VIDEO | Bolnavii de COVID-19 care sunt domiciliați în stânga Nistrului și se află în stare gravă ar putea fi tratați la instituțiile medicale din Chișinău

  • 02 Aprilie 10:02
VIDEO | Bolnavii de COVID-19 care sunt domiciliați în stânga Nistrului și se află în stare gravă ar putea fi tratați la instituțiile medicale din Chișinău

Republica Moldova a intrat în cel de-al treilea scenariu privind evoluția pandemiei de COVID-19 după ce numărul persoanelor infectate a depășit cifra de 400. Între timp, autoritățile din sănătate, anunță că persoanele domiciliate în stânga Nistrului, care au fost testate pozitiv cu noul tip de coronavirus și se află în stare gravă, vor fi tratate în instituțiile medicale din municipiul Chișinău.

Ministrul Sănătății a comunicat că a solicitat implicarea reprezentanților Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova pentru a monitoriza care sunt condițiile de spitalizare a pacienților testați pozitiv cu COVID-19 în instituțiile medicale din regiunea transnistreană, după ce în raioanele din stânga Nistrului au fost înregistrate 31 de cazuri de infecție cu COVID-19, iar două persoane au decedat. În context, Viorica Dumbrăveanu a informat că pacienții aflați în stare gravă ar putea fi tratați la Chișinău.

„În condițiile actuale discutam despre faptul că a să avem aceeași abordare și pentru regiunea din stânga Nistrului, astfel încât, persoanele care sunt în stare gravă să fie referite către instituțiile specializate din municipiul Chișinău. Este vorba despre Spitalul Clinic Republican și Institutul de Medicină Urgentă.”

Republica Moldova a intrat, de ieri, în cel de-al treilea scenariu privind evoluția pandemiei de COVID-19, după ce numărul celor infectați a ajuns la 423. Potrivit autorităților, acest scenariu este valabil până când numărul îmbolnăvirilor nu va depăși o mie de cazuri. Am încercat să aflăm detalii de la ministerul Sănătății despre ce presupune cel de-al treilea scenariu și ce măsuri suplimentare urmează a fie luate, în contextul în care autoritățile, anterior, au menționat doar că pentru fiecare scenariu au fost elaborate protocoale cum să acționeze instituțiile, fără să prezinte mai multe detalii. Până la această oră, nu am primit un răspuns din partea ministerului.

Între timp, 65 de persoane infectate cu COVID-19 se află în stare gravă. 39 dintre acestea sunt internate la Spitalul de Boli Infecțioase Toma Ciorbă, 12 - la Spitalul Clinic Republican, opt - la spitalul Arhanghelul Mihail, iar șase sunt la Institutul de Medicină Urgentă.

Directorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Nicolae Furtună, a venit cu unele precizări legate de regimul de carantină și de autoizolare.

„Persoanele suspecte care au fost aduse la spital și diagnosticul de COVID-19 nu s-a confirmat rămân 14 zile în autoizolare, indiferent de statutul localității, aflate sau neaflate în carantină. Perioada de carantină pentru localitățile în care s-a declarat aceasta, se numără 14 zile de la înregistrarea ultimului caz.”

Până în prezent, 23 de persoane au fost tratate de COVID-19, iar cinci au decedat. Totodată, 112 persoane sunt suspectate că ar fi infectate cu noul tip de coronavirus. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
18
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:5,1 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
16

Curs oficial BNM 25 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2923 -0.2119
USD 17.6937 -0.0608
RON 3.9835 -0.0437
UAH 0.6623 -0.0017
RUB 0.2465 -0.0042
Arhivă Radio Chișinău