Uniunea Europeană își reafirmă angajamentul de susținere financiară. CONDIȚIILE
-
15 Februarie 2016 16:54
Uniunea Europeană ar putea relua sprijinul bugetar stopat în urmă cu un an, dacă Republica Moldova va îndeplini condițiile politice, financiare și macro-economice, inclusiv respectarea principiilor de supraveghere și de transparență bugetară.
Aceasta este una dintre concluziile rezoluției adoptate luni, 15 februarie, la Bruxelles la reuniunea Consiliului Uniunii Europene.
Potrivit unui comunicat al Delegației UE la Chișinău, miniștrii europeni de externe și-au reiterat totodată disponibilitatea de a sprijini Republica Moldova, inclusiv prin asistență tehnică și suport pentru realizarea de proiecte. De asemenea, Consiliul Uniunii Europene își reafirmă angajamentul și susținerea de a consolida asocierea politică și integrarea economică a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Situația dificilă prin care trece Republica Moldova poate fi depășită, potrivit documentului, printr-un dialog constructiv între toate forțele politice din țară, care trebuie să țină cont de așteptările populației. Totodată este nevoie de rezultate tangibile și reforme reale, pentru a restabili încrederea pierdută a cetățenilor.
Miniștri de Externe ai statelor UE cer accelerarea implementării Agendei de asociere și fac apel la autoritățile de la Chișinău să consolideze guvernanța corporativă în sectorul financiar, să asigure independența Băncii Naționale și a Comisiei Naționale a Pieții Financiare. Potrivit rezoluției Republica Moldova are nevoie de un guvernator numit în baza unui proces non-politic, transparent și credibil.
În ceea ce privește frauda de peste un milion de dolari din sectorul bancar din anul 2014, Consiliul face apel la realizarea unei anchete profunde și imparțiale în vederea returnării banilor sustrași și tragerea la răspundere a celor vinovați. Recomandarea în acest sens este de a realiza audituri la băncile cu probleme cu supravegherea reprezentanților de la Fondul Monetar Internațional și evaluarea riscurilor din sectorul financiar.
Uniunea Europeană își exprimă îngrijorarea față de slaba independență a instituțiilor din sectorul justiției din Republica Moldova care scot la iveală necesitatea unor reforme reale în domeniu.
Restabilirea încrederii investitorilor și transparența în ceea ce privește investițiile în sectorul energetic sunt de asemenea pe lista de recomandări ale UE.