TVR Moldova/Viorel Cibotaru | „Vine valul schimbării. Este dorința de a taxa partidele care s-au aflat mult timp la guvernare și care sunt responsabile de situația catastrofală în care se află R. Moldova” (Revista presei)

  • 20 Mai 2021 09:29
TVR Moldova/Viorel Cibotaru | „Vine valul schimbării. Este dorința de a taxa partidele care s-au aflat mult timp la guvernare și care sunt responsabile de situația catastrofală în care se află R. Moldova” (Revista presei)

Revista presei - 20 mai 2021.

Dodon apără interesele Rusiei în detrimentul AVANTAJELOR Republicii Moldova”, titrează publicația Ziarul Național, cu referire la declarațiile liderului PSRM, făcute la NTV Moldova. El a spus că este revoltat de faptul că premierul interimar Aureliu Ciocoi și-a permis să semneze la Kiev, alături de omologii săi din Ucraina și Georgia, un memorandum de înțelegere, care stabilește o serie de obiective de cooperare a țărilor asociate cu UE. Potrivit lui Dodon, unul dintre punctele acestui memorandum ar fi împotriva Rusiei, iar Ciocoi nu avea dreptul să semneze. „L-am sunat și l-am întrebat pe Ciocoi: Voi unde vă băgați, la ce bun? Este clar un document împotriva Rusiei. Sunteți interimar, cine v-a împuternicit să faceți așa ceva? Președinția, Parlamentul? Este un document clar împotriva Rusiei”, a menționat Dodon, în cadrul unei emisiuni de la NTV Moldova. În opinia lui Dodon, R. Moldova nu ar avea nimic cu „jocul” făcut de Ucraina și Georgia. Dodon a promis că, atunci când PSRM va ajunge la guvernare, memorandumul semnat la Kiev va fi anulat.

Cotidianul relatează că „După PSRM și ȘOR, și AUR îl critică dur pe ambasadorul Michalko”. Alianța pentru Unirea Românilor a lansat critici dure la adresa șefului delegației Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, declarându-și nemulțumirea în legătură cu o vizită a acestuia în orașul Bălți, acolo unde a participat la inaugurarea unor proiecte finanțate de UE. Într-un comunicat de presă, AUR acuză că prin vizita sa la Bălți, Peter Michalko „a sugerat moldovenilor ideea că Renato Usatîi ar putea să fie bun”. Formațiunea a cerut chiar ca ambasadorul european să-și depună mandatul. Peter Michalko s-a aflat miercuri într-o vizită la Bălți, acolo unde a inaugurat primul troleibuz cu propulsie autonomă din oraș, achiziționat datorită finanțărilor europene. Anterior, critici dure și chiar demisia lui Michalko a mai fost cerută și de către cei din Partidul ȘOR, și de liderul PSRM, Igor Dodon.

Directorul Institutului European de Studii Politice, Viorel Cibotaru, afirmă, la TVR Moldova, că viitorul Parlament va fi o emanație a dorințelor alegătorilor, care s-au săturat de partidele care au guvernat până acum și care au așteptări mult mai înalte. Potrivit lui, viitorul Parlament va fi cu totul diferit de ceea ce am avut până acum. Expertul remarcă faptul că se observă un „val de schimbări majore”. „Este dorința de a taxa partidele care s-au aflat mult timp la guvernare și care de fapt sunt responsabile de situația catastrofală în care se află R. Moldova. Viitoarea guvernare va depinde anume de aceste așteptări ale oamenilor. Vine valul schimbării. Viitorul Parlament va fi unul de o factură nouă, cu foarte mulți oameni noi, cu nume destul de cunoscute în R. Moldova, cu un potențial nou, dar și cu o ștachetă nouă de așteptări”, a mai afirmat Cibotaru.

Scriitorul Iulian Ciocan se arată mai puțin optimist, amintind în tableta sa pentru Europa Liberă că „îndărătul sloganurilor partinice frumoase, multe din acestea pro-europene, se înalță mai mereu muntele intereselor personale. Adică oamenii te bombardează cu tot soiul de chestii atrăgătoare doar pentru a accede la putere și a se chivernisi. Iar când povestea asta durează trei decenii, totul capătă nuanțe tragice. (…) O lecție, pe care mulți alegători moldoveni nu vor s-o însușească e asta: aparențele nu sunt totuna cu esența, un politician nu poate fi bun din start sau dintr-odată, doar pentru că tu ai niște așteptări, el e bun numai după ce muncește câțiva ani și îți demonstrează prin fapte că e bun. Comportamentul politicienilor moldoveni în acești 30 de ani ar fi trebuit să ne facă mai circumspecți, mai vigilenți, mai puțin creduli”, subliniază autorul.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău