Un Centru de resurse și suport pentru copii și tineri rămași fără familie a fost deschis la Chișinău
-
25 Septembrie 2019 14:08
Un Centru de resurse și suport pentru copii și tineri rămași fără familie a fost deschis la Chișinău. Serviciul este organizat de Către Direcția Municipală pentru Protecția Copilului în parteneriat cu Asociația Obștească “Lumos”. Anual, doar în municipiul Chișinău circa 100 de tineri ies de la casele de copii, atingând majoratul. De soarta lor de mai de parte nu mai are cine se îngriji și ei sunt nevoiți să-și croiască singuri drum în viață, relatează Radio Chișinău.
Centrul creat recent de către Direcția Municipal de Protecția a copiilor, în colaborare cu Asociația Obștească “Lumos”, cu susținerea unor proiecte europene, este destinat copiilor și tinerilor cu vârsta cuprinsă între 16 și 23 de ani, ieșiți din diferite instituții de îngrijire alternative – instituții rezidențiale, centre de plasament pentru copii separați de părinți, case comunitare pentru copii în situații de risc și altele.
Centrul le oferă consiliere în alegerea viitoarei profesii și în alte situații ale vieții celor circa 40 de beneficiari, copii fără o familie.
De asemenea, a fost înființată și o locuință socială asistată, deocamdată pentru doi sau trei tineri, oferită pentru o perioadă determinată, spune Cristina Bordei, manager de programe din cadrul Asociației “Lumos”:
"Mulți dintre ei apelează la noi în situații s-ar părea simple – de exemplu pe unul îl doare un dinte și nu știe unde să se ducă. Atunci și noi suntem deschiși și i-am însoțit când a fost nevoie. Sau trebuie să facă un demers către o instituție și iarăși au emoții, pentru că ei nu au mai avut până acum experiența în acest sens", a scris Cristina Bordei.
Doi dintre beneficiarii centrului, Pavel și Leila, ambii studenți la un colegiu din Chișinău, sunt convinși de faptul că statul ar trebui să susțină și să dezvolte acest fel de serviciu, asigurând protecția socială necesară copiilor social vulnerabili:
Eu am fost la internat pentru o perioadă de 10 ani. Pot să spun că internatul nu este un mediu în care se educă un copil. Ași spune că este mai degrabă un mediu unde se calicește un copil, își pierde copilăria. Am plecat din internat și m-am aflat un an în îngrijire parentală. În acea familie am învățat multe și m-am simțit omenește. Dar am plecat, din motivul că voiam să mă aflu împreună cu fratele meu, care se afla la un centru de plasament. Activez în Centrul de resurse și suport pentru copii și tineri al Asociației “Lumos” de 3 ani și vreau să spun că aici am învățat să comunic, am participat la diferite întruniri, cu politicieni. În prezent sunt student la Colegiul pedagogic și doresc să merg la studii mai departe, la Universitate. Cred că este necesar ca statul să susține acest gen de servicii pentru tineri, pentru că anual sute de copii absolvă studiile în instituțiile de îngrijire alternativă și ei au nevoie de susținere în această perioadă dificilă. Au nevoie de un sfat, de îngrijire, casă, până reușesc să se integreze, să obțină undeva un cămin, a spus Pavel.
Locuiesc doar cu mama, mai am două surori. Din cauza dificultăților familiale m-am aflat în gimnaziul internat nr. 3 timp de câțiva ani. După finalizarea gimnaziului am plecat la colegiu, unde îmi fac studiile al 4-lea an. Sunt beneficiara Centrului de câteva luni. Mă ajută foarte mult, și financiar și cu un sfat. Îmi oferă lunar bursă. Și mă bucur că în fiecare săptămână doamna Cristina îmi telefonează, mă întreabă dacă nu am nevoie de ajutor. Cred că este foarte bine pentru copiii din categorii social vulnerabile să fie un asistent social, care să îi ajute, să-i îndrumeze și să fie ajutați material. Cred că asemenea centre ar trebui să existe în întreaga republică, a spus Leila
În prezent (la 1 ianuarie 2019) în municipiul Chișinău în serviciile de alternativă se află circa 500 de copii. În total în Republica Moldova mai mult de 3000 de copii rămân anual fără îngrijire părintească, fiecare al treilea având între 11 și 15 ani. Circa jumătate dintre ei ajung în serviciile de îngrijire de alternativă.