Un regim rusesc la Chișinău înseamnă teroare, sârmă ghimpată la Prut, despărțirea de Europa (Revista presei)
-
22 Februarie 09:38
Ziarul de Gardă publică un editorial despre interviul lui Putin, realizat de jurnalistul american Pro-Trump, Tucker Carlson, și demascarea minciunilor sale. În doar câteva zile acest iunterviu a făcut valuri și a acumulat peste 15 milioane de vizualizări. Jurnalistul american nu a pierdut ocazia de a speria oamenii cu un război mondial. Folosindu-se de contextul întrebării, Putin insistă că numai din cauza (și nu grație!) implicării SUA în Ucraina, există riscul ca acest conflict regional să devină unul mondial. Cu alte cuvinte, americanii sunt de vină că rușii nu pot să facă în toată Ucraina ceea ce au făcut în Bucea, Bahmut sau Mariupol. Și tot americanii vor fi de vină dacă Rusia escaladează acest conflict cu pretextul „autoapărării”.
Autorul editorialului, Sabin Rufa, se referă la scopurile interviului printre care primul să-i convingă pe cei nesiguri. ”Pentru că regizarea acestui interviu dă exact doza necesară de dezinformare pentru a face o persoană să se răzgândească sau pentru a convinge o persoană mai prost informată ori fără o opinie sigură.
Al doilea scop este să dezbine – să mărească discordia din occident, care nu aduce decât dividende într-un an crucial când în SUA au loc alegeri prezidențiale și pentru Congres, dar și alegeri parlamentare în UE.
Și al treilea este să-l umanizeze pe Putin, un om care a ordonat și coordonat lichidarea și torturarea a mii de persoane, pe lângă masacrul pe care îl dirijează în Ucraina. Întregul editorial îl găsiți pe Ziarul de Gardă.
”Oamenii de cultură și referendumul pro-UE în R. Moldova” este titlul unui editorial semnat de scriitorul Vitalie Ciobanu în Deutsche Welle.
„Nu renunțați. Păstrați-vă demnitatea!” – le-a spus cu limbă de moarte concetățenilor săi Alexei Navalnîi. Un îndemn valabil pentru toți cei care luptă împotriva tiraniei, oriunde pe glob, notează autorul articolului.
Asasinarea lui Navalnîi în închisoare, la ordinul sau cu asentimentul tacit al lui Putin, este oroarea în stare pură. Asasinarea unui opozant rus faimos, un om care reprezenta onoarea poporului său, înseamnă, susțin mai mulți observatori occidentali, prăbușirea oricărei speranțe că în Rusia se mai poate imagina vreo schimbare. Iar de la această constatare derivă o alta, terifiantă și pentru noi: războiul din Ucraina va continua, Republica Moldova se află în mare pericol.
Joi, 15 februarie, șefa statului a discutat cu un grup de oameni de cultură (au urmat și alte întâlniri pe tema referendumului pentru aderarea la Uniunea Europeană, pe care i-a îndemnat să susțină plebiscitul, antrenându-și în această campanie talentul, capitalul simbolic, credibilitatea, prestigiul personal.
Intelectualilor le e mai ușor să pledeze pentru interesul național, ei nu au nimic de pierdut: nu au în spate proiecte politice, nu aleargă după voturi, nu au oameni de afaceri care să cotizeze pentru ei... din păcate. Doar că miza e mult prea mare.
Un regim rusesc la Chișinău înseamnă teroare, sârmă ghimpată la Prut, despărțirea de Europa. Vom avea „alegeri” ca în Rusia, „justiție” ca-n Rusia, „libertate” ca în Rusia. Va cădea oblonul și peste vanitățile politicienilor noștri proeuropeni. Și de la putere, și din opoziție.” Întregul editorial în Deutsche Welle.
”Nu sunt indicii că R. Moldova ar fi amenințată direct de Rusia pe plan militar, dar pericolele „hibride” ruse sunt reale, iar Statele Unite și-au mărit asistența pentru armata moldoveană de la începutul războiului din Ucraina, a declarat Europei Libere ambasadorul SUA la Chișinău, Kent Logsdon.
Ambasadorul american mai afirmă că, după invazia rusească în Ucraina pe scară largă, Statele Unite și-au majorat sprijinul pentru armata moldoveană. În cei 32 de ani de independență a Moldovei, SUA au contribuit în total în acest domeniu cu 123 de milioane de dolari, dintre care 80 de milioane au fost alocate în ultimii 2 ani.
El anticipează că amenințările hibride ale Rusiei vor continua în acest an, când în R. Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale și, eventual, un referendum privind aderarea la UE, „deoarece mulți oameni de la Moscova, care se opun parcursului european al Moldovei, vor vedea progresul continuu pe care îl face și vor dori să îl oprească”.
Întregul interviu îl găsiți pe site-ul Europei Liberă.