr.3 în si minor vioară; J. Sibelius – Concertul în re minor, op.47 pentru vioară; Simoni – Concertul pentru vioară; Shostakovich – Concertul pentru vioară; Stravinsky – Concertul pentru vioară; Szymanovsky – Concertul nr.2 pentru vioară; P. Tschaikovski – Concertul în Re Major,op.35 pentru vioară; Vieuxtemps – Concertele nr.4 și nr.5 pentru vioară; A. Vivaldi – “Anotimpurile”, pentru 2,3,4 viori; H. Wieniawski – Concertele nr.1.și nr.2 pentru vioară.
Fiica violonistului Gabriel Croitoru îi calcă pe urme prin calități moștenite și o muncă asiduă. Simina Croitoru s-a născut în anul 1990, la București și este câștigătoarea a numeroase premii la concursuri naționale și internaționale de muzică clasică. Primul concert cu orchestra l-a susținut la vârsta de 8 ani, pe scena de concert a Sălii Radio din București, alături de Andrei Dinescu, sub bagheta dirijorului Mădălin Voicu.
De la debut și până azi, a susținut numeroase concerte și recitaluri camerale, însumând peste 200 de apariții pe scenele de concert din România, Germania, Italia, Slovenia, Turcia, Austria, Elveția, Franța, Finlanda, China, America de Sud etc. Alături de alte numeroase manifestări artistice, precum și emisiuni radio și T.V. sau imprimări, Simina Croitoru a desfășurat, încă din timpul liceului, o activitate susținută și ca instrumentist în orchestră, acumulând experiență în calitate de concert-maestru în colaborări cu numeroase orchestre, activitate neîntreruptă de-a lungul anilor.
Studiile le-a urmat la Liceul de muzică “G. Enescu”, București, între anii 2005 și 2009, la clasa de vioară a profesoarei Carmen Runceanu. A urmat apoi, în perioada 2009-2010, Universitatea “Franz Liszt”, Weimar, Germania, avându-l ca profesor pe Friedemann Eichorn. În 2010 devine studentă la Universitatea Națională de Muzică București, la clasa Profesor Gabriel Croitoru, la care continuă între 2013 și 2015 clasa de Master, tot în cadrul Universității Naționale de Muzică București. Din 2016, Simina Croitoru a devenit Asistent profesor și doctorand la Universitatea Națională de Muzică București.
Printre premiile obținute, notăm: 1997, Premiul I la Concursul internațional “George Georgescu”, Premiul I la Concursul național “Remember Enescu”, Marele Premiu la Concursul național “Paul Constantinescu”, 1998, Marele Premiu la Concursul internațional “Citta di Stresa”, Italia, Premiul I la Concursul național “Sigismund Toduta”, 1999, Premiul I la Concursul internațional “Jeunesses Musicales”, 2000, Premiul I la Olimpiada Națională, 2001, Premiul I la Olimpiada Națională, 2002, Premiul I și Premiul Special al juriului la Concursul național “Garabet Avachian”, 2003, Premiul I la Olimpiada Națională, Trofeul “Lira de Aur” la Concursul național “Ciprian Porumbescu”, Premiul I la Concursul internațional “Giovani Talenti – Rovere d`Oro”, 2004, MareleTrofeu la Concursul internațional “W.A.Mozart”, 2005, Premiul I la Concursul național “Mihail Jora”, 2006, Premiul I la Olimpiada Națională, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Mozart la Olimpiada Națională, Premiul I la Concursul internațional “Cornelia Bronzetti”, Premiul pentru cea mai bună interpretare a unei lucrări de Enescu la Concursul internațional “Cornelia Bronzetti”, 2007, Premiul I la Olimpiada Națională, 2008, Premiul II la Concursul internațional “Ion Voicu”, Premiu Special pentru cea mai bună interpretare de Mozart la Concursul internațional “Ion Voicu”, Premiul II la Concursul internațional de muzică de cameră “W.A.Mozart”, 2012, Marele Premiu la Concursul național “Victor Giuleanu”, secțiunea muzică de cameră.
Simina Croitoru a susținut numeroase concerte cu orchestre naționale și internaționale: Filarmonica din Vaasa (Finlanda), Filarmonica Simfonică din Jena (Germania), Orchestra Simfonică din Sondershausen (Germania), Orchestra din Wernigerode (Germania), Filarmonica din Chișinău (Moldova), Orchestra internațională de tineret C.E.I., Filarmonica București, Orchestra de cameră Radio, Filarmonica din Bacău, Filarmonica din Brașov, Filarmonica Botoșani, Filarmonica din Cluj, Filarmonica din Craiova, Filarmonica din Sibiu, Filarmonica din Iași, Filarmonica din Ploiești, Filarmonica din Timișoara, Filarmonica din Târgu-Mureș, Filarmonica din Oradea, Filarmonica din Satu-Mare, Filarmonica din Arad, Filarmonica din Râmnicu-Vâlcea, Orchestra Simfonică Galați, Orchestra „E. Nichifor”, Orchestra “Jeunnesses Musicales”, Orchestra U.N.M.B., Orchestra „Ion Voicu”, Camerata Regală, Orchestra Română de Tineret.
Printre colaboratorii și dirijorii cu care a lucrat menționăm: Valentin Gheorghiu, Gabriel Croitoru, Marin Cazacu, Răzvan Suma, Toma Popovici, Liviu Prunaru, Mihai Ungureanu; Amaury du Closel, Igor Coretti, Jin Wang, Horia Andreescu, Cristian Mandeal, Vlad Conta, Emanuel Elenescu, Paul Popescu, Romeo Rimbu, Ilarion Ionescu Galați, Petre Sbârcea, Cristian Brâncuși, Ovidiu Bălan, Alexandru Iosub, Valentin Doni etc.
Repertoriul Siminei Croitoru este unul bogat și divers: Bach – Concertul pentru vioară și orchestra în Mi Major, Concertul pentru vioară și orchestră în la minor, Concertul pentru două viori și orchestra în re minor; Beethoven – Concertul pentru vioară și orchestră, Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră; Brahms – Concertul pentru vioară și orchestră, Dublu concert pentru vioară, violoncel și orchestră; Bruch – Concertul pentru vioară și orchestră în sol minor; Ceaikovski – Concertul pentru vioară și orchestră; Dvorak – Trio “Dumky”; Haydn – Concertul pentru vioară în sol minor, Dublu concert pentru vioară, pian și orchestră; Lalo – Simfonia Spaniolă pentru vioară și orchestră; Mendelssohn – Concertul pentru vioară și orchestră; Mozart – Concertul nr. 3 pentru vioară și orchestra în Sol Major, Concertul nr. 4 pentru vioară și orchestră în Re Major, Concertul nr. 5 pentru vioară și orchestra în La Major, Simfonia Concertantă pentru vioară, violă și orchestră; Paganini – Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră, Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră; Piazzolla – Anotimpurile; Prokofiev – Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră; Sibelius -Concertul pentru vioară și orchestră; Stravinski – Concertul pentru vioară și orchestră; Vivaldi – Concertul pentru vioară și orchestra în la minor, Concertul pentru vioară și orchestră în Mi Major, Concertul pentru două viori și orchestră, Concertul pentru patru viori și orchestră, Anotimpurile; Vodă – Concertul pentru vioară și orchestră; Wieniawski – Concertul nr. 1 pentru vioară și orchestră.
Repertoriul concertului extraordinar de la Izmir include:
Charles Beriot – Duo Concertant op. 57
Louis Spohr – Grand Duo op. 67, nr. 2
Henryk Wieniawski – Etudes-caprice op. 18, nr. 1 și 2
Johan Halvorsen – Concert-Caprice pe teme norvegiene.
Carlos Gardell – La Cumparsita și El dia que me quieras
Ciprian Porumbescu – Balada
George Enescu – Lăutarul
Concertul se va desfășura la Centrul Cultural Ahmed Adnan. Cu o suprafață totală de 29.500 de metri pătrați, Ahmed Adnan Saygun este unul dintre cele mai calificate centre de artă din Turcia, cu o structură potrivită și pentru evenimente în aer liber. Centrul, care a fost construit de municipalitatea Izmir, are prima sală de concerte de clasă mondială a Turciei. În 1907, centrul de artă a primit numele celui mai renumit compozitor și muzician născut în Izmir, Ahmed Adnan Saygun.
Partenerii ICR Istanbul pentru acest eveniment sunt: Consulatul General al României de la Izmir; Muzeul Național „George Enescu”; Centrul Cultural Ahmed Adnan Saygun din Izmir. Intrarea la concert este liberă. – transmite ICR Istanbul