Victor Ciobanu, despre campania electorală la TV | Acest haos dirijat a fost planificat și implementat cu scopul de a crea un terci total în capul alegătorului (Revista presei)

  • 30 Ianuarie 09:25
Victor Ciobanu, despre campania electorală la TV | Acest haos dirijat a fost planificat și implementat cu scopul de a crea un terci total în capul alegătorului (Revista presei)

Revista presei -30 ianuarie.

Într-un editorial pentru Cotidianul.md, comentatorul Victor Ciobanu califică drept „harababură totală campania electorală de la noi reflectată la TV  - partide, blocuri și partiduțe, candidați de tot soiul pe circumscripții – de la partide, “independenți”, clone, plus un referendum inventat despre deputați… Potrivit comentatorului, acest haos dirijat a fost planificat și implementat cu scopul de a crea un terci total în capul alegătorului. Ca acesta să nu mai înțeleagă ce alege – prezidentu*, partidu*, ori retragerea deputatului pe care încă nu l-a ales”, comentează autorul.

Într-o analiză preluată de Adevărul, expertul Iulian Chifu scrie despre startul acestei campanii că „marchează un déjà vu: celebra dezbatere geopolitică, apoi celebra teză a „Oligarhului Rău care a capturat statul“, democratizarea Republicii Moldova, lupta cu oligarhia în general, nevoia revenirii pe drumul european, combaterea corupţiei. Pe de altă parte, observă autorul, marele absent este un program real de guvernare, care să aibă în centru grija faţă de oameni, respectiv să vizeze direct şi concret sănătatea, învăţământul /educaţia şi cultura, evident însoţite de infrastructură, economie şi perspectivele de prosperitate ale cetăţeanului Republicii Moldova”.

„Actuala campanie electorală pare extrem de anemică, chiar dacă politicienii bagă în ea bani serioși, comentează și Alexandru Vakulovschi, într-un editorial pe portalul Deschide.md. Ca să motiveze lumea să iasă la vor, guvernanții au lansat un referendum consultativ pentru reducerea numărului deputaților. E o manevră electorală, pentru că nu există moldovean care ar spune că și-ar dori cât mai mulți deputați, scrie autorul, subliniind că referendumul consultativ doar consultativ rămâne: ei se consultă, asta nu înseamnă însă că părerea noastră contează”.

Portalul Tribuna.md preia un comentariu semnat de Tudor Cojocariu despre influenţa Rusiei în Moldova. Autorul amintește despre „armata din fâșia transnistreană, pe care Kremlinul lui Elțîn a promis în 1999 că și-o va lua acasă, dar pe care Kremlinul lui Putin a uitat-o acolo, și continuă cu dependența economică și energetică față de toanele Kremlinului, care ar putea să închidă oricând robinetul de gaze sau să respingă exporturile care vin din RM”.

Evenimentul Zilei reține datele ultimului SONDAJ prezentat ieri, în care peste jumătate din populația țării se identifică ca fiind săracă sau foarte săracă. Pentru 27% din respondenți anul 2018 a fost mai greu decât anul 2017, iar circa 65% se identifică ca fiind săraci sau foarte săraci, potrivit unui sondaj de opinie prezentat marți, 29 ianuarie, de către Asociația Sociologilor și Demografilor din Moldova. Problemele care îi alarmează cel mai mult pe cetățeni țin de prețurile mari la produsele alimentare și serviciile comunale, sărăcia. Pentru o pătrime din populație veniturile disponibile nu sunt suficiente nici pentru strictul necesar, iar patru din zece respondenți menționează că veniturile le ajung numai pentru strictul necesar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ştiri
Meteo Chişinău
2,12 °C
ceață
Umiditate:100 %
Vint:3,6 m/s
Sun
7 °C
Mon
6 °C
Tue
7 °C
Wed
8 °C
Thu
7 °C

Curs oficial BNM 14 Decembrie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2828 -0.0000
USD 17.3212 -0.0000
RON 4.0350 -0.0000
UAH 0.7352 -0.0000
RUB 0.2742 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău