Judecătoria Chișinău a suspendat decizia ANRE de majorare a prețurilor pentru benzină și motorină

  • 13 Iunie 2018 08:32
Judecătoria Chișinău a suspendat decizia ANRE de majorare a prețurilor pentru benzină și motorină

Judecătoria Chișinău a suspendat decizia de ieri a Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică prin care a stabilit prețuri plafon la benzină și motorină mai mari cu peste 30 de bani la litru. Este pentru a doua oară la rând când tarifele la carburanți rămân neschimbate, însă experții critică intervenția Guvernului în activitatea ANRE, care ar trebui să fie o instituție independentă.

Judecătoria Chișinău a suspendat decizia ANRE, până la emiterea unei hotărâri irevocabile, ca urmare a demersului comun depus în instanță de  Ministerul Economiei și Infrastructurii și Agenția pentru Protecția Consumatorului și Supravegherea Pieței. Potrivit ministerului,  decizia autorității de reglementare ar fi fost emisă contrar prevederilor legale, și anume fără a fi supusă consultărilor publice cu părțile interesate.

Directorul general al ANRE, Tudor Copaci, a comentat pentru Radio Chișinău că se va conforma deciziei instanței de a suspenda creșterea prețurilor plafon la benzină și motorină, deși consideră că instituția le-a stabilit legal.

Expertul în energetică Ion Muntean, susține însă că ANRE fixează prețurile plafon conform unei metodologii stabilite, astfel că tentativele autorităților de a impune modificarea tarifelor pot fi catalogate ca presiuni și atac la adresa independenței instituției.

Amintim că ANRE stabilește prețurile plafon la benzină și motorină o dată la două săptămâni. Acum două săptămâni ANRE a stabilit tarife mai mari, dar a revenit în scurt timp la cele vechi după o intervenție a premierul Pavel Filip. Între timp, mai mulți șoferi au organizat proteste în centrul Chișinăului împotriva majorării prețurilor la carburanți.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău