Un memorandum de cooperare a fost semnat între Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Rep. Moldova și agenția similară din Polonia

  • 14 Martie 2023 14:12
Un memorandum de cooperare a fost semnat între Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Rep. Moldova și agenția similară din Polonia

Un memorandum de cooperare a fost semnat astăzi, 14 martie, între Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Rep. Moldova și agenția similară din Polonia. Directorul general al Agenției din Rep. Moldova, Dragoș Guțu, a subliniat importanța documentului prin prisma căruia Polonia va deveni un partener și un sprijin în procedurile de armonizare a legislației, în contextul procesului de aderare la Uniunea Europeană. Cu

Președintele Oficiului pentru Înregistrarea Produselor Medicamentoase din Polonia, Grzegorz Cessak și-a manifestat susținerea față de Rep. Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană, subliniind importanța susținerii și schimbului de experiență cu țările europene

„Este scopul nostru să ajutăm și să susținem Moldova. Pentru că știm că Moldova este oficial candidată la aderarea la Uniunea Europeană. Este fantastic și un moment istoric pentru Rep. Moldova. Ne amintim acum 20 de ani când Polonia a devenit membră a Uniunii Europene. A fost o perioadă plină de provocări”, a declarat Grzegorz Cessak.

Acest memorandum este unul important, având în vedere procedura de armonizare a legislației și a activității Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale, după ce Republica Moldova a obținut statutul de țară candidată la aderare, a declarat directorul general al AMDM pentru Radio Chișinău, Dragoș Guțu.

„Este important să avem un partener, cum ar fi Polonia, o Agenție matură, care a trecut acum 20 de ani prin aceleași proceduri de armonizare a legislației și proceselor. Foarte deschiși, dornici în a ne ajuta, învăța și susține în calea noastră de armonizare și integrare”, a spus Dragoș Guțu.

În context, Dragoș Guțu a vorbit și despre dificultățile cu care s-a confruntat Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale de la începutul războiului din Ucraina. Directorul Agenției recunoaște faptul că a fost o perioadă dificilă în ceea ce privește  aprovizionarea cu medicamente, în special în primele două săptămâni.

„A fost cauzat acest lucru de faptul că până la 30% din medicamentele importante în Republica Moldova, ca volum, provin din Ucraina. O serie de uzine care se aflau în zona luptelor au stopat livrările”, a precizat Dragoș Guțu.

Dificultăți au fost și în ce privește logistica medicamentelor care provin din Rusia, Belarus, India și China. Acum, potrivit directorului general al instituției, situația este una stabilă, mai mult de 90 la sută din livrările din Ucraina fiind restabilite.

Un memorandum de cooperare a fost semnat între Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din Rep. Moldova și agenția similară din Polonia

În 2023, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale își propune un șir de activități, printre care pregătirea către aprobare a unor pachete de legi importante, precum și inițierea procedurii de creare a unui sistem informațional de evidență a medicamentelor, care va permite monitorizarea stocurilor în țară.

O altă inițiativă ține de distrugerea produselor medicamentoase, urmând a fi elaborat Regulamentul necesar în acest sens. Acest lucru va permite ca medicamentele expirate să fie monitorizate și distruse inofensiv. În același timp, potrivit lui Dragoș Guțu, AMDM își propune să lanseze campania de colectare a medicamentelor expirate de la populație. Nu se știe însă când exact aceasta va fi inițiată, promisiune făcută și anterior de către alți directori.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău