Un deținut politic de 74 de ani rămâne în arest pentru că l-a numit „marionetă” pe Krasnoselski (Revista presei)

  • 18 Februarie 09:26
Un deținut politic de 74 de ani rămâne în arest pentru că l-a numit „marionetă” pe Krasnoselski (Revista presei)

„Rezultate dezastruoase la pretestarea la matematică din gimnaziu: Media – sub 4”. Circa 60% din elevii de gimnaziu care au participat la testarea tematică la matematică au luat note negative.

Potrivit rezultatelor văzute de Europa Liberă, printre cei de clasa a VIII-a rata de promovare a fost de 44,8% și nota medie – 3,88, iar de clasa a IX-a – 37% și, respectiv, nota 3,56. La pretestările care au fost organizate pe 27 și 28 noiembrie 2024, la două probe au participat, benevol, peste 18.000 de elevi din 486 de școli, din 32 de raioane. Raportul Agenției pentru Curriculum și Evaluare, care a fost prezentat șefilor de direcții și care a fost văzut de Europa Liberă, arată că elevii s-au descurcat foarte bine la limba română, rata de promovare la clasa a VIII-a fiind de 85,1%, iar la a IX-a – de 95,6%. La matematică, în schimb, mai mult de jumătate dintre elevi au primit note sub cea de trecere (cinci) și ar pica un eventual examen de la finalul treptei gimnaziale.

Un deținut politic de 74 de ani rămâne în arest pentru că l-a numit „marionetă” pe Krasnoselskititrează Jurnal.md. Guvernul a permis vineri tranzitul gazului rusesc către stânga Nistrului, chiar dacă Tiraspolul nu a îndeplinit în mare parte condițiile care i s-au pus pentru aceasta: a eliberat numai doi deținuți și a demolat doar două posturi de control. Jurnal.md prezintă drama unui deținut, încarcerat abuziv, pentru că a avut curajul să apere R. Moldova și să condamne deschis ocupația rusă și fantoma separatistă creată de Moscova pe teritoriul țării sale. Este vorba despre Mihail Ermurachi, inginer de profesie, în vârstă de 74 de ani, domiciliat la Tiraspol. Omul nu și-a primit pensia de peste 10 ani din simplu motiv că nu recunoaște Transnistria ca stat și refuză să devină cetățean transnistrean. În 2019, când a aflat că, la intrare într-o școală din Tiraspol, a fost instalată o placă comemorativă dedicată unui soldat rus, mort în Siria, el i-a sugerat la telefon directoarei școlii că nu e bine să educe copii prin exemplele unor ucigași, înrolați în armată de ocupanții ruși, pe un teritoriu ocupat. Directoarea l-a invitat la o discuție în biroul său, unde bătrânul a mers cu niște notițe de-ale sale, în care se arăta că Transnistria este pământ românesc, ocupat de Rusia, iar Krasnoselski este o marionetă. La fața locului, femeia a adus osanale armatei ruse și i-a pus tot felul de întrebări provocatoare, în stil dodonist, despre limba pe care o vorbește și despre anii apariției Moldovei și României. Drept răspuns, Ermurachi i-a lăsat pe masă hârtiile sale și i-a lămurit că în ele va găsi răspunsuri la toate aceste întrebări. Ulterior, directoarea s-a înfățișat la MGB cu aceste hârtii și cu înregistrarea discuției, pe care a purtat-o cu bătrânul. Doar în temeiul acestor „dovezi”, el a fost învinuit de instigare la ură interetnică, de contestarea rolului pacificatorilor ruși și de insultă adusă liderului de la Tiraspol. Chiar dacă Ermurachi l-a numit pe Krasnoselski „marionetă”, în actul de acuzare acest cuvânt este schimbat în „mercenar”.

Portalul Zona de Securitate amintește cum a pierdut Chișinăul accesul la liceul de la Rîbnița, pe care acum speră să-l reîntoarcă. După ce Tiraspolul a refuzat suportul, repetat, oferit de Uniunea europeană, în sumă de 60 de milioane de euro, alegând să primească gaz rusesc prin firme intermediare, Chișinăul a transmis o serie de condiționalități, pentru a permite tranzitul. Printre acestea rezolvarea problemei liceului de la Rîbnița. Autoritățile nerecunoscute din regiune încă nu a venit cu un răspuns, dar Chișinăul speră să-și poate reîntoarce instituția, după ani de negocieri. În vara anului 2004, personalul și elevii au fost alungați din școala lor, pe teritoriul căreia se construiau, din bugetul de stat al Republicii Moldova, două blocuri de studii. Părinții și profesorii au fost hărțuiți și amenințați cu dosare penale. Aceasta era, la acel moment, a treia instituție cu predare în limba română, pe lângă cele de la Tiraspol și Tighina, vizată de autoritățile separatiste în „războiul școlilor”,

Găgăuzia în visurile lui Șor și Guțul în 2025: mai puțini bani pentru oameni, mai mulți – pentru funcționari, constată Ziarul de Gardă. „Votați pentru Evghenia Guțul și primiți 500 de milioane de euro”, „Găgăuzia se va transforma într-un tărâm de vis” – asta le-a promis locuitorilor Găgăuziei oligarhul fugar Ilan Șor la alegerile bașcanului din 2023. În loc de investiții de milioane însă, oamenii nu vor primi nici măcar banii la care aveau dreptul anterior din bugetul autonomiei. Motivul este decizia Comitetului Executiv al Evgheniei Guțul de a reduce din bugetul Găgăuziei pentru anul 2025 finanțarea mai multor programe sociale, dar fără a ezita să aloce alte 3,6 milioane de lei pentru întreținerea funcționarilor. Deputații care s-au opus modificărilor la buget au fost în minoritate. ZdG prezintă mai multe detalii despre modificările operate la buget. „O lovitură” pentru primării și locuitori, scrie publicația, remarcând faptul anul acesta, în Găgăuzia vor fi reduse mai multe programe sociale, unele dintre care vor afecta anumite categorii de cetățeni, iar altele – pe toți deodată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
-2,26
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:1,54 m/s
Fri
-3
Sat
-3
Sun
-3
Mon
-0
Tue
-0
Arhivă Radio Chișinău