Ungaria vrea gaz din România. Viktor Orban i-a cerut lui Donald Trump să intervină pentru deblocarea câmpului "Neptun"

  • 18 Mai 2019 16:38
Ungaria vrea gaz din România. Viktor Orban i-a cerut lui Donald Trump să intervină pentru deblocarea câmpului

Gazul românesc din Marea Neagră agită spiritele între Ungaria și Statele Unite. Premierul Viktor Orban a declarat că, în timpul vizitei la Washington de la începutul săptămânii, i-a cerut liderului de la Casa Albă să intervină pentru deblocarea exploatării. Grupul american ExxonMobil, care a concesionat rezervele, nu s-a decis încă dacă să investească în proiect.

Companiile ExxonMobil și OMV Petrom explorează împreună așa-numitul "bloc Neptun" încă de acum 5 ani, în baza unei concesiuni prelungite de guvernul român  pe o perioadă de 15 ani, notează TVR Moldova.

Primele estimări arată că în apele teritoriale românești ar exista un zăcământ de până la 84 de miliarde metri cubi de gaz.

Ungaria depinde 85% de gazul rusesc, și așa cum declara premierul Orban la Washington, gazul românesc ar fi singura alternativă.

Viktor Orban, premierul Ungariei:

"Diversificarea ar fi posibilă dacă începe rapid cooperarea dintre România și SUA. L-am rugat pe președintele american să ajute să se întâmple asta".

Purtătorul de cuvânt al grupului american le-a explicat jurnaliștilor de la agenția Reuters de ce nu a luat încă o decizie privind această investiție.

Julie King, purtător de cuvânt ExxonMobil:

"O decizie finală necesită condiții fiscale competitive și stabile, o piață a gazelor liberalizată în România, care permite comerțul liber și o interconectivitate suficientă cu piețele vecine pe durata contractului de concesionare".

Și grupul austriac OMV încă discută cu guvernul României privind proiectul Neptun.

Gazul din Marea Neagră ar urma să ajunga în Europa centrală printr-o conductă în cadrul proiectului numit BRUA – inițialele țărilor pe care le străbate (Bulgaria, România, Ungaria, Austria).

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:89 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău