Cum și-au ratat oligarhii și pro-rușii „revoluția” în Republica Moldova (Revista presei)

  • 26 Octombrie 2022 09:38
Cum și-au ratat oligarhii și pro-rușii „revoluția” în Republica Moldova (Revista presei)

În același timp, Veridica constată că ceea ce Partidul Șor și-a dorit a fi o acțiune de protest non-stop de mare anvergură s-a dovedit a fi, în final, un fiasco. Sigur, vom mai avea parte de manifestații antiguvernamentale ale opoziției proruse la Chișinău, dar acestea vor avea, mai degrabă, un caracter sporadic. Rusia va încerca, probabil, să-și extindă influența în Republica Moldova și prin intermediul acestor partide, pentru a pune presiune pe actuala putere proeuropeană. Totuși, instrumentul cel mai eficient al Moscovei – și la care aceasta pare gata să recurgă – o reprezintă arma energetică„, atenționează publicația.

„Protestul de șase săptămâni al Partidului Șor se află pe „o pantă descendentă”, iar tentativele de a-l înviora nu au succes, crede analistul Igor Boțan, care a analizat mersul protestului într-un interviu la Europa Liberă. Deputata Marina Tauber a fost eliberată din arest la domiciliu cât să participe la o săptămână de proteste, înainte ca o decizie a Curții de Apel să o plaseze din nou în arest, tot la domiciliu, pe 25 octombrie. Fruntașă a Partidului Șor, Tauber are o „aură de persoană pătimită”, care „a avut de suferit de pe urma, chipurile, actualei guvernări, fiind cercetată pe nedrept”, dar preluarea frâielor protestului de către ea nu a atins efectul scontat, spune Igor Boțan. Până la judecarea apelului, a reușit să conducă mai multe manifestații, culminând cu un marș prin centrul capitalei, pe 23 octombrie. Dar la marș „au venit mai puțin oameni decât în duminica precedentă”, arătând că protestul Partidului Șor nu ia turații”, scrie Europa Liberă.

Ziarul de Gardă relatează de la cea de-a doua ședință de judecată în dosarul „kuliok” al lui Igor Dodon. „Acuzații de falsificare a actelor, tergiversare a procesului și o sesizare la Curtea Constituțională, rezumă titlul articolului. În ședința de continuare a examinării dosarului fostului șef de stat Igor Dodon, în care se va cerceta episodul filmat în iunie 2019, când a primit de la Vladimir Plahotniuc o pungă neagră, avocații au încercat, din nou, și tot fără succes, să înlăture un procuror din proces. Ei au mai  cerut, fără să le fie satisfăcută solicitarea, suspendarea procesului de judecată. În timpul pauzei, fostul șef de stat a ieșit în fața simpatizanților săi, aflați în fața instanței. Într-un discurs în limba rusă, mixat cu limba română, Dodon le-a spus celor prezenți, în principal femei de vârsta a treia, despre cele întâmplate în sala de ședință, punctând că „pentru orice greșeală pe care o fac procurorii și judecătorii, R. Moldova va fi penalizată la CEDO”. El a vorbit și despre proteste, criza energetică și actuala guvernare, informează Ziarul de Gardă.

Portalul Anticorupție revine la alt caz legat de fostul președinte. „Igor Dodon, amendat legal. Argumentele Comisiei de la Veneția privind interzicerea simbolurilor agresiunii ruse în Ucraina, scrie publicația. Comisia de la Veneția a constatat că autoritățile de la Chișinău au procedat corect că au interzis simbolurile războiului rus în Ucraina – panglica Sf. Gheorghe, simbolurile „z” și „v”. Comisia de la Veneția consideră că a fost o necesitate socială urgentă de a impune o astfel de restricție a libertății de exprimare și că afișarea unor astfel de simboluri utilizate de armata rusă în agresiunea împotriva Ucrainei „ar putea reprezenta un pericol real de dezordine și amenințare la adresa securității naționale și a drepturilor oamenilor, inclusiv a refugiaților ucraineni din țară”. Experții au găsit plauzibilă și impunerea restricțiilor pentru audio-vizual privind preluarea unor programe rusești de propagandă. Parlamentul a votat la 14 aprilie interzicerea pe teritoriul Republicii Moldova a simbolurilor care propagă războiul. Fostul președinte Igor Dodon a fost amendat de poliție cu 9000 de lei pentru că a purtat panglica bicoloră negru-oranj la manifestațiile organizate de socialiști și comuniști în ziua de 9 mai, amintește Anticorupție.

Jurnaliștii de la Zona de Securitate, notează că „prin decizia Comisiei pentru Situații de Urgență din 25 octombrie 2022, pe teritoriul Republicii Moldova, au fost interzise activități de producere a criptomonedei prin mining, inclusiv importul de echipamente specializate necesare producerii de criptomonede, indiferent unde se află reședința companiei. Precizarea de la final indică pentru cine s-a interzis de fapt și cine s-a ocupat cu asta până acum, așa încât să fie clar pentru toți. Criptomonede se produceau doar în stânga Nistrului! Afacerea cu criptomonede din regiunea transnistreană are ca beneficiar principal holdingul Sheriff și un fost angajat al Ministerului Afacerilor Interne al Federației Ruse. Toate acestea funcționau pe gazul rusesc pe care îl furnizează SA Moldovagaz, pe datorie, în stânga Nistrului. Tiraspolul nu plătește gazul consumat, întreaga datorie, de aproape 9 miliarde de dolari, acumulându-se pe seama Moldovagaz. Capacitatea fermelor din Transnistria se echivala cu consumul unui oraș de circa 30.000–40.000 de apartamente, de pildă, al municipiului Bălți. În Transnistria funcționau șapte ferme – la Râbnița, Bender și Tiraspol – deținute de șapte investitori străini și alți doi locali”, amintește Zona de Securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
9,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
1
Wed
2
Arhivă Radio Chișinău