Va putea salva Chișinăul regiunea transnistreană din noua combinație energetică a Rusiei și cu ce preț? (Revista presei)

  • 24 Decembrie 09:45
Va putea salva Chișinăul regiunea transnistreană din noua combinație energetică a Rusiei și cu ce preț? (Revista presei)

Presa de la Chișinău analizează riscurile de securitate energetică provocate de sistarea gazelor de către Rusia în regiunea transnistreană și cum se va răsfrângea această situație asupra R. Moldova.

„Scenariul apocaliptic” privind preluarea Transnistriei pe cale militară, un nou element al războiului hibrid pe care Rusia îl duce împotriva R. Moldova, afirmă premierul Dorin Recean.  Kremlinul ar face mai bine să livreze gaze în stânga Nistrului, așa cum prevede contractul semnat de „Gazprom”, în loc să lanseze campanii de „dezinformare și isterizare”, declară premierul Dorin Recean, care neagă informațiile Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, potrivit cărora Chișinăul ar pregăti „un război” în Transnistria. Șeful Guvernului atenționează că astfel de falsuri fac parte din războiul hibrid pe care Moscova îl poartă împotriva R. Moldova, scrie Ziarul Național. Autoritățile au precizat luni că Chișinăul rămâne ferm angajat în soluționarea pașnică a conflictului transnistrean, iar un pas esențial pentru soluționarea conflictului este retragerea completă și necondiționată a trupelor rusești, care staționează ilegal pe teritoriul suveran al Republicii Moldova. Serviciile secrete ruse au lansat luni o dezinformare precum că președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ar pregăti un plan pentru o operațiune militară de preluare a controlului asupra regiunii separatiste Transnistria.

Va putea salva Chișinăul regiunea transnistreană din noua combinație energetică a Rusiei și cu ce preț? – un subiect analizat de Mădălin Necșuțu pe Veridica.md. Jocul Rusiei este extrem de periculos, dar în același timp poate reprezenta și o oportunitate pentru Chișinău. Este o sabie cu două tăișuri prin care Moscova fie, popular și metaforic vorbind, bagă mortul în casa Chișinăului, fie le oferă autorităților de la Chișinăul posibilitatea să recapete controlul asupra celui mai bine înfipt avanpost al Rusiei în Europa de Est... Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate de transport pe gazoductul Trans-Balcanic pentru luna ianuarie 2025. Acest lucru denotă clar intenția Rusiei de a crea probleme actualei guvernări pro-europene de la Chișinău în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor. Totodată, Moscova arată încă o dată că nu îi pasă de proprii cetățeni din stânga Nistrului care vor fi lăsați în frig în această iarnă cu scopul de a crea o criză umanitară care, evident, va fi aruncată propagandistic pe umerii Republicii Moldova prin dezinformare. Singurul lucru pe care Chișinăul îl poate face acum în ce de-al doisprezecelea ceas este să ceară ajutorul partenerilor externi, scrie Veridica.

Premierul Dorin Recean susține că situația din sectorul energetic al R. Moldova „nu este simplă” și că ar putea exista, izolat, unele întreruperi de energie electrică, dar a dat asigurări că „este gestionată”, scrie Europa Liberă. În debutul ședinței de Guvern de luni, 23 decembrie, prim-ministrul a făcut apel la economisirea energiei electrice, în special în orele de vârf, adică 7 - 11 dimineața și 18 - 23 seara, când R. Moldova nu-și mai poate acoperi consumul intern prin importuri de la centrala de la Cuciurgan (MGRES), dar trebuie să procure electricitate de pe piața europeană la costuri mai mari. Tot luni, principalul distribuitor de energie electrică din R. Moldova, Premier Energy Distribution, a anunțat că a pregătit un program de deconectări planificate a energiei electrice care va fi aplicat exclusiv în situația în care va fi înregistrat un deficit de putere în sistemul energetic național. Compania susține că în prezent sectorul electroenergetic al R. Moldova se află „într-o situație deosebit de complicată” și că după 1 ianuarie 2025, când Gazprom ar putea înceta să mai aprovizioneze cu gaze naturale regiunea transnistreană, vor exista riscuri de „întreruperi necontrolate” în livrarea energiei electrice din cauza deficitului de putere din sistemul electroenergetic Ucraina - R. Moldova. Din 16 decembrie, R. Moldova se află în stare de urgență, instituită de autorități din cauza unei eventuale sistări a livrărilor de gaze rusești în regiunea transnistreană, care ar provoca, potrivit Chișinăului, o criză umanitară în zonă și ar afecta securitatea energetică a țării.

Cum planifică R. Moldova să acopere consumul de energie electrică, începând cu 1 ianuarie 2025, în cazul în care MGRES va opri livrările, scrie Ziarul de Gardă. Ce pot face consumatorii pentru a evita deconectările. Ministerul Energiei a explicat că pentru a nu se înregistra deconectări de energie electrică, ca să nu avem deficit de energie, ca să reducem presiunea de pe rețelele electrice și de pe preț, este foarte necesar să reducem consumul de energie electrică mai ales în orele de vârf – dimineața între orele 7-11 și seara 18-23. Trebuie să facem un efort ca să „tăiem” circa 60 MW din vârfurile de consum”, se arată în mesajul Ministerului Energiei. Astfel, pe malul drept al Nistrului vor fi mobilizate toate sursele interne de producere – centralele electrice cu termoficare ale Termoelectrica și CET Nord, care vor acoperi baza de consum de circa 200 MW. „La CET-uri încă mai avem rezerve pentru a crește capacitatea de producere”, spun autoritățile. Încă 100 MW deja au fost contractați de la Centrala Nuclearelectrică de la Cernavodă din România la preț plafonat. Alte 100 MW urmează a fi contractați de la Centrala Termoelectrică de la Brazi a OMV Petrom. Centrala Hidroelectrică de la Costești-Stânca poate acoperi până la 10 MW în bandă. „Am făcut deja demersurile necesare către prietenii noștri din România pentru ca centrala să funcționeze continuu pentru sistemul energetic din Moldova”, notează Ministerul Energiei. Sursele regenerabile de energie pe timp de iarnă pot livra cantități variabile de energie, de la 50 MW până la 150 MW.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Wed
4
Thu
1
Fri
1
Sat
1
Sun
0
Arhivă Radio Chișinău