Veridica.ro | Campania electorală din R. Moldova debutează cu un scandal legat de o țigară de marijuana în comparație cu un sistem cleptocratic acuzat că ar controla fluxuri ilegale estimate la un miliard de dolari anual (REVISTA PRESEI)

  • 25 Mai 2021 09:31
Veridica.ro | Campania electorală din R. Moldova debutează cu un scandal legat de o țigară de marijuana în comparație cu un sistem cleptocratic acuzat că ar controla fluxuri ilegale estimate la un miliard de dolari anual (REVISTA PRESEI)

Despre „joint-uri”, politică și crimă organizată în Republica Moldova scrie în veridica.ro Mădălin Necșuțu, cu referire la așa-zisele dezvăluiri făcute de un fost general la o emisiune TV, potrivit cărora un candidat la viitoarele alegeri parlamentare din lista Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), în trecut condus de Maia Sandu, ar fi avut material de un „joint” cu marijuana pe care, mai mult, ar fi încercat să-l transporte peste granița undeva prin 2016 sub formă de contrabandă.

„Acest episod arată disperarea sistemul cleptocratic din Republica Moldova și cum statul polițienesc le face dosare unor cetățeni care se împotrivesc sistemului corupt. Un stat mafiot și cu apucături securistice care face poliție politică cu adversarii. Așadar, campania electorală din Republica Moldova debutează cu un scandal legat de o țigară de marijuana în comparație cu un sistem cleptocratic acuzat că ar controla fluxuri ilegale estimate la un miliard de dolari anual, ceea ce echivalează cu 9% din PIB-ul Republicii Moldova, conform unui raport al Națiunilor Unite. Aici intră trafic de droguri în proporții mari, trafic de ființe umane și contrabandă de țigări și alcool”, se arată în articol.

Oripilați de o nouă crimă a autorităților belaruse, să ne uităm și în grădina noastră, unde descoperim buruieni în floare, îndeamnă Vlad Țurcanu, într-un articol pentru podul.ro. El reamintește despre faptul că acum trei ani autoritățile de la Chișinău au răpit și ele oameni, niște nefericiți profesori turci, pe care i-au trimis plocon unui alt dictator din regiune sărit de pe fix, Recep Tayyip Erdoğan. Acest caz  a provocat daune de imagine Republicii Moldova, o țară al cărei nivel de democrație este și așa inferior Mongoliei și statului Papua Noua Guinee, au fost uriașe după acel caz oribil. Vlad Țurcanu scrie că recent, o revistă cu pretenții elitare de la Chișinău l-a desemnat pe fostul președinte comunist Vladimir Voronin drept „omul secolului”. „Parcă loviți de apoplexie, o mulțime de persoane publice cu acces la publicul larg, în loc să se delimiteze de această decizie inconștientă care-l vizează pe unul dintre cei mai corupți și mai despotici politicieni moldoveni, s-au grăbit s-o relativizeze. În schimb Vladimir Voronin, împreună cu prim-ministra sa din 2009, Zinaida Greceanîi (poreclită Zina Carabina pentru amenințarea sa de a trage în manifestanți), sunt din nou primii pe lista blocului socialisto-comunist, fără nicio opreliște legală. Chiar dacă politicienii enumerați nu par capabili de „performanțele” lui Lukașenko, din cauza lipsei lor de anvergură, ei nu trebuie subestimați”.

Agenția de presă IPN publică o analiză despre geopolitica speculativă, observând că Republica Moldova, așa cum o cunoaștem – subdezvoltată și dependentă de factorii externi, este plină de talente, inclusiv de tot felul de geopoliticieni.  Vehicularea de către geopoliticienii amatori a informațiilor distorsionate și a neadevărurilor se face de o manieră deliberată pentru amplificarea gradului de polarizarea a opiniilor alegătorilor și, respectiv, majorarea scorurilor electorale. „Cea mai recentă dovadă a manipulării servește răspândirea neadevărurilor despre așa-zisa geopolitică a vaccinurilor din Republica Moldova. Pentru a combate acest gen de geopolitică, ar fi util un exercițiu ipotetic de analiză a declarațiilor de avere ale candidaților BECS la alegerile anticipate. Acest exercițiu ar stabili fără putință de tăgadă orientarea lor geopolitică, în funcția de brandurile – din Occident sau din UEE, a automobilelor pe care le dețin candidații BECS. Ar fi un exercițiu interesat și concludent, cu potențial de descurajare pe viitor a speculațiilor geopolitice”.

Averea procurorilor din Republica Moldova este readusă în atenția publicului de jurnaliștii portalului Anticorupție.md. În investigația „Bogații de la Procuratura Anticorupție”, jurnaliștii analizează declarațiile de avere ale oamenilor legii. „Majoritatea acuzatorilor de stat de la Procuratura Anticorupție trăiesc pe picior larg, având în proprietate imobile și mașini de lux. Chiar dacă sunt remunerați cu salarii lunare de peste 20 de mii de lei, de cele mai multe ori acestea nu acoperă averile declarate. În astfel de cazuri, spun experții, oamenii legii își justifică averile prin donațiile din partea rudelor, afacerile sau salariile partenerilor de viață și împrumuturile financiare. O analiză a declarațiilor de avere și interese personale pentru anul 2020 ale procurorilor anticorupție ne arată că fiecare al treilea acuzator de la Procuratura Anticorupție trăiește pe picior larg, beneficiază de donații sau de bunuri înregistrate pe numele rudelor”, după cum arată investigația jurnalistică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
21,07
Nori împrăștiați
Umiditate:63 %
Vint:4,63 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău