Expoziția „Tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor în România și Republica Moldova” va putea fi văzută la Muzeul Țăranului Român din București
-
03 Februarie 21:03
Expoziția 'Tehnici tradiționale de țesere a scoarțelor în România și Republica Moldova', dedicată împlinirii a 35 de ani de la reînființarea Muzeului Național al Țăranului Român, se va deschide miercuri, de la ora 18:00, la Sala Noua Galerie a instituției muzeale, transmite Agerpres.
Expoziția adună laolaltă covoare și țesături lucrate după specificul fiecărei zone etnografice, fiind reprezentate Moldova, Transilvania, Maramureșul, Banatul, Muntenia, Oltenia și Basarabia, informează, luni, reprezentanții muzeului.
Vechimea pieselor le clasează în categoriile Fond și Tezaur, mărturii ale existenței milenare pe teritoriul românesc, dar și expresii artistice desăvârșite, lucrate la războiul de țesut de femeile din satul românesc tradițional.
'Expunem piese din secolul XVIII până la jumătatea secolului XX, fiecare purtând cu sine o poveste despre identitate, despre comunitate și despre legătura profundă a omului cu natura. (...) Piesele expuse devin artefacte istorice pentru că poartă dovada existenței pe aceste meleaguri a unei populații care a perpetuat cu continuitate și a adaptat vieții cotidiene aceste obiecte', precizează sursa citată.
Specialiștii implicați în acest proiect fac parte din grupuri care monitorizează aceste elemente înscrise în Lista reprezentativă UNESCO, întocmind raportări anuale de monitorizare, cu scopul de a păstra în rigorile tradiției creațiile realizate de meșterii prezentului.
Expoziția va putea fi vizitată în Sala Noua Galerie, până pe 23 martie, de miercuri până duminică, între orele 10:00 și 18:00. Lunea, marțea și cu ocazia sărbătorilor legale este închisă.