Viitorul nostru a fost decis de niște oameni care visează la cârnaț de două ruble (Revista presei)
-
16 Noiembrie 2016 10:31
Revista presei din 16 noiembrie 2016
Timpul apreciază rezultatul obținut de Maia Sandu în turul doi al alegerilor prezidențiale. ”O politiciană aproape marginală, venită dintr-un partid muribund, cu fonduri mizere în comparație cu fondurile rechinului Dodon, fără televiziuni și portaluri media, fără prieteni-oligarhi... a luat 47,84 la sută din voturi. Acesta este un rezultat formidabil, scrie Timpul. E prima dată în istoria Moldovei independente când un politician pro-vest acumulează un număr atât de mare de voturi. Maia a câștigat un capital politic și un electorat enorm, și a realizat acest lucru fără populisme, fără promisiuni mincinoase, fără sperietori absurde, fără calomnii, fără zoi aruncate în oponent, fără autobuze și bani dați alegătorilor ca să voteze cu cine trebuie. Și asta e minunat, și asta este probabil începutul unei noi epoci în politica moldovenească”, comentează Timpul.
Viitorul nostru a fost decis de niște oameni care visează la cârnaț de două ruble – titrează Jurnal de Chișinău. Un tânăr stabilit în Germania și-a rupt pașaportul moldovenesc după ce a aflat rezultatele alegerilor prezidențiale. „Cel mai important lucru este ca oamenii să înțeleagă cât de mult își dorește diaspora o schimbare și ce eforturi a depus. El spune că nu judecă pe nimeni cu cine a votat, dar îi condamnă pe cei care s-au vândut pentru 100 de lei, pentru că viitorul nostru a fost decis de niște oamni lipsiți de demnitate, lipsiți de minte, care visează la cârnaț de două ruble. Pe de altă parte, alții au dat ultimii banii că să ajungă la secții de vot departe de casa loc, care au renunțat la multe ca să schimbe ceva pentru R. Moldova.
Igor Dodon vrea desființarea Republicii Moldova – titrează portalul Moldnova. După ce a declarat război deschis unioniștilor, argumentând că sunt un pericol la adresa statalității, anume proaspătul președinte ales Igor Dodon este gata să lichideze statul Republica Moldova. Experții în drept constituțional susțin că idealul pentru care luptă socialiștii – federalizarea – reprezintă desființarea Republicii Moldova și cedarea teritoriului în favoarea Rusiei.
Agora preia o analiză Stratfor: Rămâne neclar ce influență va avea Igor Dodon asupra politicului moldovenesc. Deși Republica Moldova este o țară parlamentară, cu președinte care are mai puțină putere decât prim-ministru, Igor Dodon are posibilitatea să inițieze un referendum care are cea mai mare forță juridică, scrie agenția americane de analiză Stratfor într-un articol despre rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova.
Ziarul Național preia un articol semnat de Gheorghe Erizanu după alegerile de duminică. Potrivit autorului, în continuare vom avea ”un potențial președinte care va spune la Moscova ce vrea să audă Moscova, la Bruxelles, ce vrea să audă Bruxelles-ul, la Kiev, ce vrea să audă Kievul. La Washington nu va avea ce spune, pentru că nu va ajunge, scrie autorul. Totodată, el atenționează că Dodon este un potențial președinte deosebit de periculos în cazul în care respectă înțelegerile cu Kremlinul și confederalizează Republica Moldova. Autorul mai prevede pentru viitor o populație săracă, fără elite, utilizată ca bazin electoral, elaborat de strategi din țări bogate”.
Analistul Iulian Chifu scrie într-un editorial pe Deschide.md că sunt mai multe întrebări importante pe viitor, iar una dintre acestea este ”Cum va relaționa cu Parlamentul, Guvernul, cu Plahotniuc? Analistul atrage atenția că se vor confrunta ca orice deținători ai puterii reale: Dodon, din poziția sa de președinte, iar Plahotniuc, din cea de stăpân și proprietar al unei bune părți din afacerile lucrative din Republica Moldova. Totodată, scrie autorul, opoziția personificată de Maia Sandu are datoria de a monitoriza reformele Executivului și de a pregăti viitoarea campanie.