VERIDICA.RO | Cum este folosită limba română ca instrument al războiului hibrid dus de Moscova în Republica Moldova ( Revista presei)

  • 02 Septembrie 2021 09:36
VERIDICA.RO | Cum este folosită limba română ca instrument al războiului hibrid dus de Moscova în Republica Moldova ( Revista presei)

ZIARUL DE GARDĂ reține declarația ministrei Sănătății, Ala Nemerenco, despre certificatele de vaccinare false: „Vă spun cu groază că am depistat mii de suspecți. Toată informația a fost prezentată Centrului Național Anticorupție și Procuraturii Anticorupție”, a declarat ea la postul de televiziune Jurnal TV. „Avem informații despre nume de medici, asistenți medicali, centre de sănătate în care această afacere a fost pusă pe roate. Registratorii, asistenții medicali au fost implicați în scheme conduse de oameni din lumea interlopă. Toate au fost transmise ofițerilor”, a spus Ala Nemerenco.

ZIARUL DE GARDĂ a realizat o investigație despre falsificatorii de certificate de vaccinare împotriva COVID-19. ZdG a reușit să obțină un certificat de vaccinare, reporterul fiind introdus, oficial, de către un lucrător medical, în Registrul de evidență a vaccinării împotriva COVID-19. S-a întâmplat în ziua în care autoritățile raportau peste 10 000 de persoane vaccinate într-un interval de 24 de ore și în condițiile în care reporterul fusese imunizat împotriva virusului în luna mai, în România. Documentul, pentru care ni s-a cerut 4 mii de lei, a fost înregistrat într-un Centru raional de Sănătate, iar serul fictiv „administrat” este Johnson & Johnson. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat miercuri, 1 septembrie, că au fost intentate cinci cauze penale cu privire la certificatele care conțin rezultate la COVID-19 „cu semne vădite de falsificare”.

Portalul ANTICORUPȚIE notează că Biroului Național Central Interpol Chișinău a solicitat Biroului de la Lyon, Franța, anunțarea în urmărire internațională a lui Veaceslav Platon și Gheorghe Cavcaliuc. Ambii au părăsit Republicat Moldova după scrutinul parlamentar anticipat din 11 iulie. Gherghe Cvacaliuc, președintele PACE și fostul șef al Inspectoratului General al Poliției, a fost recunoscut în calitate de bănuit pentru două capete de acuzare. Membrii partidului său de la Sângerei, l-au stropit pe față cu verde de briliant pe vicepreședintele raionului Sângerei. Cavcaliuc a refuzat public să se prezinte la Procuratura Sângerei în dosarul verde de briliant. El a cerut recuzarea întregului corp de procurori. Fostul șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției a plecat din Republica Moldova în ajunul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 și nu s-a mai întors în țară, notează ANTICORUPȚIE.

Publicația amintește că controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, în mai 2021, a fost achitat în dosarul fraudei bancare, la solicitarea procurorilor. Însă Platon are statut de inculpat în alte trei dosare penale și este reclamat în mai multe dosare civile privind apărarea cinstei și demnității. La mijlocul lunii iulie, Platon ar fi zburat la Londra, imediat ce procurorii i-ar fi ridicat restricțiile de părăsire a R. Moldova. La începutul lunii august, Platon scris pe rețelele de socializare că nu are planuri să revină în următoarele zile în Republica Moldova. Ședințele de judecată urmează a fi reluate în octombrie curent, scrie ANTICORUPȚIE.

Vechile probleme marchează începutul unui nou an școlar în școlile românești din Transnistria, titrează GAZETA DE CHIȘINĂU. Asociația Promo-LEX semnalează faptul că noul an școlar este însoțit de vechile probleme cu care se confruntă cele opt instituții cu predare în limba română din regiunea separatistă transnistreană. În particular este vorba despre lipsa unor sedii proprii, cele de care dispun fiind pe deasupra neadaptate procesului educațional, citațiile adresate de autoritățile nerecunoscute profesorilor, dar și riscul înrolării forțate în așa-numita „armată” a regimului de la Tiraspol căruia îi sunt supuși absolvenții acestor școli, precum și provocările cu privire la asigurarea liberei circulații a persoanelor și bunurilor în regiune. Astfel, la Gimnaziul Roghi și Gimnaziul Corjova careurile solemne au fost supravegheate de miliția locală (în anul de studii 2020-2021 nu au fost observate astfel de incidente, din motiv că nu au fost organizate careuri), care a interzis intonarea imnului R. Moldova și arborarea drapelului de stat. La Liceul Teoretic „Ștefan cel Mare” elevii liceului sunt nevoiți să parcurgă zilnic zeci de km pentru a ajunge la școală (cea mai lungă distanță este de 54 km), scrie GAZETA DE CHIȘINĂU.

Cum este folosită limba română ca instrument al războiului hibrid dus de Moscova în Republica Moldova – o analiză pe care o găsim pe site-ul  VERIDICA.RO. În cei 30 de ani de independență pentru Republica Moldova limba vorbită în acest teritoriu a fost folosită abil nu numai în disputele identitare interne, dar și ca instrument al războiului hibrid dus de Rusia pe teritoriul Republicii Moldova și dincolo de acesta. Dincolo de teoriile cu limba moldovenească, Moscova ține prin toate mijloacele ca limba rusă să capete un statul special de limbă de comunicare inter-etnică. În fapt, o inginerie tehnică care ar obliga statul Republica Moldova să o folosească în actele și documente oficiale, dar și alte înscrisuri juridice limba rusă. Această situație ar perpetua folosirea limbii ruse în condițiile în care aceasta este tot mai puțin vorbită, mai ales de către generația tânără, care a crescut după prăbușirea URSS. În cei 30 de ani scurși de la proclamarea independenței, Rusia a rămas ancorată în Republica Moldova întreținând abil dileme identitare, sprijinind curentul moldovenist care perpetuează tezele sovietice privind două limbi și două popoare diferite și promovând limba rusă. A făcut-o cu ajutorul aliaților săi locali și prin dominarea spațiului mediatic din Republica Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău