Uniunea Europeană așteaptă ca R. Moldova să-și sporească eforturile în lupta cu corupția și să facă pași decisivi în acest sens
-
08 Februarie 2023 17:23
Uniunea Europeană așteaptă ca Republica Moldova să-și sporească eforturile în lupta cu corupția și să facă pași decisivi în acest sens, se arată într-o declarație comună în urma celei de-a șaptea reuniuni a Consiliului de Asociere dintre Uniunea Europeană și Republica Moldova, ce a avut loc ieri, 7 februarie, la Bruxelles. Expertul Vladislav Gribincea, a subliniat în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău că transparența decizională, aplicarea sancțiunilor dure, precum și implicarea activă a societății civile reprezintă principalele elemente ce trebuie să se regăsească în procesul de combatere a corupției.
Potrivit unei declarații comune, Uniunea Europeană așteaptă ca Rep. Moldova să-și intensifice eforturile în lupta cu corupția și să facă pași decisivi ce ar duce la investigații pro active și eficiente, dar și la un bilanț credibil de urmăriri penale și condamnări.
Combaterea corupției este un proces complex, care are la bază câteva elemente, a accentuat, expertul în domeniul juridic, Vladislav Gribincea, în cadrul unui interviu pentru Radio Chișinău.
„Una din ele este, de exemplu, transparența actului guvernării…cum se promovează anumite decizii importante în stat. Doi – reglementarea foarte bună a modului de a face afaceri (import, export, autorizări), la capitolul acesta încă nu s-a făcut mare lucru. Trei – sancțiuni dure pentru corupție, noi avem acest lucru. Patru – agenție care să investigheze aceste abateri. Aici parcă se face ceva, dar nu văd un curaj foarte mare. Cinci – o societate civilă vibrantă care să ceară autorităților să pună în joc celelalte patru”, a spus Gribincea.
Totodată, conform aceleiași declarații, Uniunea Europeană a cerut ca reforma Curții Supreme de Justiție și verificarea integrității candidaților la funcțiile de vârf din sectorul de justiție să fie realizate în conformitate cu recomandările Comisiei de la Veneția, accentuând importanța calității reformei, ci nu a ritmului ei. În acest context, expertul Vlad Gribincea, este de părere că Ministerul Justiției are o intenție bună în ceea ce privește reformarea sectorului, însă nu are o viziune clară pentru următorii ani.
„Al doilea element – Ministerul Justiției are, pe alocuri, o abordare extrem de formalistă față de anumite lucruri. Nu se rezolvă totul prin adoptarea unei legi. Cred că, comunicarea cu oamenii din sistem – judecătorii, procurorii, insuflarea faptului că suntem de bună credință și că nu vrem să vă subminăm independența este un alt element care lipsește..”, a menționat Gribincea.
Totodată, Vladislav Gribincea a sugerat că Ministerul de Justiție nu comunică eficient publicului despre inițiativele sale.
Amintim că procesul de evaluare a judecătorilor care au candidat la funcția de membru în Consiliul Superior al Magistraturii s-a încheiat marți. Comisia a anunțat că din cei 28 de judecători înscriși în concurs doar cinci au trecut evaluarea. CSM urmează să convoace Adunarea Generală a Judecătorilor pentru a alege noua componență a Consiliului.