Un an de la obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la UE | Nicu Popescu: Am avut un an plin de realizări și progrese remarcabile

  • 23 Iunie 2023 09:25
Un an de la obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la UE | Nicu Popescu: Am avut un an plin de realizări și progrese remarcabile

Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene, Nicu Popescu, susține că la împlinirea unui an de la obținerea statutului de țară candidat pentru aderare la UE, R. Moldova a înregistrat progrese semnificative. Popescu menționează că aderarea la UE este cea mai sigură cale de a asigura pacea, stabilitatea, și libertatea R. Moldova, transmite Radio Chișinău.

„Astăzi marcăm un an de la primirea statutului de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, un moment cu adevărat istoric în viața Republicii Moldova.

Am avut un an plin de realizări și progrese remarcabile. Primul raport verbal al UE privind progresul Republicii Moldova este unul pozitiv. Țara noastră a înregistrat progrese semnificative în procesul de dezoligarhizare, consolidare a justiției și dezvoltare a capacităților administrative. Uniunea Europeană ne-a sprijinit și continuă să ne susțină în menținerea păcii și stabilității în țara noastră. Împreună am reușit să lansăm Misiunea UE de Parteneriat și să sancționăm pe cei care încearcă să destabilizeze țara noastră. Am depășit împreună iarna și criza energetică, asigurând căldură și lumină în casele noastre.

Această șansă istorică a deschis noi orizonturi pentru țara noastră. În acest an am depus eforturi susținute pentru a produce reforme importante în diverse domenii cheie. Am pus accentul pe consolidarea valorilor democratice, pe promovarea transparenței și statului de drept, precum și pe dezvoltarea economică și socială sustenabilă. Fiecare pas înainte a fost însoțit de sprijinul și angajamentul ferm al partenerilor noștri din Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, știm foarte bine că drumul către aderarea deplină la Uniunea Europeană este unul încă plin de provocări și suntem conștienți că mai avem multe de făcut pentru a îndeplini criteriile și standardele riguroase impuse de UE. Tocmai de aceea, este esențial să continuăm eforturile noastre de reformă, să consolidăm instituțiile și să ne angajăm pe deplin în procesul de modernizare și aliniere la valorile europene. Aderarea la UE este cea mai sigură cale de a asigura pacea, stabilitatea, și libertatea țării noastre”, se arată în mesajul viceprim-ministrului. 

Amintim că astăzi, 23 iunie, se împlinește un an de la obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:6,69 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
19
Wed
13
Thu
9
Arhivă Radio Chișinău