Viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Rudenco va întreprinde o vizită de lucru la Chișinău (Revista presei)

  • 15 Februarie 2022 09:48
Viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Rudenco va întreprinde o vizită de lucru la Chișinău (Revista presei)

Ziarul de Gardă anunță că Viceministrul Afacerilor Externe al Rusiei, Andrei Rudenco, va întreprinde o vizită de lucru la Chișinău. Președintele Parlamentului R. Moldova, Igor Grosu, a declarat în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8 că „Viceministrul de Externe va veni la Chișinău săptămâna aceasta pentru a participa la discuții preparatorii pentru ședința Comisiei interguvernamentale moldo-ruse (…).Important e să avem acest audit, să prezentăm argumentele și să tragem linia, a declarat Igor Grosu. Trebuie să avansăm pe acele angajamente care sunt în protocol, să arătăm dovezi și la o anumită etapă să decidem că este momentul să pornim aceste discuții. Să arătăm anumite progrese pe partea de audit”, a declarat Igor Grosu. Șeful Legislativului a menționat faptul că „Moldovagaz nu a făcut suficient efort” pentru a depăși criza din sectorul energetic.

Kremlinul vrea, prin emisarul său, să „pipăie” terenul, să vadă care e starea de spirit a politicienilor de la Chișinău, consideră fostul președinte al Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Chiril Moțpan, citat de Gazeta de Chișinău, care a comentat vizita la Chisinau a viceministrului rus al Afacerilor Externe. Potrivit lui Moțpan, Andrei Rudenko urmează să aibă, marți, întrevederi cu reprezentanții Chișinăului, iar miercuri va merge la Tiraspol, unde va avea discuții cu liderii separatiști. Pentru joi se preconizează o întrevedere cu reprezentanții politici de la Chișinău și Tiraspol, la sediul OSCE. Chiar dacă au în stânga Nistrului un impunător contingent militar, rușii, se pare, nu vor să lase nimic la voia întâmplării. Prin ministrul Lavrov, Kremlinul spune că rusii nu vor război, dar Republica Moldova, Georgia sau Ucraina știu care este prețul acestor declarații”, a scris Chiril Moțpan pe pagina sa de facebook. Pe de altă parte, Contactat de „Gazeta de Chișinău”, Ion Leahu, ex-membru în Comisia Unificată de Control (CUC), a menționat că: „De când a fost numit noul reprezentant al Republicii Moldova la negocieri, Oleg Serebrian, s-a vorbit că este timpul să se întâlnească reprezentanții și, mai mult decât atât, s-a dat de înțeles că Rusia intenționează să aibă un rol mai activ în aceste negocieri. Ion Leahu crede că este vorba despre problema cu gazul și cu energia electrică și că partea rusă e deranjată de tentativa de a efectua monitorizarea datoriilor companiei „Moldovagaz” S.A. și crede că ei caută posibilități pentru a influența activitatea companiei „Moldovagaz” S.A.

Când va începe și cât va dura auditul datoriei Moldovagaz pentru gazele livrate de Gazprom, aflăm din mold-street.md. Potrivit publicației, auditul independent al datoriei întreprinderii moldo-ruse Moldovagaz față de SA Gazprom și OOO «Факторинг-Финанс» (SRL Factoring Finance) pentru gazele livrate consumatorilor din Republica Moldova de pe partea dreaptă a Nistrului ar urma să înceapă abia pe 11 martie 2022, potrivit anunțului publicat de Agenția Proprietății Publice (APP). Contractul de audit ar urma să fie în vigoare deja pe 11 martie 2022, iar durata lui este până pe 31 decembrie 2022, fără drept de prelungire. Perioada de audit cuprinde anii 1993-2021. Analiza economico-financiară va trebui să ofere concluzii cu privire la suma datorată efectiv de Moldovagaz pentru gazul livrat pe malul drept. Aceste concluzii vor trebui descrise cât mai detaliat posibil, astfel încât Beneficiarul să poată înțelege temeiul creanțelor Gazprom, inclusiv filiala sa Factoring Finance, și valoarea reală a datoriei malului drept", potrivit Caietului de sarcini.

A cincea ședința comună a guvernelor României și Republicii Moldova nu poate fi trecută cu vederea, a fost principalul eveniment în relațiile moldo-române din ultimii ani atât ca rezonanță în mass-media și societate, cât și ca posibil impact asupra perspectivei de dezvoltare și de integrare a celui de-al doilea stat românesc în spațiul românesc și european, scrie Nicolae Negru în editorialul său din Ziarul Național

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:9,26 m/s
Fri
17
Sat
19
Sun
20
Mon
21
Tue
21
Arhivă Radio Chișinău