UPDATE | Automobiliștii au ieșit din nou la PROTEST. Șoferii și-au parcat iarăși mașinile în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău

  • 16 Iunie 2018 14:16
UPDATE | Automobiliștii au ieșit din nou la PROTEST. Șoferii și-au parcat iarăși mașinile în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău

Un nou protest față de scumpirea carburanților a avut loc, sâmbătă, 16 iunie,  în fața Guvernului. Zeci de mașini au fost parcate în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, șoferii fiind nemulțumiți de scumpirea continuă a carburanților, deși două decizii de majorare a prețurilor la benzină au fost anulate, în urma intervenției Guvernului.   

Participanții solicită Parlamentului să adopte o nouă lege prin care să elimine accizele la produsele petroliere și să coboare taxele de import al carburanților la nivelul taxelor percepute pentru importul produselor de primă necesitate, precizează IPN.

Prețurile plafon stabilite de ANRE pentru comercializarea produselor petroliere principale pentru perioada 13-26 iunie s-au ridicat cu peste 30 de bani, însă Judecătoria Chișinău a suspendat decizia Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, pe 12 iunie, în urma unei contestații a Ministerului Economiei.

Această  intervenție a Guvernului în activitatea ANRE, care ar trebui să fie o instituție independentă, este criticată de experți, fiind catalogată ca o presiune politică  asupra agenției.

Pe 31 mai, ANRE și-a suspendat propria decizie de majorare a prețurilor, la cererea premierului Pavel Filip.

La 13 iunie, ANRE a informat că prețurile plafon de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale revin la nivelul celor anunțate pe 15 mai: 19,15 lei pentru un litru pentru benzină și 17,09 lei pentru un litru de motorină.

Într-un comentariu pentru IPN, Sergiu Gaibu, director de programe la IDIS Viitorul, a declarat că prețurile la carburanți trebuie reduse și pârghia prin care statul poate face acest lucru este stabilirea unui acciz rezonabil. Însă acest lucru depinde de abordarea autorităților, care deseori invocă faptul că în Europa accizele sunt mai mari și prețurile sunt mai mari. În aceste condiții, se impune o abordare complexă, care se referă, în primul rând, la co-raportarea cu veniturile populației din Republica Moldova. Fiind o țară mică, Republica Moldova nu poate controla toate fluxurile la frontieră. Având o economie deschisă, respectiv, prețurile trebuie corelate și cu cele care sunt în nemijlocita vecinătate a Republicii Moldova, inclusiv în regiunea necontrolată de autoritățile de la Chișinău, unde prețurile sunt mai joase.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău