Un film românesc a câștigat trofeul principal la Festivalul Internațional de la San Sebastian

  • 26 Septembrie 2021 10:26
Un film românesc a câștigat trofeul principal la Festivalul Internațional de la San Sebastian

Filmul românesc Blue Moon ("Crai nou") a câștigat sâmbătă trofeul Concha de Oro, premiul pentru cel mai bun film, la cea de-a 69-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la San Sebastian din Spania, informează AFP și EFE, citate de Agerpres.

Blue Moon, care reprezintă debutul regizoral al actriței Alina Grigore, a fost premiat de un juriu prezidat de Dea Kulumbegashvili, care anul trecut a câștigat trofeul la San Sebastian tot pentru un film de debut.

Potrivit juriului, regizoarei române i-a fost decernat acest premiu pentru angajamentul său față de limbajul cinematografic și pentru curajul cu care a abordat propria povestire.

Alina Grigore a mulțumit întregii sale familii, echipei, precum și festivalului pentru acordarea trofeului.

Pelicula, care îi are în distribuție pe Ioana Chițu, Mircea Postelnicu, Mircea Silaghi și Vlad Ivanov, urmărește evoluția psihologică a unei tinere din mediul rural care dorește să scape dintr-un anturaj violent și masculin.

Ioana Chițu o interpretează pe Irina, o tânără de 22 ani, mezina unei familii disfuncționale, care, cu un tată absent și o mamă bolnavă, este dominată de unchiul și mătușa ei care se opun celui mare vis al fetei: acela de a studia la București.

Agresivitatea și haosul converg în relațiile acestei familii, pentru care Alina Grigore, care a semnat și scenariul, s-a inspirat din realitatea satului în care a crescut și unde a vorbit cu numeroși tineri. Povestea uneia dintre fete a atras-o și a folosit-o ca "fir emoțional" al scenariului.

Actrița, născută în 1984, a povestit că, dintre fetele care au părăsit satul, ea a fost singura care a plecat pentru a studia la facultate."Situația a rămas la fel, fetele sunt nevoite să plece și există manipulare pentru a fi obligate să se căsătorească, să plece la muncă în străinătate și să facă copii", a declarat regizoarea.

Alina Grigore a dezvoltat minuțios scenariul cu ajutorul actorilor, astfel încât fiecare dintre ei să înțeleagă "menirea" personajului pe care îl interpretează, un mod foarte "conștiincios" de lucru, confirmat de protagoniști.

Atât Ioana Chițu cât și Mircea Postelnicu și-au pregătit personajele trăind în mediul rural."Acolo am înțeles ritmul de viață al oamenilor. A trăi acolo îți imprimă un anumit mod de a te mișca și de a face lucrurile", a spus Mircea Postelnicu, potrivit EFE.

Liviu, interpretat de Mircea Postelnicu, este un mic afacerist care nu crede foarte mult în importanța educației. El se află în conflict cu verișoara mai tânără Irina, care ar face orice sacrificiu pentru a merge la școală.

Asupra muncii regizorale a Alinei Grigore au avut "o influență enormă" doi regizori cu care aceasta a lucrat ca actriță, Cristi Puiu și Adrian Sitaru. Acesta din urmă i-a spus la un moment dat că ar trebui să se apuce de regie. Au fost, de asemenea, determinante în pregătirea ei cinematografică mișcarea cinematografică Nouvelle Vague și regizorul german Werner Herzog.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Cer senin
Umiditate:87 %
Vint:0,51 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
12
Tue
13
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău