Un eșec al PD în Găgăuzia | Alegerile repetate de la Comrat au fost invalidate, din cauza prezenței insuficiente la vot

  • 06 Martie 2017 16:27
Un eșec al PD în Găgăuzia | Alegerile repetate de la Comrat au fost invalidate, din cauza prezenței insuficiente la vot

Alegerile repetate pentru mandatul rămas vacant în Adunarea Populară (legislativul regional – n.red.) a Găgăuziei, în circumscripția nr.1 Comrat, au fost invalidate din cauza prezenței insuficiente la vot. Potrivit autorităților electorale din regiunea autonomă, la urne s-au prezentat 32,1 la sută dintre alegătorii din această circumscripție.

Pentru ca pragul de validare, de 33,3%, al alegerilor de ieri, 5 martie, să fie atins mai era nevoie de voturile a mai puțin de o sută de alegători, remarcă portalul Gagauzmedia.md

Astăzi, 6 martie, Comisia Electorală regională de la Comrat a respins ca neîntemeiată contestația depusă de singurul candidat admis pe lista electorală, Vitali Dragoi. Acesta a atras atenția asupra faptului că în listele electorale pentru alegerile repetate de ieri au fost incluse, suplimentar, 133 de persoane care în turul II al alegerilor ordinare, din ianuarie, au votat pe listele suplimentare.

Pe de altă parte, observatorii din partea organizației guvernamentale „Piligrim-Demo” au constat numeroase cazuri de turism electoral.

„Monitorizând desfășurarea alegerilor în circumscripția electorală nr.1, noi am observat că foarte mulți alegători au fost aduși cu mașinile, pentru a asigura prezența. Și asta este de înțeles, pentru că alegătorii nu doreau să iasă la vot. Mulți dintre ei au fost convinși să fie aduși la secțiile de vot”, a declarat președintele „Piligrim-Demo”, citat de Gagauzinfo.md

El a mai spus că printre cei care-i aduceau pe alegători ar fi fost și oficiali importanți din Găgăuzia.

Remarcăm că fiecare al nouălea vot exprimat duminică, 5 martie, la Comrat a fost declarat nul, din  cauza unor buletine de vot completate greșit sau deteriorate.

Ca urmare a invalidării alegerilor repetate de ieri, Comisia Electorală regională se va adresa Adunării Populare, care ar urma să stabilească data unui nou scrutin repetat.

Amintim că presa regională din Găgăuzia îl consideră pe Vitalie Dragoi ca fiind apropiat Partidului Democrat, prin intermediul lui fiind împiedicată realegerea lui Dmitri Konstantinov în funcția de președinte al Adunării Populare. La începutul lui ianuarie, Curtea Supremă de Justiție a decis excluderea din cursa electorală a fostului președinte al Adunării Populare, Dmitri Konstantinov, acuzat de Vitali Dragoi de coruperea alegătorilor, încurajare a turismului electoral și implicare a membrilor biroului electoral la fraudarea rezultatelor alegerilor. Procuratura a inițiat trei dosare penale în acest caz.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău