Uzina Topaz din Chișinău, conectată la o corporație militară din Rusia, a intrat în insolvență (Revista presei)
-
13 Februarie 2024 09:56
Fermierii își continuă protestul în mai multe raioane din țară, anunță ZDG. Agricultorii au informat Asociația „Forța Fermierilor” că intenționează să se deplaseze astăzi și la Vama Leușeni. Potrivit Asociației, la vama Leușeni, se vor deplasa agricultorii din raioanele din sudul R. Moldova (Hîncești, Leova, Căușeni), dar și din Nisporeni și Ungheni. Totodată, fermierii din raionul Criuleni rămân lângă postul vamal intern la drumul Chișinău – Dubăsari. Potrivit ZDG, agricultorii din raioanele Cahul și Cantemir vor relua protestul, se vor afla pe traseul între satele Tretești și Roșu. Agricultorii din raionul Rezina rămân pe traseu Orhei-Rezina, intersecția lângă satul Bușăuca. Fermierii din raionul Fălești rămân la centura orașului. Agricultorii din raionul Telenești rămân la intersecția drumului Chișinău – Bălți și Chișinău – Soroca.
Fermierii moldoveni au blocat vama Leușeni-Albița, titrează DW. Agricultorii moldoveni sunt nemulțumiți că statul nu intervine cu subvenții pentru atenuarea pierderilor suportate de ei în ultimii doi ani și spun că, fără o infuzie de cel puțin 400 de milioane de lei moldovenești din partea Guvernului, nu vor putea începe lucrările agricole de primăvară, deoarece sunt decapitalizați. Asociația Forța Fermierilor, care și-a asumat protestul, susține că situația agricultorilor mici și mijlocii nu a fost niciodată atât de complicată și atenționează că această criză poate distruge mii de producători agricoli și zeci de localități rurale.
Jurnalistul Vitalie Călugăreanu constată că subvenționarea producătorilor de cereale, în special din sudul țării, a devenit o îndeletnicire tradițională a Guvernului de la Chișinău în ultimii 20 de ani. În pofida secetei care afectează în fiecare an lanurile de cereale, porumb și floarea soarelui, fermierii din sudul țării seamănă în continuare aceste culturi, fără a investi în sisteme de irigare, și așteaptă an de an subvenții per hectar de la stat. Guvernul a anunțat că din 2024 nu va mai subvenționa fermierii de la sud care nu vor să se reprofileze, iar asta a generat revoltă în rândul agricultorilor. Autoritățile au spus că vor modifica și mecanismul de subvenționare – banii nu vor mai fi oferiți per hectar, ci per kilogram sau tonă de produs agricol obținut.
Relații paradoxale, PAS, PSRM, este titlul editorialului lui Nicolae Negru din Ziarul Național. Publicistul scrie că socialiștii și comuniștii au chemat lumea la proteste, pentru a înlătura guvernarea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS). Însă, în timp ce socialiștii cheamă cetățenii în stradă să dea jos guvernarea PAS, reprezentanții PAS sunt dispuși să facă alianță cu PSRM în Consiliul municipal din Chișinău. Autorul subliniază că după alegerile locale recente, și Igor Grosu, liderul PAS, și Lilian Carp, candidatul PAS la postul de primar al Chișinăului, respingeau categoric această opțiune, deși în unele raioane s-au format, când tacit, când pe față, alianțe PAS - PSRM. Ce s-a schimbat de atunci? Apare întrebarea în ziar. Nimic nu s-a schimbat în realitate, ci doar în capul lor emoțiile postelectorale au lăsat loc unor calcule politice. Numai că lui Dodon nu îi surâde perspectiva unei asocieri cu PAS, tocmai din motivul care l-a determinat să organizeze protestele, conchide Nicolae Negru.
Uzina Topaz, conectată la o corporație militară din Rusia, a intrat în insolvabilitate, anunță Mold-Street. Uzina Topaz din Chișinău, controlată de Corporația Unită Producătoare de Motoare (ODK, Объединенная двигателестроительная корпорация), aflată sub regimul sancțiunilor occidentale și care face parte din corporația rusă de stat Rostec, a intrat oficial în procedură de insolvabilitate.
Cererea de insolvabilitate a fost depusă de compania CPD-Industrial Grup SRL din Chișinău, deținută de Olga Baciu, sora lui Mircea Baciu – proprietarul rețelei de magazine Bomba, scrie RISE Moldova. Rețeaua, care este unul dintre cei mai mari jucători pe piața comerțului cu electrocasnice, închiriază spații comerciale de la Topaz și ar fi unul dintre principalii pretendenți la terenul pe care este amplasată uzina.