UTA Găgăuzia, „pârghia prin care se încearcă blocarea aderării Moldovei la UE”, și alte tentative ale Kremlinului de a submina R.Moldova (Revista presei)

  • 22 Aprilie 09:18
UTA Găgăuzia, „pârghia prin care se încearcă blocarea aderării Moldovei la UE”, și alte tentative ale Kremlinului de a submina R.Moldova (Revista presei)

Kremlinul a demarat „OPERAȚIUNEA Pobeda” în R. Moldova, cu oligarhul Ilan Șor în AVANPOSTURI. „O țară întreagă i-a văzut pe TRĂDĂTORII de țară la Moscova. S-a creat blocul criminal organizat Victoria/ Pobeda” , titrează Ziarul Național. Condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul care vizează frauda bancară, oligarhul fugar Ilan Șor a anunțat ieri, 20 aprilie, de la Moscova, în cadrul unui eveniment organizat într-un hotel de lux, despre crearea blocului politic „Victorie/ Победа”. Blocul lui Șor, constituit cu „binecuvântarea” Kremlinului, are drept obiectiv obținerea victoriei la alegerile prezidențiale din toamna curentă, dar și boicotarea referendumului privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană. Blocul pe care mizează Kremlinul a reunit reprezentanți ai partidelor „Renaștere”, „Șansa”, „Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei” și „Victoria”, transmite Radio Chișinău.

Evenimentul de la Moscova, care a reunit mai mulți deputați din Parlamentul R. Moldova, a fost comentat de unul dintre liderii Partidului Acțiune și Solidaritate, ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. „O țară întreagă i-a văzut pe trădătorii de țară la Moscova. S-au creat la Moscova, lângă Kremlin, ca să fie clar pentru cine lucrează și pe cine servesc”. Cu o reacție la evenimentul de la Moscova a venit și Alexandru Bujorean, primarul orașului Leova, co-fondator al Blocului „Împreună”. „Toate conservele lui Șor astăzi s-au adunat în blocul trădătorilor de țară. Și unde putea să aibă loc adunarea dacă nu mai aproape de punctul de comandă, la Moscova?”, a scris Alexandru Bujorean, citat de Ziarul Național.

Ilan Șor și-a adunat aliații la Moscova, țintind prezidențialele moldovene, scrie și Europa Liberă Moldova. Oligarhul fugar Ilan Șor și adepți de-ai săi s-au adunat duminică, la Moscova, la ceea ce au numit un „eveniment dedicat unificării opoziției moldovenești”, dar care a fost calificat drept „o rușine” de către reprezentanți puterii pro-europene de la Chișinău. Șor a fost prezent fizic la manifestarea ținută la un hotel din capitala rusă, anunțând crearea unei formațiuni noi, „Pobeda”, compusă din fruntași ai fostului său Partid Șor scos în afara legii de Curtea Constituțională vara trecută sub acuzația de tentative de destabilizare a Republicii Moldova în interesul Rusiei. Imagini video difuzate de aliații lui Șor pe rețelele de socializare îl înfățișează pe oligarhul fugar pe scena evenimentului alături de guvernatoarea autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul. La eveniment mai participă speakerul Adunării Populare de la Comrat, Dmitri Constantinov, deputata Marina Tauber împreună cu alți deputați ai fostului Partid Șor, dar și foști lideri socialiști, ca deputatul Vasile Bolea. Șor, care se ascunde în străinătate, în Israel și Rusia, pentru a evita sentința de 15 ani de închisoare pentru implicare în frauda bancară din 2014 cunoscută ca „furtul miliardului” a adus mulțumiri Moscovei pentru găzduirea evenimentului. El a spus că obiectivul noii sale inițiative este câștigarea puterii la alegerile prezidențiale de la toamnă, dar nu a anunțat vreun candidat. La Chișinău, purtătoarea de cuvânt a partidului de guvernământ PAS, Adriana Vlas, a spus că este „o rușine” pentru politicieni moldoveni să se afle la Moscova „când lumea întreagă condamnă Kremlinul pentru războiul barbar în Ucraina”.

Găgăuzia, pârghia prin care se încearcă blocarea aderării Moldovei la UE, titrează VERIDICA. Administrația regiunii autonome găgăuze din sudul Republicii Moldova pare să fie noul instrument pe care îl folosește Rusia pentru a împiedica parcursul european al Republici Moldova. Administrația de la Comrat, capitala acestei regiuni autonome, reia în disputa cu autoritățile centrale de la Chișinău aceleași narațiuni ca și acum peste 30 de ani. Printre ele se numără, de exemplu, teoria moldovenistă potrivit căreia moldovenii și românii ar fi două etnii diferite, sau cea privind existența unui așa-zis pericol al unionismului pe care forțele proruse din Republica Moldova l-au invocat de fiecare dată când Chișinăul încerca să se îndepărteze de orbita Moscovei. Tensiunile între Chișinău și Comrat s-au acutizat odată cu apropierea datei referendumului proeuropean, observă publicația și se întreabă dacă Rusia a înlocuit Transnistria cu regiunea găgăuză pentru a destabiliza Republica Moldova? În 1990, când era în plină desfășurarea mișcarea de eliberarea națională, apăruseră, cu concursul nemijlocit al Moscovei, două entități separatiste – republica transnistreană și republica găgăuză. Dacă Transnistria, sprijinită de Rusia, a ieșit definitiv de sub controlul Chișinăului în urma războiului de la Nistru din 1992, republica găgăuză a renunțat la pretențiile separatiste, obținând în schimb, în 1994, statut de regiune autonomă în cadrul Republicii Moldova. Autonomie care pare a fi folosită de către actuala administrație locală de la Comrat pentru a face iarăși, ca și acum peste 30 de ani, jocurile Rusiei în raport cu autoritățile de la Chișinău, conchide VERIDICA.

Amenințarea rusă la adresa României și R. Moldova vine în multe forme, fiind nevoie de acțiuni ferme comune pentru neutralizarea acestora, scrie analistul  Mihai Isac, într-un editorial pentru Deschide.md. Autorul atenționează că o nouă amenințare la adresa drumului european al R. Moldova este reprezentată de alianța dintre partidele Renașterea din R. Moldova și Bulgaria, alianță binecuvântată de Federația Rusă, ale cărei interese le servește. Unul din liderii Renașterea de la Sofia, deputatul bulgar Stoyan Taslakov, este cunoscut pentru declarațiile dure îndreptate împotriva UE, dar și a minorităților etnice din Bulgaria, inclusiv cea română. Aceste tactici hibride, implementate de către acoliții serviciilor federale de informații de la Moscova, pot fi oprite doar printr-o mai bună colaborare a R, Moldova cu România și alte state partenere. Hidra reprezentată de mașina de propagandă rusă nu dă semne de oboseală, iar apropierea alegerilor prezidențiale și parlamentare, dar și a referendumului pentru integrare europeană oferă noi oportunități de deformare a adevărului, iar partidul Renașterea a devenit berbecele pregătit de Moscova împotriva populației R. Moldova.

Tiraspolul vrea încă un post de așa-ziși pacificatori pe malul drept al râului Nistru, sunt preocupați de hidrocentrala Dubăsari, scrie Zona de Securitate. Activitatea Comisiei Unificate de Control rămâne blocată de aproape doi ani de zile din cauza instalării a zeci de posturi: atât staționare, cât și mobile – fortificate prin saci cu nisip și blocuri de beton la care sunt prezenți reprezentanți înarmați ai structurilor de forță transnistrene. Șeful delegației R. Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control (CUC), Sergiu Golovaci, a insistat ca aceste posturi să fie scoase din zona de securitate, deoarece, potrivit rapoartelor de la comandamentul militar, situația în zona de securitate este una controlabilă, liniștită, iar aceste posturi nu au absolut nicio eficiență și nicio treabă cu acele incidente sau situații care apar în zona de securitate. Săptămânal, la comisie este constatat faptul că situația este stabilă în perimetrul Zonei de Securitate, însă Tiraspolul propune înființarea unui post suplimentar de menținere a păcii pe partea dreaptă a râului Nistru, lângă hidrocentrala Dubăsari. Șeful delegației R. Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control, Sergiu Golovaci, a spus că nu au fost prezentate detalii privind riscurile pentru această hidrocentrală. Principalul pericol care este astăzi față de situația pe râul Nistru este acela că în ultima perioadă s-au întețit atacurile cu rachete din partea Federației Ruse asupra infrastructurii critice a Ucrainei, în special, hidrocentrala de la Novodnistrovsk. Dacă aceste atacuri vor continua și acest dig va ceda atunci pe tot cursul râului Nistru poate să apară un pericol, dar instalarea unui post de pacificatori pe malul drept al Nistrului, nicidecum nu poate fi un mijloc de protecție, dacă apare un astfel de risc, a spus șeful delegației R. Moldova în cadrul Comisiei Unificate de Control, Sergiu Golovaci, citat de portalul Zona de Securitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
2,18
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:7,72 m/s
Sat
4
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău