23 iunie 2023, un an de la obținerea de către Republica Moldova a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană

  • 23 Iunie 2023 07:59
23 iunie 2023, un an de la obținerea de către Republica Moldova a statutului de candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană

Astăzi, 23 iunie, se împlinește un an de la obținerea de către Republica Moldova a statutului de țară candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Autorităților de la Chișinău le-au fost înaintate nouă condiționalități pentru a trece la următoarea etapă, a negocierilor, în procesul de integrare europeană, transmite MOLDPRES.

La 17 iunie 2022, Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să i se acorde Republicii Moldova o perspectivă europeană și statut de candidat la aderarea la UE, cu o serie de condiții privind începerea negocierilor de aderare. Pe 23 iunie anul trecut, Consiliul a acordat Republicii Moldovei statutul de țară candidat la aderare.

Comisia Europeană a prezentat nouă recomandări pe care țara noastră urma să le realizeze. Acestea includ: reforma justiției, combaterea corupției la nivel înalt, dezoligarhizarea, creșterea capacităților administrative, gestionarea finanțelor publice, asigurarea pluralismului mediatic și creșterea implicării societății civile în procesele decizionale.

Realizarea recomandărilor Comisiei Europene

După un an de la obținerea statutului, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a prezentat câteva dintre realizări. Cu referire la reforma justiției, a fost adoptată și implementată legea pentru verificarea declarației de avere și interese personale ale candidaților la funcțiile de judecători și procurori. Totodată, s-a finalizat formarea Consiliului Superior al Magistraturii, după procedura de pre-vetting.

Cu referire la domeniul electoral, a fost modificat Codul Electoral conform recomandărilor OSCE/ODIHR, Consiliului Europei și Comisiei de la Veneția.

La capitolul lupta împotriva corupției au fost aplicate sancțiuni internaționale împotriva persoanelor corupte din R. Moldova, impuse de SUA, Marea Britanie, UE și alte state. Totodată, a avut loc condamnarea definitivă a unui fost deputat pentru acțiuni de mare corupție. La fel, R. Moldova și-a îmbunătățit poziția cu 24 de locuri în Indicele de Percepție a Corupției al Transparency International.

Implementarea angajamentului de „dezoligarhizare” – revenirea Aeroportului Internațional Chișinău în gestiunea statului. Totodată, Consiliul Audiovizualului a asigurat transparența surselor de finanțare și a proprietarilor beneficiari a mass-mediei.

„Consolidarea luptei împotriva criminalității organizate” – lansarea misiunii de parteneriat a UE în R. Moldova; o prezență semnificativă a ofițerilor FRONTEX și înființarea unui HUB al UE pentru securitatea internă.  

„Creșterea capacităților administrative” – gestionarea crizei refugiaților, a crizei energetice și atacurilor hibride. Totodată, au fost majorate statele de personal responsabile de afaceri europene la toate nivelele. La fel, 32 de servicii de stat au devenit disponibile în format electronic.

În această perioadă, autoritățile de la Chișinău au declarat repetat că „implementarea recomandărilor Comisiei Europene a fost și rămâne a fi o prioritate pentru conducerea țării”. Acestea s-au arătat determinate „să obțină decizia de deschidere a negocierilor pentru aderarea la UE”.    

Acțiuni de susținere a cursului european

Pe 21 mai curent, Adunarea Națională „Moldova Europeană”, desfășurată în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN) din Chișinău și în alte 33 de orașe din Europa, a reunit mii de cetățeni care și-au exprimat susținerea parcursului european al țării. La evenimentul din PMAN a participat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola.

De asemenea, pe 1 iunie curent, țara noastră a găzduit Summitul Comunității Politice Europene, care a întrunit circa 50 de șefi de state, prim-miniștri și înalți oficiali europeni. În timpul declarațiilor de presă, oficialii europeni au anunțat că locul Republicii Moldova este în Uniunea Europeană, exprimându-și speranța că negocierile de aderare ale țării noastre la comunitatea europeană vor fi lansate chiar în acest an. Totodată, oficialii au remarcat că „reuniunea liderilor europeni la Chișinău nu este doar o dovadă a sprijinului pentru țara noastră, dar și a angajamentului comunității europene, care rezultă din momentul când Republica Moldova a devenit stat candidat pentru aderare la UE”.

În toamna anului curent, va fi evaluat nivelul de realizare a celor nouă recomandări ale Comisiei Europene. De asemenea, la finele acestui an, instituțiile europene urmează să anunțe o decizie privind începerea negocierilor pentru aderarea la UE.

Cererea de aderare a țării noastre la Uniunea Europeană a fost semnată de președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, la data de 3 martie 2022.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:19 %
Vint:4,12 m/s
Sun
13
Mon
16
Tue
19
Wed
11
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău