Vadim Brînzan: Majoritatea înțelegerilor cu care s-a lăudat Chicu au fost făcute de membrii Guvernului Sandu (Revista presei)

  • 21 Noiembrie 2019 09:33
Vadim Brînzan: Majoritatea înțelegerilor cu care s-a lăudat Chicu au fost făcute de membrii Guvernului Sandu (Revista presei)

Federația Rusă va oferi Republicii Moldova un credit în valoare de 500 de milioane de dolari pentru implementarea proiectelor de infrastructură, a declarat președintele Igor Dodon la Moldova 1. La o înțelegere în acest sens au ajuns Guvernul Moldovei și cel al Rusiei în cadrul vizitei la Moscova prim-ministrului Ion Chicu. Igor Dodon a specificat că prima tranșă în valoare de 300 de milioane de dolari va fi acordată în scurt timp astfel încât în februarie-martie 2010 ar putea începe un amplu proces de reconstrucție a drumurilor în Republica Moldova.

Adevărul notează că premierul Ion Chicu a declarat că în cadrul vizitei sale la Moscova, unde s-a întâlnit atât cu conducerea „Gazprom”, cât și cu omologul său rus, Dmitrii Medvedev, s-a ajuns la o înțelegere că Federația Rusă va micșora prețul la gazele naturale livrate Republicii Moldova, începând cu 1 ianurie 2020.

Fostul ministru al Economiei, Vadim Brînzan, a criticat la TV8 declarațiile făcute de prim-ministrul Ion Chicu. Brînzan afirmă că majoritatea înțelegerilor cu care s-a lăudat Chicu au fost făcute de membrii Guvernului Sandu. „Tot în afară de munițiile de la Cobasna și cele 500 de milioane, care sunt o invenție totală, deja a fost negociat de Guvernul nostru. Nu am găsit nimic nou ce a adus Chicu de la Moscova”, a comentat Brînzan. „Nu putea să negocieze un preț redus la gaze. Prețul oricum avea să fie modificat de la 1 ianuarie, deoarece formula de calcul se face cu nouă luni în urmă. Prețurile au scăzut pe piețele internaționale și, respectiv, o să scadă de la 1 ianuarie. Asta nu este meritul lui Chicu și al „Gazpromului”, a mai spus fostul ministru al Economiei.

Ziarul Național scrie despre conflictul dintre doi deputați ai Blocului ACUM, Iurie Reniță, care l-a numit ”dodonist” pe Mihai Popșoi, pentru că acesta ar obstrucționa activitatea Comisiei parlamentare pentru Politică Externă și Integrare Europeană. ”Motivul obstrucționării este unul incredibil: cum de am „îndrăznit” să fac publică informația despre finanțarea PSRM și a campaniei prezidențiale a lui Igor Dodon din offshore-urile din Bahamas?”, a scris Iurie Reniță pe Facebook. Pe aceeași rețea de socializare, Mihai Popșoi îl acuză pe colegul său că ar fi coalizat cu PDM și Partidului Șor și ar fi blocat votul în Comisie pentru Victor Chirilă, care urma să fie numit Ambasador la Paris.

”Mai există prietenia Plahotniuc – PDM?”, se întreabă Iulian Ciocan în tableta sa de la Europa Liberă, după recenta reapariție publică a fostului coordonator al guvernării, Vlad Plahotniuc, care, de pe alte meridiane, a comentat căderea guvernului Sandu. ”La felul autoritar în care a condus Partidul Democrat Plahotniuc, am putea lesne să admitem că Plahotniuc ar putea să revină în RM într-o bună zi. Firește, declarațiile despre greșelilie din trecut și despre o nouă politică sunt înduioșătoare. Dar nu am văzut ca liderii PD să ne spună tranșant că s-au lepădat de moștenirea Plahotniuc, că nu mai vor să aibă de-a face cu acesta”, comentează autorul.

Deputatul PSRM, Adrian Lebedinschi, a declarat la TVR Moldova că l-ar prefera pe Alexandru Stoianoglo la funcția de procuror general, deoarece  ”la etapa aceasta complicată, el ar fi persoana care să împace toate părțile. Din câte înțeleg eu, majoritatea procurorilor îi poartă respect.” Expertul Teodor Cîrnaț crede că viitorul procuror general va stabilitate în funcție maximum jumătate de an, deoarece în lege est stipulat un mecanism prin care ”orice prim-ministru sau președinte, dacă nu-i place procurorul, formează o comisie și-l revocă din funcție.” Fostul ministru al Justiției, Olesea Stamate a subliniat că în listă sunt candidați buni, dar procedura de concurs a fost viciată, astfel că rezultatele nu pot fi considerate veritabile.

Ziarul de Gardă scrie în ediția sa de astăzi despre un grup de firme care, deși au recunoscut că au fraudat licitații, au primit drept pedeapsă doar o amendă, iar ulterior au câștigat dreptul de a lucra la un proiect, realizat, de fapt, din fonduri europene. Într-un alt articol se relatează despre cum jurnaliștii de investigație din Bosnia și Herțegovina luptă cu corupția din țara lor. De asemenea, citiți în ZdG despre cum concursul la șefia postului public de televiziune a fost câștigat de fosta directoare a TRM, dar și despre ce au avut de spus ceilalți doi candidați la această funcție. ZdG publică și un interviu cu judecătoarea Viorica Puica despre sistemul în care activează.

Șapte agenți economici și șapte persoane au fost recunoscuți în calitate de bănuiți, iar alte trei persoane juridice și 27 persoane fizice, inclusiv trei deputați, au fost puși sub învinuire în dosarul furtului miliardului, scrie Anticorupție.md. Totodată, procurorii anticorupție anunță că au aplicat sechestru pe bunuri în valoare de peste un miliard de lei. Sunt doar câteva date dintr-un raport privind acțiunile întreprinse în investigarea fraudei bancare, întocmit de Procuratura Anticorupție și care a fost expediat Parlamentului R.Moldova. Potrivit procurorilor, „în timpul anchetei privind devalizarea celor trei bănci comerciale, s-au constatat mai mulți factorii de risc care constituie cauza prejudicierii sistemului bancar și anume gestionarea defectuoasă și managementul fraudulos a băncilor comerciale Banca de Economii, Banca Socială și Unibank”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:71 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău