Victor Timotin: Ce ar trebui să cunoască europenii despre moldoveni

  • 18 Iulie 2014 20:37
Victor Timotin: Ce ar trebui să cunoască europenii despre moldoveni

O să fiu sincer: nu-mi place Moldova și moldovenii. Și în cele ce urmează o să vă argumentez de ce: da, avem cel mai bun vin.

Da, bucatele sunt deosebite, iar mesele sunt mereu pline cu de toate. Deși, buzunarele și nici conturile bancare nu au rezerve financiare.

 Chiar dacă oamenii sunt cel mai mare activ al acestei țări, sunt viitorul european, deoarece anume ei vor fi purtatorii activi ai valorilor europene. Ei vor oferi noii generații această educație europeană. Europenii ar trebui să știe că un moldovean  transformă orice zi într-o sărbătoare, și să iși cheme rudele pentru a face ziua memorabilă, fiindcă suntem nemuroși și ne place veselia. Și nici toate astea la un loc, nu mă fac să îmi placă Moldova și moldovenii. Deși continuu să trăiesc aici și să-mi contruiesc o carieră, să-mi găsesc un job și ceva resurse pentru existență.

Avem foarte multe de învățat și avem un potențial foarte mare, fiindcă avem puține, și aceasta este o motivație puternică pentru a ajunge cineva și undeva. Iată de ce foarte mulți oameni deștepți din Moldova își realizează potențialul în unele din marile țări din lume cu o economie puternică. Unii dintre prietenii mei își consturiesc prezentul și viitoarul în Statele Unite ale Americi, Germania, Franta, China, Australia, Japonia, Azerbaijan, Anglia, Africa, Canada, oriunde au posibilitatea, numai nu în Moldova. Suntem un popor călător și ne adaptam foarte repede, iar această calitate probabil am dobândit-o datorită nenumăratelor schimbări prin care a trecut acest teritoriu, iar noi am știut cum să îl transformăm într-un avantaj.

Trecând peste astea... Fiecare european care vine în Moldova, trebuie neapărat să guste din legumele și fructele ecologice, crescute pe ciornoziomurile moldave, să profite de liniștea și aerul curat, să vadă cu ochii lor cât de verde și linistit este orașul Chișinău. Și sunt sigur că fiecare turist care a fost la noi, a observat faptul ca avem foarte multe fete frumoase.

Nu ne place să citim și să ne informăm despre ceea ce ne aparține. Majoritatea populației bate pasul pe loc și nu vrea să devină mai inteligentă decât este în acest moment.

Și despre momentul când o să îm

i placă Moldova și moldovenii, va veni atunci când fiecare cetățean, indiferent de naționalitate, va contribui prin propriul exemplu la dezvoltarea acestei țări. Doar atunci voi fi mândru că sunt moldovean. Oricum, nu vreau să fiu pesimist, deși am motive. Dragi europeni, în Moldova vă aștepată branza de vaci, mămăliga și un vin gustos de casă...

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
12
Fri
10
Arhivă Radio Chișinău