VIDEO/FOTO | Proiectul Radio România Chișinău, ”1918 – Când toți românii au zis Da!”, a ajuns la final

  • 27 Noiembrie 2018 19:11
VIDEO/FOTO | Proiectul Radio România Chișinău, ”1918 – Când toți românii au zis Da!”, a ajuns la final

Proiectul Radio România Chișinău, ”1918 – Când toți românii au zis Da!” a ajuns la final. Conferința de încheiere a Caravanei a avut loc astăzi la Muzeul Național de Artă al Moldovei. Timp de două luni au fost organizate 10 conferințe în mai multe localități din R. Moldova, unde istorici, analiști, scriitori și regizori au vorbit despre premisele și consecințele Marii Uniri de la 1918.

După două luni de peregrinări prin localitățile Republicii Moldova, Caravana Radio România Chișinău, dedicată Centenarului Marii Uniri de la 1918, s-a încheiat astăzi în capitală. Proiectul, sprijinit în mod generos de Guvernul Român, a avut scopul de a exprima recunoștința față de toți cei care au făcut unirea, a subliniat directorul Radio România Chișinău, Valentin Niculescu.

"Ne-am gând/it să facem acest lucru alegând pentru comunicare vârfurile intelighenției românilor basarabeni în acest moment. Am apelat la ajutorul celor mai reputați istorici, oameni de cultură, lingviști, jurnaliști. Vreau să le mulțumesc celor care au răspuns apelului nostru, celor cu profesionalism, dedicație și credință au dus acest mesaj în teritoriu: doamnei Leontina Vatamanu, domnilor Ion Negrei, Anatol Petrencu, Gheorghe Negru, Vlad Pohilă, Vladimir Beșleagă și Vlad Țurcanu. De asemenea, ar fi multe de spus despre entuziasmul și ospitalitatea cu care am fost întâmpinați în teritoriu", a menționat Valentin Niculescu.

La eveniment a participat și ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, care a subliniat că Anul Centenar este un bun moment de introspecție, în care trebuie să privim cu recunoștință către trecut și cu speranță către viitor:

"Vă felicit pentru acest proiect care iată se încheie în Săptămâna Mare a Centenarului, putem spune. Pe 1 decembrie vor sărbători Ziua națională a României , un moment care ne cheamă pe toți la introspecție, în care trebuie să privim cu recunoștință către trecut și cu speranță pentru viitor. Și cred că este un moment în care trebuie să ne întrebăm: oare ce s-a întâmplat cu noi, oare ce lecții am învățat în acești 100 de ani care au trecut peste noi, peste români, peste basarabeni, peste munteni, peste transilvăneni?", i-a îndemnat Ambasadorul Daniel Ioniță pe cei prezenți.

Scriitorul Vladimir Beșleagă a fost printre invitații Caravanei.

"Am avut un public excelent, ne-au ascultat, mai ales la Sângerei, unde era o sală enormă, cu tineret atât de frumos, atât de receptiv. A fost o frumusețe", a menționat scriitorul.

O altă invitată, care a ajuns la Cahul în cadrul Caravanei Radio Chișinău, este regizoarea Leontina Vatamanu, care spune că i-a făcut plăcere să comunice publicului despre tatăl său, poetul Ion Vatamanu și despre tot ce a făcut acesta pentru mișcarea de renaștere națională:

"Atunci când am avut aceste întâlniri, le-am combinat cu proiecțiile de film și m-am bucurat când, după întâlnire, s-au apropiat tineri și au spus că l-au descoperit pe Ion Vatamanu, au descoperit acea perioadă. Deci, sunt niște lecții de istorie, lecții de demnitate, sunt niște punți către oameni", a spus Leontina Vatamanu.

Proiectul Radio România Chișinău, ”1918 – Când toți românii au zis Da!” a fost susținut de Guvernul de la București prin intermediul Ministerului Culturii și Identității Naționale din România.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău