Victor Parlicov: R. Moldova este mai pregătită pentru sezonul de încălzire decât anul trecut

  • 21 Decembrie 2023 15:27
Victor Parlicov: R. Moldova este mai pregătită pentru sezonul de încălzire decât anul trecut

Republica Moldova este acum mai pregătită pentru sezonul de încălzire decât anul trecut. Ministrul energiei, Victor Parlicov, spune că au fost acumulate rezerve de gaze suficiente pentru întreagă iarnă și a fost semnat un contract pe un an de procurare a energiei electrice la prețuri accesibile, transmite IPN.

Oficialul a remarcat că Ministerul Energiei a elaborat, încă în luna iulie, un plan de acțiuni pentru pregătirea de sezonul de încălzire 2023-2024, document aprobat de Guvern în luna august. Scenariile luate în calcul în document se bazează pe experiența crizei energetice din sezonul de încălzire 2022-2023 și contextul geopolitic actual.

În funcție de posibilele scenarii, cu sau fără limitarea livrării gazelor naturale, sunt prevăzute măsuri de diminuare a riscurilor și de asigurare a furnizării neîntrerupte a gazelor naturale consumatorilor. Concomitent, Guvernul Republicii Moldova își propune realizarea mai multor  măsuri de  reducere a consumului de gaze naturale în sezonul de încălzire 2023-2024.

Planul conține acțiuni de consum rațional de resurse energetice, reconectarea clădirilor publice la sistemele centralizate de termoficare, funcționarea centralelor termice pe combustibili alternativi, utilizarea stocurilor de gaze create de SA Energocom până la începerea sezonului rece.

În cazul Termoelectrica, cel mai mare consumator de gaze naturale, se prevede, după caz, utilizarea păcurii în calitate de combustibil alternativ în combinație cu gazul, dar nu mai mult de 50% de păcură. Utilizarea combinată a combustibilului gaze naturale-păcură se va aplica în dependență de evoluțiile prețurilor la resursele energetice, disponibilitatea resurselor energetice și impactul asupra vulnerabilității consumatorilor.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău