Un film românesc a luat marele premiu în Franța, la Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand

  • 10 Februarie 2019 12:12
Un film românesc a luat marele premiu în Franța, la Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand

Un film românesc a câștigat marele premiu al Festivalului de Scurtmetraj de la Clermont-Ferrand, din Franța. Este vorba despre filmul "Cadoul de Crăciun'', al regizorului Bogdan Mureșanu, o producție de 20 de minute.

Acțiunea filmului se petrece în seara de 20 decembrie 1989, iar drama se declanșează atunci când părinții unui băiețel descoperă că fiul lor a pus la poștă o scrisoare către Moș Gerilă în care spune că singura dorință a tatălui este să moară fostul dictator comunist, Nicolae Ceaușescu, relatează Radio România Actualități.

Premiul special al juriului internațional a fost acordat filmului grec ''Leoforos Patision'', regizat de Thanasis Neofotistos, în care o actriță încearcă să împace meseria și rolul său de mamă, la telefon, în timp ce merge la o audiție importantă, menționează Agerpres.

În categoria națională, marele premiu a fost câștigat pentru a doua oară de un film de animație, o coproducție belgiano-francezo-olandeză. ''Ce Magnifique Gâteau!'' (Acest tort frumos!) spune povestea a cinci personaje din Africa colonială la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Marele premiu al competiției Labo a fost câștigat de documentarul experimental francez ''Last Year When the Train Passed by'' (Anul trecut când a trecut trenul), semnat de Pang-Chuan Huang, care câștigă acest premiu pentru al doilea an consecutiv.

La rândul său, publicul a recompensat "Skin", al americanului Guy Nattiv, în competiția internațională, filmul francez "Nefta Football Club'', de Yves Piat, la categoria națională, și ficțiunea americană "The Passage'', de Kitao Sakurai, în competiția Labo.

Dintre cele 9.300 de filme primite anul acesta, 163 au fost în competiție pentru acest festival organizat în perioada 1 - 9 februarie.

Anul viitor festivalul va avea loc între 31 ianuarie și 8 februarie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău