Videoclipul piesei ”De-aș avea”, lansat la Chișinău (VIDEO)
-
16 Decembrie 2015 09:54
Un videoclip al piesei ”De-aș avea”, pe versurile lui Mihai Eminescu a fost lansat aseară la Chișinău.
Creația lui Mihai Eminescu i-a inspirat pe cei mai buni compozitori din Basarabia. Piesa ”De-aș avea”, semnată de Anatol Chiriac, a fost, în anii 70-80 ai secolului trecut, multă vreme pe locul întâi în clasamentele muzicale din fosta URSS. La lansare a participat compozitorul Anatol Chiriac și interpretul Ștefan Petrache.
”Această reinterpretare a piesei este o revenire la memorie, la Eminescu, la muzica lui Chriac. Sunt foarte bucuros că am ajuns să trăiesc cu acești frumoși interpreți. După astfel de proiecte mă simt mai viu, mai împlinit, mai liniștit, pentru ceea ce am avut de trăit și eu în viața mea, în care am încercat să fac și eu ceva”, a declarat maestrul Stefan Petrache.
Emoții și amintiri frumoase a avut și compozitorul Anatol Chiriac: ”Cu 40 de ani în urmă era o piesă pe care nimeni nu a îndrăznit să o cânte după Ștefan Petrache. Nici la nunți nu a încercat nimeni să o cânte. Și după 40 de ani, s-au găsit acești oameni care au avut această idee. Cuvintele sunt puține pentru a exprima emoția și sentimentul pe care îl am în această seară”, a menționat Anatol Chiriac, care a debutat ca și compozitor cu piesa ”De-aș avea”.
Piesa a fost readusă în scenă de Alex Calancea și Cătălin Josan. Pentru ei interpretarea melodiei a fost o mare provocare.
”Este destul de greu să explici cât de sofisticată este această piesă, atât partea interpretativă cât și partea sentimentală, și cât de mare este presiunea pe tine pentru că originalul este cântat de maestrul Ștefan Petrache. Nu este prima mea tentativă de a readuce piese vechi și a le da un suflu nou. Am mai avut o piesă cântată de Aurelian Andriescu, ”Copacul”. Încercăm să nu punem aceste piese în muzeu dar să le scoatem din acest anonimat. Mai ales pentru tineri, este păcat că atunci când asculți muzică modernă să nu știi cum a apărut și ce a influențat-o cel mai mult”, a menționat Cătălin Josan.
Inițiatorul proiectului Alex Calancea: ”Am schimbat un pic în aranjamentul instrumental, pentru a se adresa mai mult tineretului, pentru că asta este și scopul, ca această piesă să ajungă la copiii noștri. Povestea de dragoste din videoclip, nu pot spune dacă a fost reală, lăsăm parantezele deschise, pentru că fiecare are povestea lui de dragoste. Unii așteaptă dragostea întreaga viață, alții o obțin dar nu o simt acest lucru, pentru că atunci când ea este și devine o banalitate nu o simți, și abia atunci când o pierzi, îți dai seama cât de mare a fost. Dragostea este un mister, o taină. Am vrut că în acest videoclip, această taină să rămână. ”
Regizorul videoclipului Octavian Kobzzon: ”Ideea de bază a videoclipului este pierderea. Când asculți piesa te gândești la o despărțire. În videoclip am vrut să redăm, să folosim cât mai mult Eminescu. Am filmat chiar pe strada Mihai Eminescu intersecție cu Veronica Micle, apare o carte a lui Eminescu. Este un videoclip pe care trebuie să-l privești a doua oară ca să-l înțelegi”.
Videoclipul este realizat cu sprijinul Direcției Cultură a Primăriei Chișinău și are drept scop trezirea interesului tinerii generații față de tezaurul muzical al secolului trecut. Este dedicat maeștrilor Anatol Chiriac și Ștefan Petrache și unește trei secole, al 19-lea în care Mihai Eminescu a scris versurile, al 20-lea în care maestrul Anatol Chiriac compune muzica și este interpretată de Ștefan Petrache și secolul 21 în care apare videoclipul în interpretarea lui Cătălin Josan, a menționat șefa direcției Cultură, Lucia Culev. ”Noi trebuie să cântăm muzica aceasta care trece peste veacuri. Ea s-a scris și s-a cântat în alte secole și noi încercăm acum să îi dăm în secolul 21 sunet nou cu voci noi. A fost foarte multă vreme în diferite clasamente în diferite orașe, și posturi mari de radio din fost a URSS, și a ajuns în acest secol interpretată de o altă voce superbă. Noi nu vom mai fi dar această piesă va fi cântată, iar versurile recitate secole la rând”, a declarat Lucia Culev.