VIDEO | OPINII despre „1918 - Când toți românii au zis DA!”. „O oră de îmblânzire a sufletului, pentru că așa suntem noi, cu sufletele pierdute undeva, în neștiință”

  • 08 Octombrie 2018 12:37
VIDEO | OPINII despre „1918 - Când toți românii au zis DA!”.  „O oră de îmblânzire a sufletului, pentru că așa suntem noi, cu sufletele pierdute undeva, în neștiință”

Caravana Radio România Chișinău ”1918- când toți românii au zis DA!” a ajuns la 3 octombrie la Soroca. Conferința a fost condusă de filologul Nicolae Bulat, iar istoricul Ion Negrei, vicepreședintele Asociației Istoricilor din R. Moldova, a vorbit publicului despre contribuția sorocenilor la Actul Unirii Basarabiei cu România. Cei prezenți au spus pentru Radio Chișinău ce cred despre acest proiect și despre discuțiile care au avut loc.

Profesor de istorie la Colegiul de arte „N. Botgros” din Soroca, Mihai Zeamă a vorbit despre mai multe evenimente dedicate Centenarului Marii Uniri. „Aceste acțiuni sunt foarte beneficie, pentru că populația, în special, tineretul vor avea posibilitatea să cunoscă mai mult despre acele evenimente care au avut loc acum 100 de ani”. 

La rândul său, Olga Ghirghiligiu, profesoară de limbă și literatură română la Liceul „Ion Creangă” din municipiul Soroca consideră că discuțiile care au loc în cadrul Caravanei „1918 - Cânt toți românii au spus DA!” sunt foarte interesante, mai ales pentru cei „care nu cunosc lucrurile până-n adâncimi. „Poate că boala noastră a moldovenilor, a românilor basarabeni de aici, este că nu cunoaștem faptele istorice, cum au fost lucrurile în realitate. „Evenimentul dat l-aș considera o oră de îmblânzire a sufletului, pentru că așa suntem noi, cu sufletele pierdute undeva, în neștiință, cu momente pe care ar trebui să le cunoaștem în părofunzime și nu le cunoaștem. Bine că mai avem astfel de oameni care luptă pentru istoria adevărată”. 

Membrul Consiliului Unirii, Vasile Apreotesei din Soroca susține că Soroca simte românește. „Dar în ultimul timp cam slab. Au fost momemnte din 1988-1990 când era o lume mai entuziasmată, care participau la evenimente, iar acum s-au retras în găoacea lor”

De asemenea, elevul din cadrul Liceului „Mihai Eminescu”, Tudor Țurcani a afirmat că a  aflat lucruri noi după discuțiile din cadrul Caravanei și că a fost foarte interesant. 

CITIȚI ȘI: FOTO | ”1918- când toți românii au zis DA!”. Ion Negrei: „Și minoritățile etnice au înțeles atunci că Unirea cu România este salvarea”

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
9,4
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău