Veridica.ro | „Geopolitica împrumuturilor: Contraoferta fictivă a Moscovei la banii UE pentru Chișinău” (Revista presei)

  • 10 Iunie 2021 09:33
Veridica.ro | „Geopolitica împrumuturilor: Contraoferta fictivă a Moscovei la banii UE pentru Chișinău” (Revista presei)

La Chișinău se pune din nou se pune problema în termeni antagonici: unde este mai bine să meargă Republica Moldova, spre est sau spre vest? O veșnică întrebare cu care politicienii jonglează de circa trei decenii în Republica Moldova, în timp ce acest stat rămâne unul dintre cele mai sărace și corupte din Europa, cu unul dintre cele mai mari coeficiente și în exodul masiv al populației, observă în veridica.ro, Mădălin Necșuțu, într-un articol intitulat „Geopolitica împrumuturilor: Contraoferta fictivă a Moscovei la banii UE pentru Chișinău”.

Autorul vorbește despre ajutorul anunțat de Uniunea Europeană în valoare de 600 de milioane de euro și constată că o astfel de mișcare a Uniunii Europene nu putea rămâne fără un ecou la Moscova. În timp ce Uniunea Europeană a pus pe masă bani în schimbul reformelor, Rusia încearcă și ea să joace tare în Republica Moldova, dar mai mult la nivel declarativ.

Despre majorarea numărului secțiilor de vot în Transnistria vorbesc la JurnalTV mai mulți politicieni și analiști. Ei atrag atenția în continuare că fraudarea alegerilor este un lucru cert, iar votul diasporei va fi gâtuit. Jurnal TV îl citează pe Andrei Spânu, candidatul PAS la alegerile parlamentare care spune că deschiderea secțiilor de votare suplimentare în stânga Nistrului „este o încălcare gravă și un atac la securitatea statului. Am văzut și declarațiile Serviciului de Informații și Securitate, sperăm ca CEC să se întrunească de urgență și să-și revizuiască decizia. Această încercare de a deschide câteva secții de votare în zona necontrolată de Republica Moldova este un prim pas făcut de Dodon și reprezentanții lui pentru viitoarele alegeri când de la trei ar putea ajunge la un număr pe care nu îl cunoaștem. Este ilegal să avem astfel de secții de votare acolo”.

Tot despre secțiile de votare, de această dată cele din diasporă vorbește și premierul interimar Aureliu Ciocoi la TV8, care susține că „nu există limite financiare pentru a deschide orice număr de secții de votare pe care le poate acoperi Ministerul de Externe prin resurse proprii logistice”. Citat de Ziarul de Gardă,  premierul spune că nu este nevoie „de atât de mulți bani” pentru deschiderea secțiilor de vot peste hotare, întrucât întreaga activitate logistică pentru asigurarea deschiderii acestor secții de vot o preia Ministerul de Externe și nu este nevoie de finanțare adițională din partea CEC, iar astfel Comisia are misiunea de a achita doar plățile pentru membrii birourilor electorale din cadrul secțiilor de votare. În context, Ciocoi menționează că în urma apelului pe care l-a făcut el anterior către cetățenii R. Moldova din diasporă, mulți dintre ei și-au arătat disponibilitatea de a munci în calitate de membri ai birourilor electorale din cadrul secțiilor de votare de peste hotare fără a fi remunerați.

Într-o tabletă pentru Europa Liberă, scriitorul Iulian Ciocan, atrage atenția asupra unui alt subiect. El reamintește de felul în care a fost reflectată în presă trecerea în neființă a artistului Iurie Sadovnic. Autorul spune că avem de-a face cu aceeași goană după senzaționalul ieftin, după vizualizări.

Am văzut un reportaj care începea cu scoaterea cadavrului din scara blocului, bine că era cel puțin acoperit, și altul în care jurnaliștii îi întrebau pe vecini ce cred despre această sinucidere. Și nu mai era clar din acele reportaje ce a făcut de-a lungul anilor cântărețul, ce moștenire ne-a lăsat, ce cred oamenii despre cântecele sale. Accentul era pus pe opiniile altora despre moartea neobișnuită a interpretului”, conchide autorul.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău