Uzina Topaz din Chișinău, vândută în secret. Beneficiarul întreprinderii a devenit o companie din Rusia (Revista presei)
-
12 Octombrie 2023 10:01
Maia Sandu a prezentat proiectul Strategiei Securității Naționale, anunță Gazeta de Chișinău: „Ne aflăm în cel mai periculos moment de la obținerea independenței încoace”, a declarat șefa statului în conferința de prezentare. Șefa statului a vorbit despre direcțiile de acțiune pentru perioada imediat următoare, inclusiv consolidarea capacității de apărare a statului și soluționarea pașnică a conflictului transnistrean.
DW publică o analiză a noii strategii de securitate prezentată de Maia Sandu. Portalul remarcă faptul că Pentru prima dată de la proclamarea independenței Republicii Moldova, Strategia Securității Naționale numește clar dușmanii și prietenii Moldovei. După DW Documentul este unul tranșant, descrie cât se poate de clar riscurile și căile de contracarare a acestora, obiectivele strategice ale țării și, pentru prima dată, conține un mecanism clar de reintegrare a țării prin suprimarea pe cale pașnică a separatismului din regiunea transnistreană. DW amintește că după 2011, guvernările corupte și loiale Rusiei au încercat de câteva ori să aprobe o nouă Strategie a Securității Naționale a Republicii Moldova, dar proiectele care au străbătut în spațiul public erau pură beletristică. Nu țineau cont de realități și doar camuflau dorința Kremlinului de a menține la nesfârșit Moldova într-o zonă gri pe banii UE. În opinia analiștilor politici, interesul suprem al Rusiei în Moldova este acum propulsarea la „butoane” a unor politicieni loiali, care i-ar garanta că Moldova nu va adera la UE și nu se va uni cu România. Altfel spus, Rusia își dorește „un pachet de acțiuni de blocaj” în sistemul politic al Republicii Moldova. Pentru a zădărnici acest plan rusesc e nevoie, în opinia analiștilor politici, de două cicluri electorale pentru ca guvernarea pro-europeană să-și ducă la bun sfârșit programul de consolidare a statului.
Uzina Topaz din Chișinău, vândută în secret, titrează Jurnal.md. Publicația scrie că uzina Topaz și terenurile aferente acesteia, peste cinci hectare, au fost vândute pe bani mărunți. Afacerea s-a făcut în secret, la Moscova. Beneficiarul întreprinderii de la Chișinău a devenit o companie din Rusia, care ar fi controlată de către Arcadie Topalo, vizat în mai multe investigații de presă. Recent, Topalo, care deține monopolul pe piața produselor electronice din Republica Moldova, a fost pomenit în scandalul atacului radier asupra unei rețele de clinici private. Topalo nu a comentat deocamdată acuzațiile.
Mold-Street se întreabă dacă se pregătește o nouă concesionare a Aeroportului Internațional Chișinău? Potrivit publicației, autoritățile din Republica Moldova continuă să caute „un partener strategic care să investească, să dezvolte, să modernizeze și să opereze Aeroportul Internațional Chișinău”. Anunțul a fost făcut de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, după o vizită, alături de administratorul Aeroportului Internațional Chișinău, Constantin Vozian, în Germania. Oficialii de la Chișinău s-au întâlnit, la Munchen, cu reprezentanții de la Munich Airport. Spînu anunță că, în cadrul vizitei, continuă „să explorăm care sunt cele mai bune opțiuni pentru a atrage un partener strategic care să investească, să dezvolte, să modernizeze și să opereze Aeroportul Internațional Chișinău conform celor mai înalte standarde internaționale”, a scris Andrei Spînu pe pagina sa de Facebook.
Într-o ediție, tipărită Ziarul de Gardă, scrie despre războiul din Israel prin ochii moldovenilor rămași acolo. Ziarul mai publică un interviu cu membra Consiliului Superior al Magistraturii, Tatiana Ceaglic despre cum are loc selectarea judecătorilor, care sunt criteriile necesare pentru selectarea acestora, dar și cum este verificată integritatea candidaților.