Ucraina, Georgia și Republica Moldova au o poziție comună cu privire la reformarea formatului Parteneriatului Estic

  • 03 Octombrie 2017 12:27
Ucraina, Georgia și Republica Moldova au o poziție comună cu privire la reformarea formatului Parteneriatului Estic

Ucraina, Georgia și Republica Moldova au convenit asupra unei poziții comune cu privire la reformarea formatului Parteneriatului Estic și sunt pregătite să prezinte această poziție Uniunii Europene pe data de 4 octombrie 2017 - a anunțat, astăzi,  vicepremierul ucrainean pentru integrare europeană și euro-atlantică, Ivanna Klimpuș-Țințadze, în cadrul unei conferințe la Kiev.

"Țările care au avansat cel mai mult în procesul de integrare europeană și au ambiții europene propun un format mai aprofundat, un fel de UE+3, a specificat ea. În primul rând, noul format ar trebui să prevadă deschiderea ușilor UE pentru aceste țări și să presupună, de asemenea, eliminarea tarifelor de roaming, să includă creșterea cotelor de educație pentru studenți și cele care vizează stagiile destinate funcționarilor publici atât în țările UE, cât și în instituțiile europene. Se mai propune și unificarea serviciului poștal și aderarea treptată la piața energetică" - a explicat vicepremierul ucrainean.

Ivanna Klimpuș-Țințadze a mai remarcat că acest format ar trebui să includă și o componentă de securitate, având în vedere importanța acestei probleme atât pentru Ucraina, cât și pentru Republica Moldova și Georgia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese * Știri
Meteo Chișinău
19,24
Câțiva nori
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău